User Avatar
door Bart

De populaire Aperol Spritz is een combinatie van bitter, zoet en bruisend. En nog makkelijk te maken ook!

Tip voor je homebar

Tip: 10-delige cocktailset Sybra. Met deze 10-delige cocktailset van Sybra haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot stamper. Bestel direct
Deze cocktail scoort 4 ⭐️ (25x beoordeeld)
Beoordeel het recept
Glas Gin Tonic copa glas
Smaak Bitter, Bruisend, Fruitig
Bereiding Makkelijk
Sterkte Light
Drank Likeuren / Overig
Tijd 2 minutes
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

Benodigdheden

Bereidingswijze

 • Bereiden in het glas

Instructies

 • Gebruik een mooi copa glas met ijs
 • Voeg 60 ml Aperol toe met een barmaatje in het glas
 • Voeg 90 ml prosecco toe en een scheut bruiswater (30 ml)
 • Even goed roeren met barlepel zodat alle smaken goed mengen in het glas
 • Garneren met sinaasappel schijfje in het glas

Bekijk filmpje

Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

Tip: combineer met lekkere olijven of een subtiel bakje zeezout chips op een klein terrastafeltje in je tuin. Heerlijk als appetizer zoals de Italianen hem ook drinken met elkaar.

Aperol Spritz: wereldberoemde combinatie Aperol, prosecco en bruiswater

Aperol Spritz is wereldwijd een van de meest gedronken aperitieven. Ideaal drankje met Aperol, prosecco en bruiswater om te genieten van een zonnige dag op het terras. Het is een unieke smaakcombinatie van bitterheid, zoetheid en bruis met een laag alcoholpercentage vergeleken met andere cocktails.

De Aperol Spritz is met haar feloranje kleur een echte eyecather op de terrassen. Als iemand hem als eerste bestelt volgen er daarna snel meer. Het woord Aperol is afgeleid van het Franse woord apero dat staat voor aperitief. Aperol wordt gemaakt van een wat lichtbittere roodoranje sinaasappel uit de Noord Italiaanse regio Veneto. De Aperol dankt zijn bekendheid vrijwel volledig als Aperol Spritz (ook bekend als Spritz Veneziano) aan de wereldberoemde combinatie met prosecco en bruiswater. Aperol is een lichte spirit (11% alcohol) dus is goed te combineren met prosseco.

Een variant op deze cocktail met een Nederlandse twist is de “Orange Royal Spritz”. Deze maak je met Aperol, Oranje bitter, prosecco en bruiswater. Leuk voor Koningsdag!

Check ons recept in onze blog over Oranje cocktails

Spritz of Spritzer

De term spritz komt waarschijnlijk uit het Oostenrijk-Duits en stamt uit de tijd dat een deel van Noord Italië bezet werd door Oostenrijkse soldaten. Het betekent spuiten dat refereert aan het bruisende drankje. Naast Aperol Spritz heb je ook de Hugo Spritz en de Limoncello Spritz waarbij je dus prosecco en bruiswater toevoegt.

Spritzig is Duits voor sprankelend. In Duitstalige landen wordt ook wel het woord Spritzer gebruikt voor een bruisend drankje op basis van wijn en bruiswater.

De prosecco

Het is belangrijk om een kwalitatieve Prosecco te kiezen. Kies voor een prosecco die lekker fris en bruisend is maar niet te overheersend is, zodat het qua mix de juiste smaak en textuur krijgt. Je wilt dat vooral de smaak van de Aperol naar boven komt.

Garnering: sinaasappel en/of olijf

Kies voor een klassieke garnering die de smaak van de cocktail accentueert. Een eenvoudig schijfje sinaasappel (vers) past het beste bij de smaak van de Aperol. De Italianen doen overigens vaak nog een olijf in je drankje. voegt het een heerlijke hartige en zoute smaak toe aan deze klassieke Italiaanse cocktail. De olijf brengt een interessante balans tussen de bitterzoete smaak van de Aperol en de knapperige bubbels van het bruiswater. De zoute en aardse tonen van de olijf geven een extra smaak laag aan je drankje.

Foto van Aperol Spritz op het strand in Italie

Veelgemaakte fouten

Het mengen van Aperol, Prosecco en bruiswater om een Aperol Spritz lijkt vrij eenvoudig. Toch zijn er veel dingen die de smaak en presentatie van het drankje kunnen beïnvloeden.

Hier zijn enkele veelgemaakte fouten bij het maken van een Aperol Spritz:

 • Verkeerde verhoudingen: de juiste verhoudingen zijn belangrijk voor de perfecte smaak. Dus gebruik altijd een barmaatje om het af te meten. De verhouding is makkelijk te onthouden 3:2:1. Wij doen het met 80 ml Prosecco, 40 ml Aperol en een scheut (20 ml) bruiswater;
 • Geen bruiswater: niet iedereen weet dat je deze cocktail maakt met Aperol, prosecco en (!) bruiswater. Zonder bruiswater vind ik de smaak van deze terrascocktail echt minder licht. Gebruik je Sprite of 7Up in plaats van neutraal bruiswater dan valt de bitter smaak weg uit je drankje;
 • Prosecco die niet goed bruist: staat de prosecco al open en bruist deze niet meer krachtig? Dan zou ik hem niet gebruiken voor je Aperol Spritz, want dan krijg je een flauw aftreksel. Dus giet die oude fles door de gootsteen en pop een nieuwe fles prosecco open voor een krachtige bubbel;
 • Serveren zonder ijs: een Aperol Spritz serveer je met ijs. Het ijs houdt het drankje koel en voegt ook textuur toe aan het drankje. Zorg ook dat je de prosecco en Aperol lekker koud hebt staan in de ijskast voor je ze gaat gebruiken;
 • Te bitter: als je te veel Aperol gebruikt krijg je een bitter drankje;
 • Verkeerde glas: deze cocktail heb ik een keer gehad in een hurricane glas gevuld met ijs en munt aan het strand. Serveer in een copa glas of mooi wijnglas met ijs.

Kun je de Aperol Spritz ook alcoholvrij maken? Jazeker!

Drink je je Spritz liever alcoholvrij? Of krijg je bezoek van vrienden die geen alcohol drinken? Gebruik dan Nona Spritz in combinatie met een alcoholvrije bruisende wijn zoals ALT en bruiswater. Een smaakvol alternatief met bitter voor deze populaire aperitief.

Dry Spritz
Dry Spritz met Nona Spritz

Ook lekker Italiaans: Limoncello Tonica

De Limoncello Tonica met limoncello, tonic en basilicum is ook echt een heerlijke Italiaanse cocktail voor op het terras. We maakten hem met homemade bruscetta. In onze blog hebben we nog meer Italiaanse cocktails beschreven.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate