Alcoholvrije cocktails in januari. Helemaal niet zo een slecht idee. Zeker niet als je bekijkt hoe veel alcohol de meeste mensen drinken tijdens de feestdagen in december. Net als vorig jaar maken Ca en ik mee weer alcoholvrije cocktails tijdens Dry January. Bekende cocktails zoals de Virgin Espresso Martini, Gin Tonic, een kruidige Cosnopolitan met Nightcap en een Amaretti Sour als alcoholvrije variant op de Amaretto Sour. Dit jaar ook weer drie nieuwe cocktails: de Dry Lychee Martini, de Dry Spritz en last but not least de Getting Figgy with it. Stuk voor stuk aanraders, scroll vooral snel door naar de alcoholvrije cocktail die jou het lekkerst lijkt!
Even een maandje geen alcohol of minder alcohol kan helemaal geen kwaad, zeker als je op regelmatige cocktails drinkt als wij. En dat dat prima kan, blijkt ook wel uit het steeds uitgebreidere aanbod aan kwalitatieve alcoholvrije dranken. Alcoholvrije gins, rums, whiskeys, maar zeker ook alcoholvrije likeuren als amaretto en koffielikeur en non-alcoholische aperitief dranken. Super veel mogelijkheden om lekkere non-alcoholische creaties mee te maken!
Ga naar NIX & NIX voor een uitgebreid aanbod aan alcoholvrije dranken.
Alcoholvrije proeverij
De keuze voor alcoholvrije dranken maakt een groot verschil bij de alcoholvrije cocktails die je maakt. Hier zie je Ca met een volledig alcoholvrije amaretto sour. Eén van haar favoriete cocktails en het alcoholvrije alternatief lijkt er zo waar op! Supernice!
Leuk om te doen: een alcoholvrije proeverij om verschillende alcoholvrije spirits te proeven en te bedenken wat voor cocktail je er mee zou kunnen maken.
#1 Cosnopolitan aka Virgin Cosmopolitan
De Cosmopolitan is een iconische cocktail die bekend is geworden van Sex and the City. Lekker om ook te maken als Cosnopolitan aka Virgin Cosmopolitan. In plaats van vodka en triple sec maakte ik hem met een bijzondere botanische likeur zonder alcohol: Three Spirit Nightcap die de cocktail een lekkere kruidige twist meegeeft!
Zo maak je hem:
1) Gebruik een shaker met ijs
2) Voeg met een barmaatje de Nightcap (30 ml) en de cranberry juice (45 ml) toe
3) Voeg ook de geperste limoensap toe (halve limoen)
4) Voeg ook nog 2 stukjes gember toe in de shaker voor de smaak
5) Krachtig shaken met ijsblokjes
6) Uitschenken zonder ijs in voergekoeld martiniglas
7) Subtiel garneren met sinaasappelzest of klein schijfje gember
Three Spirit Nightcap is een botanische non alcoholische kruidenlikeur met onder andere ginseng.
Verkrijgbaar bij NIX & NIX
#2 Apple Pie Nojito
De Apple Pie Mojito is één van mijn favoriete zelfbedachte cocktails. Hij smaakt als een liquid appeltaartje met de smaak van appel, kaneel en caramel. Ik maakte er een alcoholvrije versie van met Lyre’s Dark Cane spirit: de Apple Pie Nojito!
Zo maak je hem:
1) Begin met een stevig longdrink glas
2) Muddle 4 partjes limoenen (zonder suiker)
3) Voeg met een barmaatje 30 ml Dark Cane Spirit toe en 5 ml caramelsiroop
4) Voeg muntblaadjes toe
5) Vul het glas tot de rand met crushed ice
6) Top af met troebele appelsap
6) Garneer met appelwaaier en kaneelstokje
Lyre’s Dark Cane Spirit is een variant op donkere rum en heeft tonen van caramel, fudge, ahorn en vanille. Ideaal dus voor deze Apple Pie cocktail!
Verkrijgbaar bij NIX & NIX
#3 GINAMIS & Tonic
Er zijn steeds meer kwalitatieve alcoholvrije gins. En ik denk dat ik er inmiddels wel meer dan 15 geprobeerd heb. Deze Amsterdamse GINAMIS viel in de prijzen toen ik bij de Dutch Non Alcohol Spirit Awards van NIX & NIX mocht jureren. Ik maakte er een GINAMIS & Tonic mee.
Zo maak je hem:
1) Begin met een mooi copa glas gevuld met XL ijsblokken
2) Leg de garnering al in het glas: sinaasappelschijfje + kaneel
3) Schenk 45 ml van de GINAMIS in met een barmaatje
4) Voeg de tonic toe tot ca 80% van je glas
5) Roer met een barlepel in het glas zodat alles goed mengt en op smaak is
Ginamis is een alcoholvrije gin met onder andere jeneverbes en kaneel. Bloemige licht kruidige smaak met citrus. De perfect serve is met kaneel en sinaasappel.
Verkrijgbaar bij NIX & NIX
#4 Virgin Espresso Martini
Ook de bekendste koffiecocktail de Espresso Martini kun je gelukkig alcoholvrij maken. Gebruik Lyre’s Coffee en een goede espresso en je hebt een heerlijke Virgin Espresso Martini!
Zo maak je hem:
1) Zet een klein kopje verse espresso
2) Gebruik hiervan 30 ml en schenk deze in een shaker
3) Voeg met een barmaatje 30 ml Lyre’s Coffee en 30 ml Stryyk Not Vodka toe
4) Even stevig shaken met ijsblokjes en uitschenken zonder ijs in een classy martiniglas, als je het goed gedaan hebt, heb je een licht schuimkraagje op je cocktail
5) Garneer met 3 verse koffieboontjes in je cocktail
Ja heerlijke koffiecocktail. Enige wat ik hierin stiekem toch mis is de kick van de vodka. Gebruik dus een krachtige espresso voor de spreekwoordelijke kick van de Espresso Martini
#5 Scroppino Zero
Een alcoholvrije scroppino! Toen ik de Limonzero van Pallini proefde dacht ik, ja hier kun je prima een alcoholvrije Scroppino mee maken!
Zo maak je hem:
1) Begin met twee scoops citroen sorbet ijs (of beter nog: yoghurt citroen ijs van AH
2) Voeg 15 ml Limonzero toe
3) Top af met alcoholvrije bruisende wijn, bijvoorbeeld ALT
4) Stirren tot je 1 mooi vloeibaar geheel hebt
5) Garneer met citroenkrul aan het glas
Let op: bewaar de Limonzero niet in de vriezer want dan bevriest het. Ik spreek uit ervaring 😉
#6 Amaretti Sour
De Amaretto Sour is één van onze favoriete cocktails. We hebben hier altijd Ameretto staan. Dus toen ik van Lyre’s een smaak uit hun alcoholvrije assortiment mocht kiezen koos ik uiteraard voor de Amaretto. Of beter gezegd Amaretti. Ik maakte er een heerlijke Amaretti Sour mee voor Ca.
Zo maak je hem:
1) Begin met een shaker zonder ijs
2) Scheid het eiwit van het eigeel en doe het eiwit in de shaker
3) Voeg met een barmaatje 45 ml alcoholvrije Amaretti toe en pers een halve citroen uit in de shaker
4) Even krachtig shaken (dry shake – zonder ijs)
5) Hierna voeg je wat ijs toe en shake je nog een keer met het ijs
6) Uitschenken in een whiskeyglas met ijs
7) Garneer met mooi rood cocktailkersje in de cocktail
De Amaretti Sour is echt vergelijkbaar qua uitstraling en qua smaak met de Amaretto Sour. En daar word ik blij van!
Verkrijgbaar bij NIX & NIX
#7 Martini Vibrante & Tonic
Een aperitief zonder alcohol. Ook dat kan! Ideaal voor de Dry Friday borrel, want dit drankje heb je in 2 minuten gefixt! De Martini Vibrante & Tonic is een lekker alcoholvrij aperitief. Je maakt hem in het glas en je gebruikt 50% Martini Vibrante en 50% tonic. Mooi drankje dat goed in de smaak valt, ook bij gasten die bij ons hebben mogen proeven. Opdienen met olijven als appetizer.
Zo maak je hem:
1) Vul een copa glas royaal met ijs
2) Schenk het glas voor 50% vol met Martini Vibrante
3) Top af met een kwalitatieve tonic zoals Royal Bliss, Fever Tree of Double Dutch
4) Even roeren met een barlepel
5) Garneer met sinaasappelschijfje
De non-alcoholic Martini Vibrante is lekker fruitig met de smaak van bergamot (sinaasappelsmaak) en een klein bittertje.
Verkrijgbaar bij NIX & NIX
#8 Ceder’s Crisp & Tonic
Ceder’s Crips is een alcoholvrije gin. Omdat er naast jeneverbes en kamille kruiden ook komkommer in deze alcoholvrije gin zit, heb ik het gegarneerd met een komkommer garnering. Deze kun je met een kaasschaaf of fijne aardappelschiller maken.
Zo maak je hem:
1) Begin met een ijsbal in een gin / copa glas
2) Voeg met een barmaatje 40 ml Ceder’s Crisp gin in het glas
3) Aftoppen met een kwalitatieve tonic zoals Royal Bliss, Fever Tree of Double Dutch
4) Even roeren met een barlepel
5) Serveren met frisse komkommer garnering in het glas
In deze alcoholvrije gin uit Zuid-Afrika komen jeneverbes, kamille en de smaak van komkommer terug. Het geeft je gin tonic een frisse en kruidige smaak.
#9 Ginger Granate Mule
Wij zijn fan van ginger beer. Dus uiteraard ook een lekkere alcoholvrije cocktail met ginger beer. De ginger beer heb ik gecombineerd met granaatappelsap. Als je eerst de ginger beer in het glas schenkt en daarna de granaatappelsap, krijgt je cocktail een mooie kleurovergang. Ja, het oog wil ook wat als je een cocktail maakt.
Zo maak je hem:
1) Vul een long drink glas met ijs
2) Voeg 30 ml Abstinence citrus gin toe
3) Giet het glas tot 2/3 vol met ginger beer
4) Voeg wat verse limoensap toe (gewoon 1 keer squeezen uit de hand)
5) Giet af met ca 30 ml granaatappelsap
6) Garneer met granaatappel of granaatappelpitjes (of munt)
Ginger beer of gemberbier is prima te verkrijgen bij de AH (merken Old Jamaican en Bundaberg). Granaatappelsap kun je vinden van het merk Healthy People of van Coolbest.
#10 Dry Lychee Martini
Deze Lychee Martini is Dry. Niet vanwege de Dry gin, maar vanwege de alcoholvrije gin van Nona met fijne botanicals. Mooie alcoholvrije variant op de Lychee Martini die wij met vodka en sake maakten.
Zo maak je hem:
1) Gebruik een shaker
2) Voeg 40 ml Nona alcoholvrije gin toe
3) 60 ml lychee sap (wij gebruiken Maaza)
4) 5-10 ml limoen sap voor een fris zuurtje
5) Shaken met ijs
6) Schenk uit in gekoeld martini glas
7) Garneer met 2 of 3 lychees
De alcoholvrije spirit van Nona June met 9 botanicals geeft dit alcoholvrije drankje precies de upgrade waardoor je smaakpapillen aan het denken gezet worden. Precies wat je wilt als je een slokje van deze cocktail neemt, toch?
#11 Dry Spritz
De Aperol Spritz is natuurlijk een superbekende cocktail. Ook deze kun je alcoholvrij maken. Met de alcoholvrije Nona Spritz maak je er een lekkere alcoholvrije cocktail mee die niet onderdoet voor de originele aperitif.
Zo maak je hem:
1) Deze cocktail maak je in het glas
2) Begin met 2-3 grote ijsballen
3) Schenk 30 ml Nona Spritz in het glas, gevolgd door 30 ml alcoholvrije bruisende wijn en 30 ml bruiswater
4) Voeg als garnering een sinaasappelschijfje toe in het glas
5) Even stirren / roeren met een barlepel
Ook lekker: maak deze Spritz met Nona Spritz en tonic.
#12 Getting Figgy with it
Last but not least maakten we deze alcoholvrije cocktail met VAN SHA waar we vijgen bij gebruikten. Niet alleen de uitstraling maar ook de cocktail is spectaculair te noemen! Althans vonden wij, oordeel zelf 😉
Zo maak je hem:
1) Deze cocktail maak je in een tumbler glas door te muddlen
2) Begin met het opensnijden en uitlepelen van een verse vijg
3) Voeg in het glas 4 limoenpartjes toe
4) Muddle deze totdat je een roodachtig mengel krijgt
5) Voeg crushed ice toe tot de rand van het glas
6) Giet hier overheen 45 ml VAN SHA
7) Om de zuurheid te compenseren voeg je nog 10 ml vanille siroop of rietsuikersiroop toe in de cocktail
8) Even goed stirren in het glas
9) Garneren met mooi stukje vijg in het glas
Deze alcoholvrije cocktail maak je als een Caipirinha door het vruchtvlees van de vijg uit te lepelen en met limoenpartjes te muddlen.
Meer alcoholvrije cocktails
Bekijk hier al onze alcoholvrije cocktails. We hebben trouwens ook een ebook met 30 alcoholvrije cocktails. Het is maar dat je het weet!
Alcoholvrije dranken
Het aanbod in alcoholvrije dranken alsook de kwaliteit ervan is in een paar jaren tijd enorm toegenomen. Kijk alleen al naar het aanbod in alcoholvrije gins, maar ook rum, whiskey, tequila en aperitieven. Met alcoholvrije merken als Lyre’s, Sipsmith, Fluere en Lofthouse kun je steeds meer alcoholische cocktails alcoholvrij maken. Dus waarom zou je nog saaie alcoholvrije drankjes drinken?
Bekijk hier het brede aanbod in alcoholvrije dranken van Gall & Gall