Blog tequila tasting

Veel mensen die ik spreek over tequila kennen tequila alleen van de Tequila Slammer. En laat dat nou net vaak met goedkope tequila gebeuren. Gevolg: mensen hebben het idee dat tequila niet lekker is en omschrijven het als een scherpe, branderige, wrange smaak met een scherpe nadronk waar je snel dronken van wordt.

Maar, de ene tequila is de andere niet. Want dit geldt zeker niet voor de kwalitatieve tequila’s. En omdat tequila steeds populairder aan het worden is in combinatie met de Margarita en de Paloma vond ik het tijd worden voor een tequila tasting met goede tequila’s die ik bij mij in de kast heb staan.

Ik koos voor de “Sierra Antiguo” het blauwe broertje van de Sierra met de bekende rode dop. En daarnaast nog de “José Cuervo Especial Silver” en last but not least de “Don Ramon Silver”.

Omdat het 5 de Mayo was en om helemaal in de sfeer te komen deed ik mijn Mexicaanse sombrero hoed op. Olé!

compilatie tequila tasting

Sierra Antiguo

“Sierra Antiguo” is het blauwe broertje van de “Sierra Blanco” met de rode dop. Het is een duurdere fles dan de Sierra Blanco en dit proef je ook in de zachtere en fijnere smaak. De Sierra Antiguo wordt gemaakt 100% blauwe agave die geteeld worden in de hooglanden van Jalisco in Mexico.

Bij het proeven van Sierra Antiguo met blauwe dop vallen direct de frisse en fruitige aroma’s op. De geur en smaak heeft hints van citrus, gecombineerd met de lichtzoete smaak van vanille en karamel die de fijnproever eruit kan halen. De afdronk is zacht en licht warm, met een blijvende smaak van gekarameliseerde agave. Lekker om een Margarita mee te maken!

Jose Cuervo Especial Silver

Jose Cuervo behoort met Patrón en Don Julio tot de bekendste tequilas ter wereld. Jose Cuervo Especial Silver is een “mixto”, wat betekent dat het gemaakt is van minstens 51% blauwe agave, aangevuld met andere suikers.

Jose Cuervo Especial Silver heeft een licht en fris aroma, met een vleugje citrus. Bij het proeven merk je meteen de zachte, licht fruitige smaak op, met subtiele tonen van kruiden en een hint van zoetheid. Veelzijdige tequila die zowel puur als in mixdranken goed tot zijn recht komt.

Don Ramon Silver

Don Ramon Silver is een premium tequila van die gemaakt is van 100% blauwe agave. Deze tequila wordt gedistilleerd in kleine batches om de hoogste kwaliteit te garanderen en de fles is een echte eye catcher. De agaves worden met de hand geselecteerd en langzaam gebakken om hun natuurlijke zoetheid te behouden. Deze tequila is verkrijgbaar via de website van The Real Taste een Nederlandse importeur en distributeur van authentieke, eigen spririt merken.

Don Ramon Silver is een heldere tequila zonder een overheersende alcoholsmaak. De smaak is zacht en heeft iets bloemigs. Deze tequila is perfect om puur te drinken of als basis voor een Margarita of Paloma.

Voor welke tequila kies je?

Tequila heeft nog steeds te kampen met een eenzijdig imago. Onterecht. Want als je kiest voor een goede tequila krijg je een verfijnde en veelzijdige drank is. Of je het nu puur drinkt of in een cocktail. Zolang je maar voor een kwalitatieve tequila kiest en niet de goedkoopste. Maar dit geldt zeker ook voor rum, vodka en whiskey.

Als je goed kunt proeven kun je verschillen tussen de verschillende tequila goed opmerken. Zelf proef ik niet het verschil tussen 50% en 100% blauwe agave eerlijk gezegd. Maar of je nu de rijke en complexe Sierra Antiguo, de lichte en frisse Jose Cuervo Especial Silver of de zuivere en gebalanceerde Don Ramon Silver proeft, elke tequila heeft zijn eigen smaakpatroon en unieke verhaal.

Salud!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate