Gedroogd fruit: ideaal voor je Gin Tonic of Sour Cocktails. En nog makkelijk te maken ook. Je moet alleen even weten hoe. Het enige wat je nodig hebt is een oven, een goed mes om je fruit consistent dun te snijden, bakpapier en een kek wekpotje om je stuff straks in te bewaren als je klaar bent. In deze blog laat ik in 5 simpele stappen zien hoe je dit zelf kunt doen.

Het drogen van citrusvruchten is een eenvoudige en leuke manier om te doen op een saaie dag. Plus, het geeft je drankjes een vleugje persoonlijke flair.

Stap 1: Makkelijk met citrus fruit

Bij het drogen van fruit wordt in de meeste gevallen gekozen voor citrus vruchten. Citroenen, limoenen, sinaasappels, grapefruits – ze zijn allemaal goede opties. Bij mij komt het vaak voor dat ik na een cocktailshoot veel opengesneden fruit heb. Niet weggooien als je het niet opeet! Gewoon snijden in mooie stukjes en drogen in de oven!

Dit werkt heel goed bij citrusvruchten. Je kunt het ook met andere fruitsoorten als peer, appel, aardbeien, banaan of ananas doen. Wel goed opletten met temperatuurinstellingen van de oven en de dikte van het fruit.

Stap 2: Snijd en bereid je fruit

Was je fruit grondig en snijd het vervolgens in dunne, consistente stukjes van ongeveer 0,3 cm dik. Probeer de plakjes zo gelijkmatig mogelijk te snijden, zodat ze gelijkmatig drogen.

Om zo consistent mogelijk te snijden gebruik ik een stevig broodmes, dit werkte beter dan mijn scherpe mesje dat ik normaal voor fruit en garnering gebruik.

Snijd met een scherp mes dunne, consistente stukjes fruit
Snijd met een scherp mes dunne, consistente stukjes fruit

Stap 3: Droog je fruit

Verwarm je oven voor op 55°C. Leg je fruitplakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier, zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Plaats de bakplaat in de oven en laat het fruit langzaam drogen. Dit proces kan tussen de 4 en 4,5 uur duren, afhankelijk van de dikte van je plakjes. Ga nu niet als een zombie 4 series achter elkaar kijken op Netflix maar zorg ervoor dat je tussendoor controleert om te voorkomen dat het fruit verbrandt (het overkomt de beste en ja, dat is mij ook gebeurd…).

Stap 4: Haal het uit de oven en laat het fruit afkoelen

Wanneer je fruit droog en licht krokant is, haal je het uit de oven en laat je het volledig afkoelen. Het fruit zal nog krokanter worden naarmate het afkoelt.

Stap 5: Bewaar je gedroogde citrus

Bewaar je gedroogde citrusvruchten in een luchtdichte pot op een koele, donkere plaats. Ze blijven maandenlang goed, klaar voor gebruik wanneer je maar wilt!

Geef je cocktail een extra persoonlijk accent met zelfgemaakt gedroogd fruit

Het kost je een middagje wachten maar nu heb je dus je gedroogde fruit en kun je het any given time gebruiken om te gebruiken als garnering voor je Gin Tonic of – zoals hier onder een Whiskey Sour – en daarmee een mooi persoonlijk accent te geven! Leuk toch!

Cheers, Bart

Gedroogd fruit als garnering in je cocktail
Cocktails maken is leuk, maar drink met mate