Ready to serve drinks zijn in populariteit gestegen sinds Corona. We konden niet meer de deur uit, dus iedereen ging massaal thuis cocktails maken. Hier werd op ingespeeld door drankleveranciers met de zogenaamde Ready to Serve drinks. Deze kant en klare cocktails kun je zo uitschenken uit een fles of een blikje. Handig als je geen zin hebt om zelf te gaan shaken of geen spullen hiervoor in huis hebt.

Maar hoe verhouden deze zich qua smaak en uitstraling tot zelf cocktails maken thuis. Is het vergelijkbaar? En wat zijn de verschillen tussen de verschillende verkrijgbare merken. Ik ging op onderzoek uit en testte er een aantal.

Ik ging naar de AH en de Gall en Gall en heb daar 5 ready-to-serve Pornstar Martini’s (ook wel Passion Fruit Martini’s genoemd). Van de merken De Kuyper, Tails, Absolut Passion Fruit en Hooghoudt. Daarnaast probeerde ik ook de alcoholvrije variant van Sir James de Passion Fruit.

In deze review blog lees je wat de verschillen zijn!

Review Ready to Serve drinks

1. Absolut Passion Fruit Martini

Deze Ready to Drink zit in een blikje van 250 ml. Omdat het van het merk Absolut is was ik in de veronderstelling dat het wel authentiek zou zijn. Toen ik het flesje opende en in wou schenken in de shaker, merkte ik dat ik dat beter niet kon doen. De inhoud is namelijk bruisend. Op het blikje staat ook Sparkling. Maar dat verwacht ik niet bij een cocktail die zichzelf Passion Fruit Martini noemt. Niet shaken dus als je een schone keuken wilt houden.

Voor de vorm schonk ik hem uit in een martini glas. De kleur: chemisch. De smaak: chemisch zoet. Absolut geen aanrader wat mij betreft…

2. Hooghoudt Exotic Flavour

Als tweede ging ik aan de slag met de Hooghoudt Passion Likorette. Een grote zwarte fles van 1 liter. En ook bij deze RTS werd ik verrast bij het uitschenken. De kleur was namelijk niet oranje maar rood. Toen ik naar de fles keek zag ik ook Passion Likorette staan en dat deed me denken aan Passoa. Not my kind of thing. En dat bleek ook toen ik hem proefde. Geen succes.

3. Tails Passion Fruit Martini

Met een doorzichtige fles van 500 ml waarin je ziet dat de kleur Pornstar oranje is, kon dit geen verrassing zijn qua kleur. Als je de inhoud shaket in een shaker met ijs krijg je bij het uitschenken een mooi wit schuimlaagje. Precies wat je wilt bij een Pornstar Martini! Smaak is fruitig en zoet met een hint van vanille. Mag minder zoet wat mij betreft, maar ik denk dat veel mensen dit wel lekker vinden.

PS: mocht je Tails niet kennen, dit is onderdeel van Bacardí.

Tip:: zorg dat je de RTS van Tails en van De Kuyper goed shaket met ijs en vooraf koud zet in de koelkast, dan krijg je een mooier en lekkerder resultaat mét schuimlaagje.

4. De Kuyper Passion Fruit Martini

Mooie fles van drankmerk De Kuyper van 500 ml inhoud. Ook deze fles is doorzichtig dus ook hier zie je de mooie oranje kleur. Bij het shaken krijg je een mooi schuimlaagje. Iets meer dan bij de Tails, maar dat kan toeval zijn omdat ik ze vrij snel na elkaar geshaket heb. Smaak is fruitig en in vergelijking met de RTS van Tails komt het zuurtje wat meer door. Ook deze mag voor mij minder zoet maar ook hiervoor geldt dat veel mensen dit wel lekker vinden.

5. Alcoholvrij: Sir James 101 Passion Fruit

Ook een alcoholvrije RTS die ik getest heb van het merk Sir James. Deze zit in een mooi stilistisch flesje van 25 cl. Ook deze is bruisend, dus direct uitschenken in een glas. Smaakte verrassend goed (beter dan ik had verwacht). Minst zoet van alle 5 de cocktails.

Verschillen op een rij

MerkSmaakInhoudPrijs per LiterAlcoholAantal CocktailsUitstraling
Absolut Passion Fruit MartiniZoet, bruisend, chemisch250 ml€9,965%1 cocktailChemische kleur
Hooghoudt Passion LikoretteSmaakt naar Passoa1 liter€6,9915%ca 8-10 cocktailsVolrode kleur
Tails Passion Fruit MartiniZoet en fruitig met vanille smaak.500 ml€25,9812%ca 4-5 cocktailsMooie oranje kleur met schuimlaagje
De Kuyper Zoet en fruitig met klein zuurtje500 ml€23,9814,7%ca 4-5 cocktailsMooie oranje kleur met schuimlaagje
Sir James 101 Bruisend, fris, lichtzoet250 ml€7,560%1 cocktailMooi stijlvol flesje

En wie maakt de beste RTS Pornstar Martini?

Als je ze echt gaat vergelijken zitten er stiekem best wel wat verschillen. Zelf vind ik drie dingen belangrijk bij een Pornstar Martini:

  1. Goede balans tussen zoet en zuur. Te zoet vind ik niet fijn. Wat dat betreft zijn ze stuk voor stuk aan de zoete kant.
  2. Schuimlaagje. Een Pornstar moet een mooi zacht schuimlaagje hebben. Heeft ie die niet dan vind ik het geen Pornstar.
  3. Kwaliteit: De ingrediënten bepalen de kwaliteit. Wordt er wel of geen vanille vodka gebruikt en in welke hoeveelheid. Wat dat betreft kan een lager alcoholpercentage een indicator zijn voor een mindere kwaliteit.
Review RTS drinks: het resultaat

De RTS cocktails van De Kuyper en Tails ontlopen elkaar niet veel in smaak, uitstraling en kwaliteit. Die van De Kuyper herken ik duidelijk een zuurtje in, terwijl in die van Tails de vanille smaak heel subtiel terug komt. Ze ontlopen elkaar weinig. Teruggerekend naar 1 liter zijn deze twee ook een stuk hoger in prijs dan de rest.

Welke ga jij proberen? Laat het ons weten in de reacties!

Cheers!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate