Alcoholvrije Baileys! Ik heb al meerdere keren de vraag gekregen voor een alcoholvrije variant voor Baileys. Die is er dus niet, en dus ben ik hem zelf gaan maken nu het toch Dry January is! Mijn “geheime” recept deel ik in deze blog en ik laat je ook zien hoe je zelf Baileys met alcohol kunt maken.

Het resultaat is romig, lekker en verrassend eenvoudig te maken kan ik je alvast verklappen. Echt een geslaagde alcoholvrije Baileys die ik in een mooie fles in de koelkast bewaard heb!

Alcoholvrije Baileys blog

De basis van het recept voor alcoholvrije Baileys: alcoholvrije whiskey en room

Met een beetje inleving in de smaak en de daarbij horende ingrediënten heb ik zelf een recept bedacht. Toen ik het resultaat zag en proefde was ik zowel qua smaak als qua kleur en beleving heel enthousiast! Baileys is natuurlijk een romige likeur op basis van whiskey likeur. Dus de basisingrediënten spreken voor zich. Alcoholvrije whiskey (Lyre’s American Malt) en room. Ik heb een combinatie van gecondenseerde melk en vloeibare slagroom gebruikt om het dikker te maken. De lichtbruine, mokka kleur benader je door alcoholvrije koffielikeur te gebruiken (Lyre’s Coffee Originale).

Ingredienten voor alcoholvrije Baileys
Ingrediënten voor alcoholvrije Baileys

Om een volle, consistente structuur te krijgen die niet te dik is heb ik gecondenseerde melk in combinatie met vloeibare slagroom gebruikt. Gebruik je alleen gecondenseerde melk dan word het te dik en moeilijker om te roeren tot 1 vloeibaar geheel. Gebruik je alleen slagroom dan krijg je niet de mooie volle structuur en dikte die je nodig hebt voor een romige likeur.

Juiste verhouding

De verhouding die ik gebruikt heb – en die verrassend goed bleek – is supersimpel. Namelijk alle vier de ingrediënten 1:1:1:1. Oftewel van alles even veel. Dit kwam toevallig zo uit. Dit betekent dat als je alleen een glas wilt van 60 ml dat je dan bijvoorbeeld 15 ml AV whiskey, 15 ml gecondenseerde melk, 15 ml

Voor een klein flesje van 60 cl heb ik de volgende maatgeving gebruikt:

  • 15 cl / 150 ml: alcoholvrije whiskey
  • 15 cl / 150 ml: gecondenseerde melk
  • 15 cl / 150 ml: vloeibare slagroom
  • 15 cl / 150 ml: alcoholvrije koffielikeur

Gebruik om de juiste maten af te meten een maatbeker of een jar met maatgeving

De kenmerkende mokka kleur

Voor de kenmerkende, lichtbruinige mokka kleur en de diepere smaak heb ik Lyre’s Coffee gebruikt. Dit kun je op basis van mijn verhouding doen, of je kunt ook lekker eigenwijs zijn (ben ik ook altijd) en gewoon op het einde met de hand bepalen hoeveel je exact wil toevoegen om de mooie kleur toe te voegen. Heb je dit niet in huis of geen zin om te kopen? Alternatief is zelfgemaakte Espresso waar je dan de helft caramelsiroop aan toevoegt.

Tip: de kleur van Baileys is heel bepalend. Wil je dat de kleur precies is zoals de kleur van Baileys? Voeg dan de AV koffielikeur als laatste geleidelijk toe. Blijf toevoegen tot je de perfecte Baileys kleur voor jezelf te pakken hebt!

Alcoholvrije Baileys roeren
Zorg dat je goed roert met een barlepel, zodat alles goed mengt tot 1 consistente, romige vloeistof

Optionele smaakmakers: cacaopoeder en caramelsiroop

Extra smaakmakers die je nog kunt gebruiken zijn cacaopoeder (ik gebruikte een barlepel met cacaopoeder) om er een chocolade hint aan te geven. Caramelsiroop of gewone suikersiroop vond ik qua zoetheid niet nodig, als je verse espresso gebruikt zou ik dat wel aanraden.

Hoe gaaf! Je eigen fles met alcoholvrije Baileys

Als je dit eenmaal allemaal doorlopen en op jouw manier gedaan hebt is het natuurlijk te gek als je je eigen fles met zelfgemaakte alcoholvrije Baileys hebt gefabriceerd. Schenk het vanuit de jar of maatbeker zonder te morsen met een trechter uit in een mooi flesje en plak hier een label op. Zet er voor de zekerheid ook even een datum op en bewaar het in de koelkast.

Alcoholvrije Baileys uitschenken  in fles
Schenk je zelfgemaakte Baileys uit met een tuitje in een mooie fles om te bewaren

Als je je eigen Baileys uitschenkt voor jezelf om te laten proeven, gebruik dan een mooi whiskeyglas die je voor 1/4 vult met een ijsblokje.

Bewaren en houdbaarheid

Deze alcoholvrije Baileys is gemaakt met slagroom, gecondenseerde melk en zonder conserveringsmiddelen. Zet je fles dus altijd in de koelkast. Die van mij heb ik nu al meer dan een week en smaakt nog steeds goed en is consistent van structuur. Maar let op: mocht dit er anders uit zien bij jou of mochten er klonters of structuurverschillen zijn of een geurtje opzitten, dan raad ik aan om het direct weg te gooien.

Zelf alcoholvrije Baileys maken: waar wacht je nog op?

Het maken van je eigen alcoholvrije Baileys is een leuke en creatieve manier om de smaak, dikte en kleur van deze klassieke likeur te benaderen zonder alcohol. En dat kan best aardig lukken. Mijn versie is romig, heerlijk en verrassend eenvoudig te maken. Het is belangrijk om te noteren dat de gewenste dikte, smaak en kleur afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeur. Als je een dikkere consistentie wilt, kun je meer gecondenseerde melk toevoegen. Voor een diepere, rijkere smaak, probeer dan meer cacaopoeder of koffielikeur toe te voegen. En natuurlijk, voor die kenmerkende lichtbruine kleur, zorg ervoor dat je de juiste balans van ingrediënten hebt. Maar het allerbelangrijkste is om zelf te experimenteren zoals ik dat ook gedaan heb. Proef terwijl je gaat en pas de ingrediënten aan op basis van je eigen smaakvoorkeuren.

Dus waar wacht je nog op? Trek die keukenkastjes open en begin met mixen! Proost op jouw heerlijke zelfgemaakte alcoholvrije Baileys!

Maak je liever een Baileys met echte whiskey en koffielikeur: dat kan natuurlijk ook!

Ingredienten Baileys met alcohol

Wil je zelf Baileys maken mét alcohol? Dat is net zo makkelijk want die maak je precies hetzelfde alleen gebruik je dan echte whisky (bij voorkeur Schotse of Ierse) en echte koffielikeur (van De Kuyper, Tia Maria of Kahlua). Voor de rest is het hetzelfde qua bereidingswijze en ingrediënten, maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al door 😉

Deze cocktail is 100% alcoholvrij