Terwijl deze cocktail in de jaren 80 onstond is de Esma nu populairder ooit. Of te wel het heerlijke boozy dessert: Espresso Martini. Toevallig wel aan deze cocktail is dat ondanks de naam er helemaal geen Martini inzit. Maar wat zit er dan in deze goddelijke after-dinner drink? En hoe komt het aan deze naam? No worries, we got the answers for you!

Bekijk ook ons recept met handig DIY filmpje van de Espresso Martini

Hoe is de naam onstaan?

De espresso martini zag in de jaren 80 het levenslicht in de Londen, toen een model vroeg om ‘’a drink that will wake me up, and then fuck me up’’ aan barman Dick Bradsell. Hij had zich de hele dag al geërgerd aan het koffiegruis naast het espresso apparaat en kwam toen op het geniale idee om een bakkie troost te mengen met een heerlijke shot alcohol. En nou of je er wakker van word! Hij shakete op deze manier een geslaagde mix van wodka en espresso uit zijn mouw, die precies aan de verwachtingen voldeed.

Maar waarom heet het dan espresso martini, wanneer er geen martini inzit? Het heette namelijk eerst ook gewoon een vodka espresso, maar kreeg in de jaren 90 de naam espresso martini. Dit omdat in deze tijd iedere cocktail die werd geserveerd in een glas met een V-vorm tot een martini werd gedoopt. Denk bijvoorbeeld aan de ook zo populaire pornstar martini (poma).

Waar bestaat een espresso martini uit?

Dat er geen martini inzit dat weten we nu wel, maar wat zit er dan wel in? Een shot espresso, een flinke scheut wodka en wat koffielikeur (verhouding 1:1:1). Boven op de schuimlaag liggen dan meestal ook nog drie koffiebonen die symbool staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Kijk, die eerste twee zijn moeilijk te beloven, maar geluk dat komt na een paar slokken gewoon vanzelf.

Zo maak je die heerlijke Esma!

Gelukkig kun je thuis ook deze lekkere cocktail maken zonder al te veel poespas. First thing first: zet een goede espresso klaar. Met cups koffiemachine of gefilterd het maakt niet uit. Doe de espresso samen met wat ijsblokjes, 30 ml wodka en koffielikeur in een shaker en shake alsof je leven ervan afhangt. Dit is echt een must want hierdoor onstaat er een mooie schuimlaag. Schenk je goddelijke mix door een zeefje in een koud (martini)glas en leg er tenslotte nog drie koffieboontjes bovenop. And then you’re good to go!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate