De Tinto de Verano is een Spaanse zomerdrank op basis van rode wijn en bitter lemon. Verfrissend op een bloedhete dag. Niet voor niets is het een populair zomerdrankje op de terrassen in het Zuiden van Spanje.
Nee dit is geen sangria. Dit is Tinto de Verano. De Tinto de Verano (tinto = rode wijn, verano = zomer) is een Spaanse zomerdrank op basis van rode wijn en bitter lemon. Verfrissend op een bloedhete dag. Niet voor niets populair in het Zuiden van Spanje. Zelf dronk ik het voor het eerst toen ik op een terras zat in Sevilla. Het was een snikhete dag en het werd mij aangekondigd als een groot verfrissend glas. En dat kon ik wel gebruiken! Het lijkt wel op Sangria maar is laagdrempeliger omdat het makkelijker te maken is en ook minder zwaar is. Wees niet te kieskeurig met de rode wijn die je gebruikt. Het verschil in kwaliteit is amper te onderscheiden in deze mix.
Welke ingrediënten zitten er in een Tinto de Verano?
Rode wijn (40 ml)
Bitter lemon of Sprite / 7 up (80 ml)
Optioneel: 15 ml Licor 43*
Garnering: citroen of sinaasappel
*Officieel wordt deze cocktail met een scheutje Vermouth gemaakt in veel bars. Ik gebruikte Licor 43.
Hoe maak je een Tinto de Verano?
Gebruik een copa glas of groot long drink glas of ice tea glas met ijs. In Spanje is de verhouding 50/50 maar ik hou het liever op 1/3 rode wijn -2/3 bitter lemon. Schenk de rode wijn en de bitter lemon in het glas. Voeg eventueel nog een scheut Licor 43 toe. Meng het met een barlepel. Garneren met een citroentje of sinaasappel schijfje.
Liever een Sangria?
Wil je liever een Sangria Verano maken met vers fruit? Bekijk dan hier ons recept voor een mooie kan Sangria vol lekker fruit!