Voor je een cocktail opdient is het natuurlijk belangrijk dat je zeker weet dat je cocktail op smaak is. In deze blog lees je hoe je een cocktail kunt proeven
Voor je een cocktail opdient is het natuurlijk belangrijk dat je zeker weet dat je cocktail op smaak is. Proeven – of beter gezegd voorproeven – is dus super belangrijk. Wat dat betreft kun je het maken van cocktails prima vergelijken met koken. En net als dat een chef kok niet van het bord van zijn gast proeft, proef je niet de cocktail ook niet uit het glas. Als de cocktail dan niet op smaak is, kun je er niks meer mee. Bovendien is het niet hygiënisch. De beste en meest hygiënische manier om te proeven tijdens het bereiden van je cocktail is door de achterkant van een rietje te gebruiken. Maar hoe doe je dat zonder te drinken uit het rietje?
Proeven met een rietje
Je pakt een schoon rietje. De voorkant steek je in het glas en je houdt de achterkant dicht met de vingertop van je wijsvinger zodat de drank er niet uit kan als je het rietje eruit haalt. Als je nu je rietje uit het glas haalt en licht omhoog houdt kun je een kleine hoeveelheid proeven. Is de cocktail op smaak dan kun je uit gaan schenken. Is de cocktail nog niet op smaak en ontbreekt er nog iets? Of is de cocktail te sterk of juist te licht dan heb je nog de kans om iets van smaak toe te voegen.
Filmpje
In dit fimpje laat ik zien hoe je een cocktail met een rietje proeft.
Hoe shake je een cocktail
Bekijk ook mijn eerdere how to filmpje waarin ik laat zien hoe je een cocktail shaket.