Cuba Libre
Cuba Libre
Wat is het verschil tussen een Cuba Libre en een Baco? En wat is het verschil tussen een Screwdriver en een vodka-jus? Soms is er maar weinig verschil tussen de cocktail en het mixdrankje. Althans in de ingrediënten. De definities geven ook geen waterdicht antwoord. Ik zocht het even op en zette het op een rijtje.


Een cocktail

Een cocktail is een mengsel van minimaal twee maar vaak meerdere dranken. De basis van een cocktail is meestal een alcoholische drank.

Een spatje of een mixdrankje

Een spatje is een (fris)drank met een alcoholische likeur. Bijvoorbeeld malibu cola of baccardi razz seven up.

Waar zit het verschil dan in?

Het verschil zit in de manier waarop het bereid wordt en gepresenteerd wordt. Wordt het geshaked, gestirred of geblend en gegarneerd dan spreken we zonder twijfel over een cocktail.

Aandacht, bereiding en stylering

Worden de dranken bereid in het glas (zoals de Cuba Libre en de Screwdriver) dan komen we in een grijzer gebied en hangt het vind ik af van de bereiding en de presentatie en de aandacht die daaraan besteed wordt. Om maar een voorbeeld te noemen: als je een Cuba Libre bestelt in een café, dan krijg je toch vaak iets heel anders dan in een cocktailbar.

NB: weet jij een Cuba Libre wel te waarderen? Probeer dan zeker ook eens een Brazil Libre (cachaca ipv Cubaanse rum). En voor de mensen die houden van de Screwdriver, probeer zeker ook eens de Harvey Wallbanger

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate