Niets lekkerder dan een goed geshakete cocktail. Maar om een cocktail goed te shaken mag je niet te lang en niet te kort shaken. Te lang zorgt ervoor dat je cocktail te waterig wordt omdat het water van het ijs de cocktail verdunt tijdens het shaken. Te kort zorgt ervoor dat je cocktail niet koud genoeg wordt.

Wanneer shake je een cocktail en wanneer niet?

Een shaker gebruik je om alcoholische dranken te shaken met fruitsappen, romige zuivel en siropen. Daiquiri, Cosmopolitan, Sours, Pornstar Martini zijn bekende voorbeelden. Pas op met koolzuurhoudende dranken als cola en tonic. Iedereen weet wat er gebeurt als je een fles cola schudt. Cocktails met koolzuurhoudende dranken zoals Long Island Ice Tea, Tom Collins en de Moscow Mule maak je in het glas waarbij je een barlepel gebruikt om te stirren. Ook voor een Mojito of een Old Fashioned kun je je shaker in de kast laten staan.

In 5 stappen hoe je een cocktail shaket

  1. Voorbereiding
  Begin met het klaarzetten van de ingrediënten die je nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je niet een half uur of langer bezig bent met het maken van je cocktail.

  2. IJs
  Voeg ijsblokjes toe in de shaker. Houd hiervoor 1 glas met ijs aan, ongeveer 1/4 van je shaker.

  3. Ingrediënten
  Voeg met een barmaatje alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden toe.

  4. Shake it!
  Yes! Shaken maar! Shake kort en krachtig (8-10 sec). Als je een frost / condenslaagje aan de buitenkant van de shaker krijgt weet je dat je cocktail op de juiste temperatuur is.

  5. Uitschenken
  Schenk de shaker uit zonder het ijs in een voorgekoeld martiniglas. Wil je geen kleine stukjes vruchtvlees meeschenken in je cocktail, dan kun je doublestrainen door er een zeefje bij te gebruiken.

Filmpje: How to shake

In dit filmpje laat ik zien hoe je een cocktail shaket. En vergeet niet te glimlachen hè 😉

Wat voor shaker gebruik je?

Je hebt verschillende shakers. Met ieder hun eigen voordelen. De meestgebruikte zijn de boston shaker en de cobbler shaker. De boston shaker, shaker met boston glas is geliefd onder bartenders. De cobbler shaker, RVS shaker met strainer, wordt veel gebruikt door mensen die thuis cocktails maken. Lees er meer over in onze blog.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate