Echte whiskey liefhebbers zijn puristen en zul je niet snel een cocktail met whiskey zien drinken. Niet vreemd als je bekijkt als wat een goede premiun whiskey kan kosten. Maar whiskey kan ook lekker zijn als smaakmaker in je cocktail.

In deze blog drie soorten cocktails die je kunt maken met whiskey.

Drink je altijd whiskey on the rocks? Probeer ook eens een cocktail met whiskey zoals een klassieke Old Fashioned, een Toffe Peer of een lekkere Whiskey Sour.

De Toffe Peer is een zelfbedachte variant op de Old Fashioned met peer

Whiskey cocktail met ijs: bereidingswijze mixingglas of in het glas

De Old Fashioned is nog het beste voorbeeld van een cocktail waarin de whiskey dominant is, deze drink je bijna als een whiskey on the rocks. Je maakt hem met een mixingglas of in het glas zelf. Ook de Godfather maak je op deze manier. Deze cocktail met whiskey en een amaretto (verhouding 4:1) drink je uit een stijlvol tumblerglas met ijs.

Een cocktail met een sterke whiskey basis kun je ook maken met whiskey steentjes. Dit heeft als voordeel dat je whiskey cocktail niet verwatert. Laat de whiskey steentjes eerst minimaal twee uur in je vriezer koelen voor gebruik.

Whiskey cocktails met meerdere ingredi├źnten: bereidingswijze shaken

Whiskey cocktails zoals de Whiskey Sour of de Penicillin daarin speelt de whiskey een subtiele rol dan bijvoorbeeld een Old Fashioned. Omdat hier meerdere smaken – en in het geval van de sour ook meerdere structuren – in zitten is het het best om deze te shaken.

Longdrink cocktails met whiskey: bereidingswijze in het glas

Wereldwijd de meest gedronken whiskey cocktail is de whiskey cola. Een cocktail die in bars vaak gedronken wordt met Jack Daniels. Mijn favoriete longdrink cocktail is de Kentucky Mule. Deze maak je als een Moscow Mule, maar dan met Amerikaanse whiskey (bourbon), ginger beer en limoen. Ook een aanrader is de Scotch Collins, Lynchburg Lemonade of whiskey met ginger ale.

Kentucky Mule
De Kentucky Mule is een londrink maar drink je uit een koperen cup
Bekijk hier al onze whiskey cocktails
Cocktails maken is leuk, maar drink met mate