Tonic is een koolzuurhoudend drankje met een kenmerkend bitter smaakje. Het laat zich met geen enkele frisdrank vergelijken. Tonic is vooral bekend vanwege zijn populaire combinatie met gin.

In deze blog 10 bijzondere feitjes over tonic. Leuk om te vertellen op je volgende gin tonic avondje!

10 bijzondere feitjes over tonic

Hieronder 10 bijzondere feitjes over tonic. Wil je gewoon een gin tonic maken? Check dan ons recept van de Gin Tonic.

India: Het eerste tonic water werd in de vroege 19e eeuw ontwikkeld door Britse officieren die in India gestationeerd waren. De originele tonic wordt nog steeds Indian Tonic water genoemd.

Kinine: het drankje werd gemaakt met het kenmerkende, bittere ingrediënt Kinine. Nu zit er veel minder kinine in de tonic dan vroeger en wordt het gemengd met zoetstoffen.

Kina Kina: kinine is vernoemd naar Kina Kina, schors der schorsen zoals de bast van de Kina boom heet.

Malaria: tonic werd in eerste instantie gebruikt als medicinaal middel tegen malaria. Wie van dit bittere drankje dronk, waande zich beschermd tegen deze ziekte.

De eerste gin tonic: er wordt algemeen aangenomen dat de eerste gin-tonic ook is uitgevonden door de Britse officieren in India tijdens de 19e eeuw. Ze voegden gin toe aan hun kinine tonic om de smaak verder te verbeteren, wat leidde tot de geboorte van deze iconische cocktail.

Ultieme bruiseffect: wanneer tonic water wordt gemengd met alcohol, zoals in een gin tonic, kan de alcohol de snelheid waarmee CO2 uit oplossing komt beïnvloeden, waardoor de intensiteit en duur van het bruisen kan variëren.

Wist je dat je het beste tonic kunt gebruiken uit een klein flesje? Zo weet je zeker dat de bubbel het meest krachtig blijft.

Smaakperceptie: koolzuurbubbels kunnen de smaakperceptie beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat koolzuurhoudende dranken de scherpte van alcohol kunnen maskeren en tegelijkertijd de bitterheid van kinine in tonic water kunnen versterken, wat leidt tot een meer uitgesproken en complexe smaak. Iedere bubbel draagt bij aan de sensorische ervaring van het drinken.

19 oktober: tonic heeft samen met gin zijn eigen dag: International Gin and Tonic Day, die jaarlijks op 19 oktober wordt gevierd.

Calorieën: van tonic wordt gezegd dat er weinig calorieën inzitten. Dit is niet helemaal waar. Als je het vergelijkt met een frisdrank als Sprite dan is het verschil per 100 ml marginaal.

Verschil in calorieën: Tonic vs Sprite

Tonic bevat ongeveer 33 tot 36 calorieën per 100 ml. Het zoete karakter van tonic komt van de toegevoegde suiker of soms van kunstmatige zoetstoffen.
Sprite, vergelijkbaar met 7UP, bevat ongeveer 40 calorieën per 100 ml.
De Light Tonic van Fever-Tree bevat ca 15 calorieën per 100 ml.

Smaakevolutie: tonic heeft een smaakevolutie ondergaan. De originele is de Indian Tonic. Varianten zijn Mediterrean tonic, Elderflower, Cucumber, Clementine, Cherry Blossom, Pink Berry en Rapsberry & Rhubarb.

Welke tonic kies je in je Gin Tonic?

Kies voor je Gin Tonic al-tijd voor een premium tonic merk. Bij voorkeur in een klein flesje voor het beste bruis effect. Na het uitschenken dien je het restant van het tonic flesje bij de Gin Tonic.

Premium tonic merken die je ook veel in de horeca ziet:

  • Fever Tree
  • Thomas Henry
  • Schweppes 1783 (let op de kleine flesjes)
  • Royal Bliss
  • The London Essence
Cocktails maken is leuk, maar drink met mate