De Nederlandse zomer van 2023 was misschien niet wat zonaanbidders ervan gehoopt hadden. De nazomer in september en begin oktober had gelukkig nog lekker veel zonnen uren in petto! Ik maakte van de gelegenheid gebruik om de Spritz die ik gedronken had in Italië nog een keer te maken. Lekker, verfrissend, gemakkelijk om te maken en je kunt er nog mee variëren ook.

In deze blog 4 heerlijke Spritz cocktails met de ideale verhoudingen om ze zelf te maken.

De Spritz is een drankje die zijn oorsprong vindt in de Italiaanse regio Veneto. Je maakt het met bruisende wijn (prosecco), bitters en bruiswater. Het wordt vaak geserveerd met een schijfje sinaasappel of olijf voor de smaak. Meest bekend is de Aperol Spritz.

Er zijn meer Spritzen dan alleen de Aperol Spritz

Hieronder de verschillende soorten Spritz met daarbij de ideale verhoudingen om te komen tot de juiste smaak (zoals ik hem lekker vind).

Aperol Spritz

De meest bekende Spritz is natuurlijk de feloranje, iconische Aperol Spritz waarbij je Aperol als bitter gebruikt. Verhouding: 90 ml prosecco I 60 ml Aperol I 30 ml bruiswater. Garneren met sinaasappelschijfje en opdienen met olijven.

Campari Spritz

Een andere Spritz die ook veel op de kaart voorkomt in Italie is de Campari Spritz. Bij deze Spritz gebruik je Campari als bitter in combinatie prosecco en bruiswater Eventueel kun je ook zoete vermouth gebruiken in plaats van bruiswater, dan wordt hij nog wat steviger en komt de bitter nog krachtiger tot uiting. Verhouding: 90 ml prosecco I 60 ml Campari I 30 ml bruiswater. Garneren met sinaasappel en een prikker met olijf.

Hugo Spritz

Hugo Spritz of kortweg Hugo is een lichtere, meer bloemige variant met Elderflower likeur, prosecco, bruiswater en munt. Belangrijk hierbij is dat je niet te veel Elderflower likeur gebruikt omdat je dan een wat zoetige, stroperige drank krijgt. En dat is jammer van de smaak. Verhouding: 90 ml prosecco I 30 ml Elderflower I 30 ml bruiswater. Garneren met munt.

Limoncello Spritz

Ook een topper voor Limoncello liefhebbers is de Limoncello Spritz. Deze Spritz is door de Limoncello wat zoet zuur met een hele herkenbare Limoncello smaak. Verhouding: 90 ml prosecco I 45-60 ml Limoncello I 30 ml bruiswater. Garneren met citroen en takje munt.

Lees ook: Op vakantie in Italië: 10x Italiaanse cocktails


Wat is jouw favoriete Spritz?

Dus nu je weet hoe je de verschillende soorten Spritz kan maken, ben ik natuurlijk wel benieuwd. Welke Spritz ga jij binnenkort maken? Stuur het resultaat gerust op Instagram met @Cocktailiicious dan proosten we even!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate