Gluhwein
User Avatar
door Bart

Glühwein is één van de populairste warme dranken in de winter. Vooral bekend van kerstmarkten en wintersport. Je hebt ontzettend veel verschillende recepten ervan. Ook wij maakten onze eigen variant. Wij maakten hem de dag na kerst toen we ineens verrast werden met een schitterend sneeuwlandschap.

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct

Gluhwein
Gluhwein
Glühwein is één van de populairste warme dranken in de winter. De warme drank is vooral bekend van kerstmarkten en wintersport. Je hebt ontzettend veel verschillende recepten ervan. De meesten gebruiken rode wijn als basis. Ook wij maakten onze eigen variant waarbij we Grand Marnier als likeur toevoegden. Wij maakten hem de dag na kerst toen we ineens verrast werden met een schitterend sneeuwlandschap.

Warm aanbevolen na een winterse wandeling door de sneeuw!

Wat heb je nodig voor Glühwein?

(hoeveelheden voor een vol pannetje voor 4 personen)
Rode wijn (halve liter)
Port (2 delen)
Grand Marnier of een andere likeur zoals amaretto (1 deel)
Sinaasappel en citroen
Appel (in plaats van appels kun je ook stoofpeertjes of cranberries gebruiken)
Kruiden: kaneel, steranijs, vanille, kruidnagel
Kandijsuiker (1 eetlepel)

1 deel = 30 ml

Hoe maak je Glühwein?

Glühwein drink je warm. Dus je maakt het in een pannetje. Je maakt het eigenlijk als een sangria alleen dan warm en kruidig. Begin met de rode wijn. Vuur op laagste stand op een waakvlammetje want je Glühwein mag niet warmer worden dan 70 graden (anders verdampt alcohol). Voeg citroenschijfjes (4 stuks), sinaasappelschijfjes (4 stuks), schijfjes appel (4 stuks) meteen toe. De rest van je citroen en sinaasappel voeg je als sap toe. Daarna voeg je de kruiden toe. 4 kaneelstokjes. 4x steranijs, 2 vanillestokjes en een stuk of 10 kruidnagels. Als laatste voeg je 2 delen port en 1 deel Grand Marnier (of een andere likeur) toe. Even laten staan op zacht vuur en af en toe roeren en proeven natuurlijk. Heb je het idee dat de Glühwein te sterk is, voeg dan gerust wat water toe. Zelf vind ik het ook niet lekker als het te sterk is. Ik voeg geen suiker toe omdat ik nog mooie kandij roerstaafjes in mijn la had. Die pasten perfect bij de Glühwein om mee op te dienen. Als je Glühwein klaar is, dan schenk je de warme drank voorzichtig uit in mooie (thee)glazen met dik glas. Zorg dat je in ieder glas in ieder geval opdient met citroenschijfje, appel, kaneel en steranijs en een roerstaafje. Pas op bij de eerste slok want de Glühwein is behoorlijk warm.

Andere warme dranken om de winter mee door te komen

Andere dranken die populair zijn in de winter op onze site zijn de Irish Coffee en de Hot Toddy.

Wil je Glühwein ook zelf een keertje maken?

Je hebt dan een aantal benodigdheden nodig in je eigen “cocktailkeuken”.

Deel je zelfgemaakte Glühwein via social media

Heb je Glühwein gemaakt op basis van ons recept en is het goed gelukt? Maak dan een foto van je zelfgemaakte cocktail en post deze met #Cocktailicious op Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Cocktails met mate

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate