Penicillin foto
User Avatar
door Bart

De Penicillin is een klassieke whiskey cocktail met citroen, gember en honing. Waarom het de Penicillin heet en hoe je hem maakt lees je in ons recept

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct
Nog geen beoordelingen
Beoordeel het recept
Glas Tumbler
Smaak Fris, Pittig
Bereiding Gemiddeld
Sterkte Gemiddeld
Drank Whiskey
Tijd 5 minutes

Ingrediënten

 • 30-45 ml whiskey
 • citroensap halve citroen
 • honing halve theelepel
 • 15 ml gembersiroop (je kunt ook de siroop van Chinesese stemgemer gebruiken)

benodigdheden

 • shaker
 • barlepel

bereidingswijze

 • shaken of stir in het glas

Instructies

 • Gebruik een klassieke tumbler
 • Voeg de ingredienten in de juiste hoeveelheden toe in een shaker of in het glas
 • Shake (of stir in het glas)
 • Uitschenken over ijs
 • Garneer in stijl met gesuikerde gember aan een cocktailprikker
Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

De smaak van deze Penicillin cocktail kun je vergelijken met een Whiskey sour met de bite van gember

Vernoemd naar Penicillin medicijn

Als je de ingrediënten van de Penicillin leest, dan is het niet vreemd dat deze cocktail vernoemd is naar de anti-bacteriële werking van het gelijknamige medicijn. Dus heb je last van een verkoudheid of een opkomend griepvirus, dan is deze Penicillin met ingrediënten als gember, honing en citroen helemaal nog geen slecht idee. Sterker nog: ik drink m graag preventief 😉

De smaak: de Penicillin is echt een whiskey cocktail die het pittige van de gember, het zure van de citroen en het zoete van de honing met elkaar samenbrengt.

Tip
Helemaal bijzonder wordt deze cocktail als je zelf een Honing Gember Siroop maakt. Dat is niet zo moeilijk als het misschien klinkt. Begin met een kopje honing, een kopje suiker, een kopje water (allemaal gelijke delen) en een grote gember (geschild). Warm dit 5 minuten geleidelijk op in een pannetje. Paar uur laten afkoelen en daarna zeven in een mooi flesje en je hebt je eigen "Honing Gember Siroop".
Lees ook Je eigen siroop maken voor cocktails

Welke whiskey gebruik je voor deze cocktail?

Gebruik voor deze Penicillin cocktail een rokerige whiskey. Zoals Benriach Smoke Season of Benriach The Smoky Ten.

Bereidingswijze

Je kunt deze cocktail zowel in het glas als met een shaker maken. Wil je hem snel maken dan maak je hem in het glas. En met een shaker kun je er meteen twee uitschenken als je samen deze cocktail drinkt.

Helemaal af is deze cocktail met een garnering met gesuikerde gember. Deze is alleen niet makkelijk te verkrijgen. Kijk bij een notenspeciaalzaak of ga naar de website van Noototheek.

Liever een alcoholvrije Penicillin?

Deze cocktail kun je net zo makkelijk alcoholvrij maken met alcoholvrije whiskey. Bijvoorbeeld Lyre’s American Malt of Abstinence Epiloque en gebruik hier eventueel een Lyre’s Amaretti bij.

Whiskey cocktails

Bekijk nog meer van onze whiskey cocktails. Zoals deze Whiskey Sour of de Kentucky Mule met Amerikaanse whiksey en gemberbier.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate