In september was ik [Bart] jarig en je kunt hem niet blijer maken dan met een bijzondere fles drank, een avondje cocktails bij een goede cocktailbar of … een cocktailcursus. Maar dan wel echt een “fatsoenlijke” en geen workshop. Toeval of niet, maar Bols had ons vanuit Cocktailicious al uitgenodigd om de “One Day Course” die ze vanuit de Bols Bartending Academy. En dus ging hij een week later vol enthousiasme naar Amsterdam om het te ervaren.

Over Bols: het merk Bols is één van de oudste merken van Nederland en is niet alleen bekend bij je vader of opa als destilleerder van jenever, maar ze hebben een heel breed aanbod aan likeuren (meer dan 300 authentieke likeurrecepten) en zijn van oudsher één van de grondleggers van de internationale cocktailindustrie. De Bols Bartender Academy zit vlakbij het Museumplein in Amsterdam waar ook de  House of Bols zit.

Wat leer je tijdens de cursus?

De One Day Course van de Bols Bartending Academy is een cursus van een dag die je krijgt van Ivar de Lange, Global Education Manager en een ware missionaris op het gebied van cocktails en bartending met een bak vol kennis en ervaring. Hij vertelt je alles over de geschiedenis van cocktails en de technieken die er bij komen kijken. Je leert heel gericht hoe je om gaat met ijs, hoe je precies en snel kunt pouren, hoe je vanuit een cocktail station professioneel en efficiënt cocktails voor gasten kunt opdienen, je maakt je eigen signature cocktail, je leert zelf siropen maken (in 2 minuten tijd) en infusions voor cocktails. Een aantal dingen klinken misschien wat technisch, maar ook als je vaak thuis cocktails maakt kan ik je vertellen dat het superhandig is met tips die je nooit zult vergeten.

“We merken dat onze One Day Course niet alleen populair is bij (aankomende) bartenders en mensen uit de horeca, steeds meer mensen die thuis cocktails maken volgen de cursus ook.

Ivar de Lange

Je hebt pouren, strak pouren en next level pouren

Zelf maak ik cocktails altijd met een barmaatje waarin ik de exacte hoeveelheden afmeet per drank. Maar hoe leuk en handig is het als je gewoon kunt pouren uit de fles in je shaker of cocktailglas. Ja dan moet je het wel precies kunnen. Niet een beetje precies maar echt precies. Als eerste leer je hoe je kunt pouren vanuit de fles. Wil je echt 15 ml, 30 ml, 50 ml en 60 ml gaan pouren, dan moet je heel systematisch gaan tellen. En-1, en-2, en-3, en-4, en-5. Ik hoor het Ivar nog steeds zeggen…! Maar ik moet zeggen oefening baart kunst en thuis ga ik gewoon verder met oefenen.

Professioneel cocktails bereiden

Thuis wil het wel eens wat langer duren. Zeker als je verschillende cocktails maakt. Tijdens de training leer je hoe je vanuit je gast professioneel een cocktail bereid en serveert. Hierbij leer je te letten op hygiëne, gastveiligheid en gastbeleving en natuurlijk efficiency. Kun jij 6 cocktails maken in 4 minuten? Dat gaat me nog niet lukken na deze cursus, maar ik maak ze wel sneller, zeker als je kunt pouren en als je weet waar je op moet letten. Echt snel cocktails maken leer je in de 4-daagse Advanced Bartending Course, want dan mag je opgaan voor de speedtest!

Zelf je eigen siropen maken

Siropen komen veel voor in cocktails. Suikersiroop, maar bijvoorbeeld ook siropen met een smaakje. Deze kun je makkelijk thuis maken. Voor de aankomende herfst maakte ik een kaneel siroop. Deze maak je door een suikersiroop te maken waarbij je tijdens het verwarmen 6 kaneelstokjes toevoegt. Je krijgt dan een siroop die je perfect kunt gebruiken voor herfstcocktails zoals een Apple Pie Mojito. Of een Autumn Spiced Sour, een variant op de Whiskey Sour.

Zelf suikersiroop maken in 2 minuten: weeg 50 gram suiker af en 50 gram water. Dit gaat in een kookpannetje dat je verwarmt zonder dat het gaat koken. Blijven roeren en als het suiker is opgelost heb je suikerwater. Dit laat je afkoelen en doe je vervolgens in een afsluitbaar flesje.

Infusions

Infusions met vodka zijn ook leuk en in de meeste gevallen makkelijk om zelf te maken. Bijvoorbeeld een vodka met rozemarijn. Vodka met een rood pepertje voor je Bloody Mary. Of bijvoorbeeld rum met gember.

Het infuseren van drank is heel makkelijk: in basis voeg je een smaakmaker toe aan een spirit. Gebruik een weckpot of klein flesje drank dat je kunt afsluiten voeg hier de kruiden of het ingrediënt dat je wilt infuseren aan toe. Laat dit 2-5 uur (afhankelijk van wat je infuseert) afgesloten en op een donkere plek staan en je hebt een mooie infusion met de gewenste smaak.

Eindoordeel

Ik vond de training echt superleuk en heel leerzaam om te doen. Het gebeurt in een ontspannen sfeer, Ivar heeft ontzettend veel kennis en weet je werkelijk alles te vertellen over technieken en cocktails. Gooi er een kwartje in, en hij gaat helemaal los. Daarnaast heeft Bols een inspirerende setting gecreëerd waar je aan je eigen cocktail station met je eigen spullen te werk gaat. Bovendien zit je met max 8 deelnemers in een cursus, dus het is Corono proof.

In verband met de verstrengde Corona maatregelen worden er op dit moment geen Bartending cursussen gegeven bij de Bols Bartending Academy. Verwachting is dat dit wel weer gaat gebeuren.

Meer info over de Bols Bartender Courses

Digitale Bartending Academy

Sinds oktober 2020 heeft Bols Bartending Academy een mooi digitaal alternatief gelanceerd: de Digitale Bartending Academy. Hierin lees je alles over cocktails, bartending, drankenkennis en nog veel meer. Via https://bols.platform.co.nl kun je je gratis registreren.

Wil je digitaal de cursus volgen en je cocktail skills verbeteren tijdens deze saaie Corona dagen? Dan kun jij deze als één van de eerste volgen via ons! Wij verloten via Instagram 5 codes ter waarde van 35 euro voor de volledige Digitale Bartending Academy.

Doe mee via Instagram ↗

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate