Sangria: 5x tips hoe je je sangria mastert

Sangria. You love it or you hate it. Als je vaker sangria gedronken hebt, dan weet je dat geen een sangria hetzelfde is. Zelfs als je ze in Spanje gedronken hebt, verschilt dit sterk per regio en zelfs per bar. Ca en ik houden wel van een glaasje sangria. Het liefst in combinatie met lekkere tapas. We gaan graag naar een tapas barretje in Eindhoven waar we altijd lekkere tapas gaan eten met lekkere Sangria. Heerlijk!

PS: ben je alleen op zoek naar het recept van de Sangria, scroll dan naar beneden.

Sangria, officieel Sangría, stamt af van het Spaanse woord sangre dat bloed betekent. Het refereert naar de donker rode kleur van het dit Spaanse drankje. In principe is sangria een fruit punch, waarin fruit een belangrijke rol speelt. Je maakt het in een karaf of pitcher want je drinkt het altijd in gezelschap.

Tip 1: gebruik een goede rode wijn als basis

Als je het leest klinkt het heel logisch. Toch worden er liters sangria gemaakt met goedkope wijn. Niet doen. De helft van je sangria bestaat uit rode wijn. Dus you better choose a good one. Kies dus voor een lekkere, kwalitatieve Spaanse rode wijn. Vaak is de prijs al een goede graadmeter. En anders laat je je adviseren in de slijter. Wij hebben hem gemaakt met Spaanse Temperanillo.

Je hebt overigens ook White Sangria deze maak je met cava of prosecco en witte port. Op Instagram hebben wij een how to filmpje als reel geplaatst.

Tip 2: lekker veel fruit

Sangria kan niet zonder fruit. Dus maak je Sangria met lekker veel fruit. Kies voor minimaal 3 soorten fruit. In Spanje gebruiken ze vaak zomers fruit als sinaasappel, appel, druiven, perzik, ananas en meloen. Dus dat doen wij ook. Het lekkere aan het fruit in sangria is niet alleen dat het smaak afgeeft maar dat de smaak van de drank er ook lekker in blijft zitten.

Gebruik bij het uitschenken van de sangria een lange barlepel om extra fruit in de glaasjes te doen

Tip 3: the booze

Sangria is eigenlijk een “restjes drank”. Spanjaarden maken hun sangria op basis van dranken die ze al open hebben staan. Denk aan brandy, cognac, likeuren en port. Belangrijkste vinden wij een goede port zoals Cockburn of Warre’s. Deze geeft echt verdieping aan de smaak van je sangria.

Houd je van zoet voeg dan ook een likeur toe zoals triple sec of Licor 43. Spanjaarden doen er ook wel brandy in.

Tip 4: fizzy

Om het bruisend te maken worden verschillende bruisende dranken gebruikt. Spa rood, 7up of Sprite. Zelf heb ik een sterke voorkeur voor bitter lemon. Nog nooit geprobeerd? Gewoon een keer proberen.

De bitter lemon geeft een klein zuurtje aan de sangria.

Tip 5: proef en experimenteer

Een recept voor Sangria is leuk, maar je moet echt op zoek gaan naar de combinatie aan smaken die jij lekker vindt. Dit geldt ook bij cocktails, maar bij sangria misschien nog wel meer. Ben je dus klaar en heb je geroerd, proef dan goed wat je van de smaak vindt. Is de rode wijn te overheersend? Vind je het te zoet? Dan kun je nog iets hieraan doen!

Alleen door goed te proeven kun je uiteindelijk de sangria maken zoals jij die het lekkerst vindt. En experimenteer gerust. Twijfel je of je er port of likeur bij moet? Maak hem dan eerst zonder de port of likeur. Proef in een glaasje zonder likeur en daarna voeg je in je glas wat likeur toe om te vergelijken.

Maak het gezellig

Dan nog een paar tips om het gezellig te maken. Want Sangria drink je niet alleen, maar met vrienden. Maak dus een karaf van 0,7 liter of gewoon een liter en schenk het uit in van die leuke kleine tafelglaasjes.

En heb je je vrienden opgetrommeld zorg dan ook dat je lekkere tapas voor kunt schotelen. Kies voor tapas als manchego, caprese prikkertjes, olijven, calamares. Meloen met serrano ham past er ook erg goed bij!

Dan nog ons recept voor de Sangria (0,75 liter)

  • begin met een karaf of mixing glas en vul deze voor ongeveer de helft met ijsblokjes
  • snijd lekker zomers fruit als meloen, sinaasappel en druiven in kleine blokjes en voeg deze toe
  • gebruik een goede Spaanse vino tinto (rode wijn) als basis (40 cl liter)
  • voeg hier zoete port aan toe (10 cl)
  • optioneel: voeg ook een likeur toe zoals triple sec of licor 43 (10 cl)
  • aftoppen met bitter lemon (10-15 cl)
  • even goed roeren zodat alles goed mengt en proeven
  • schenk uit in kleine tafelglaasjes met extra fruit on top

Salud!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate

populairste cocktails

Wat vind jij van deze cocktail?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *