Het is bijna juni en ondanks dat mei de regenachtigste mei maand was van de afgelopen jaren komt de zomer er hoe dan ook aan. En dus zoeken we verkoeling. IJsklontjes zijn voor een koude, frisse cocktail een heel belangrijk basis ingrediënt. IJsklontjes in je (longdrink) cocktail gebruik je om de drank in je glas koel te serveren en te houden. Hoe meer ijs je gebruikt, hoe langer je glas koel blijft. Maar is het ook zo dat je cocktail wateriger wordt als je veel ijs gebruikt? Of juist niet?

Voor deze blog ging ik uit op onderzoek om de relatie tussen het aantal ijsklontjes in een glas en de snelheid waarmee ze smelten, evenals het effect op de temperatuur en de waterigheid van je drankje. Hiervoor heb ik een test uitgevoerd met twee glazen gevuld met ijsklontjes: één rood glas met 3 ijsklontjes en één blauw glas volledig gevuld met 8 ijsklontjes.

Het rode glas heeft 3 ijsblokjes, het blauwe glas is gevuld met 8 ijsblokjes

De “ijsblokjes test”: rood vs blauw

We namen twee identieke longdrinkglazen, één rood en één blauw, en vulden deze met dezelfde hoeveelheid drank. Het rode glas kreeg 3 ijsklontjes, terwijl het blauwe glas werd gevuld met 8 ijsklontjes. Vervolgens observeerde ik over een periode van 40 minuten hoe snel de ijsklontjes smelten en hoe de temperatuur en waterigheid van de drank veranderden. Het resultaat en de conclusies lees je in deze blog.

Wat smelt sneller?

In het rode glas met 3 ijsklontjes smolt het ijs aanzienlijk sneller dan in het blauwe glas met 8 ijsklontjes. Dit komt omdat een kleiner aantal ijsklontjes een groter oppervlak heeft dat in contact staat met de opwarmende drank, waardoor het ijs sneller smelt. In het blauwe glas zorgde het grotere aantal ijsklontjes ervoor dat de warmte van de drank over meer volume werd verdeeld, waardoor de smeltsnelheid afnam.

Wat wordt wateriger?

Een verrassing bij deze test was dat ondanks de grotere hoeveelheid gesmolten ijs in het rode glas, de drank in het blauwe glas minder waterig wordt. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het komt doordat het grotere aantal ijsklontjes in het blauwe glas de temperatuur van de drank beter beheerste, waardoor minder ijs hoefde te smelten om het glas koel te houden.

Temperatuur van de drank

Zoals verwacht bleef het blauwe glas met 8 ijsklontjes langer koel. Het grotere aantal ijsklontjes zorgde voor een betere temperatuurregeling, waardoor de drank langer op een lagere temperatuur bleef. Dit betekende niet alleen dat de drank koeler bleef, maar ook dat er minder smeltwater vrijkwam, wat zorgt voor een minder waterige cocktail.

Op deze foto zie je goed dat de ijsblokjes in het rode glas bijna volledig gesmolten zijn en in het blauwe glas nog niet. Het volume van de rode en de blauwe cocktail is vergelijkbaar.

Conclusie: wil je langer genieten van een koele cocktail, gebruik dan veel ijsklontjes

De test bevestigt voor mij mijn hypothese dat een groter aantal ijsklontjes niet alleen zorgt voor een langere koelperiode, maar ook minder waterigheid in de drank veroorzaakt. Dit komt doordat de grotere hoeveelheid ijs de temperatuur beter kan regelen, waardoor er minder smeltwater in de drank terechtkomt. Dus, als je wilt dat je cocktail langer koel blijft zonder al te waterig te worden, kun je beter meer ijsklontjes gebruiken.

Conclusie: meer ijs betekent een koelere en minder waterige cocktail.

Hoeveel ijs gebruik je nu in je cocktail? Bij een longdrink glas gebruik ik vaak 6-8 ijsblokjes (afhankelijk van grootte / volume glas). Als ik ijs gebruik bij het shaken, bijvoorbeeld bij een Whiskey Sour dan gebruik ik minimaal 4 ijsblokjes en daarna vul ik het glas met vers ijs voor het uitschenken.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate