Hoe shake je een cocktail filmpje
User Avatar
door Bart

Niets lekkerder dan een goed geshakete cocktail. Maar om een cocktail goed te shaken mag je niet te lang en niet te kort shaken. In deze blog vertel ik in 5 stappen hoe je een cocktail shaket. Geen zin om te lezen? Bekijk dan mijn filmpje!

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct

Niets lekkerder dan een goed geshakete cocktail. Maar om een cocktail goed te shaken mag je niet te lang en niet te kort shaken. Te lang zorgt ervoor dat je cocktail te waterig wordt omdat het water van het ijs de cocktail verdunt tijdens het shaken. Te kort zorgt ervoor dat je cocktail niet koud genoeg wordt.

Wanneer shake je een cocktail en wanneer niet?

Een shaker gebruik je om alcoholische dranken te shaken met fruitsappen, romige zuivel en siropen. Daiquiri, Cosmopolitan, Sours, Espresso Martini, Pornstar Martini zijn bekende voorbeelden. Pas op met koolzuurhoudende dranken als cola en tonic. Iedereen weet wat er gebeurt als je een fles cola schudt. Cocktails met koolzuurhoudende dranken zoals Long Island Ice Tea, Tom Collins en de Moscow Mule maak je in het glas waarbij je een barlepel gebruikt om te stirren. Ook voor een Mojito of een Old Fashioned kun je je shaker in de kast laten staan.

Hoewel James Bond erbij zweert dat zijn Martini “shaken not stirred” is, is het toch beter om je Martini te stirren in plaats van te shaken.

In 5 stappen hoe je een cocktail shaket

1. Voorbereiding

Begin met het klaarzetten van alle spullen die je nodig hebt. Dit voorkomt dat je niet een half uur of langer spullen moet pakken of nog aan het zoeken bent tijdens het maken van je cocktail.

2. IJs
Voeg ijsblokjes toe in de shaker. Houd hiervoor 1 glas met ijs aan, ongeveer 1/4 van je shaker.

3. Ingrediënten
Voeg met een barmaatje alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden toe.

4. Shake it!
Yes! Shaken maar! Shake kort en krachtig (8-10 sec). Als je een frost / condenslaagje aan de buitenkant van de shaker krijgt weet je dat je cocktail op de juiste temperatuur is.

5. Uitschenken
Schenk de shaker uit zonder het ijs in een voorgekoeld martiniglas. Wil je geen kleine stukjes vruchtvlees meeschenken in je cocktail, dan kun je doublestrainen door er een zeefje bij te gebruiken.

Tip: kleine, maar niet onbelangrijke tip. Als je shaket, shake dan altijd van je gasten af. Zodat als het fout gaat, je gast niet de inhoud van de shaker over zich heen krijgt…

Filmpje: How to shake

In dit filmpje laat Ca zien hoe je een cocktail shaket. En vergeet niet te glimlachen hè 😉