Niets leuker dan in de zomer een cocktailparty organiseren. En, de leukste party vol met cocktails, organiseer je bij jou thuis! Vergeleken met een borrel of BBQ zorgt een cocktailavondje met mooie cocktails voor een aangename afwisseling en is het een feestelijke sfeermaker. Zeker bij lekker weer en een lekker muziekje.

Wij hebben in ons huis al verschillende cocktailfeestjes gegeven en inmiddels weten we daardoor goed waar we op letten. Het belangrijkste: een cocktailfeestje vraagt om een goede voorbereiding. Dus hold your horses en lees nou eerst even deze blog voordat je in een spontane bui een appje stuurt naar al je vrienden voor een cocktailfeestje bij jou thuis.

10 superhandige tips voor een onvergetelijk cocktailfeestje bij jou thuis

1. Welke cocktails zet je op het menu van je cocktailparty? (3-5)

De eerste vraag bij een cocktailfeestje is welke cocktails ga je op het menu zetten. Denk hier echt goed over na. Cocktails vragen namelijk om veel verschillende ingrediënten. Liever een klein aantal verschillende (3-5) cocktails goed bereiden, dan veel verschillende cocktails net niet. Denk goed na over de benodigdheden en ga daar vervolgens creatief mee om. Ook als je een bepaald thema hebt, kun je daar je cocktail op aanpassen.

Bedenk cocktails die goed bij elkaar passen qua uitstraling en smaken.

Tips voor een cocktailparty; op deze afbeelding staan allerlei vrolijke zomerse drankjes

2. Dranken

Een cocktailparty organiseren is als je alle kosten bij elkaar op gaat tellen niet goedkoop. Je hebt namelijk veel verschillende dranken en verse ingrediënten nodig. Basis dranken zijn vodka, rum, gin, tequila en whiskey. Zorg ook dat je triple sec in huis hebt, dan kun je ook Cosmopolitans en Margaritas maken. Daarnaast heb je als basis zeker ook limoenen, citroenen, angustura bitters en suikersiroop nodig. 

Als je cocktails willekeurig gaat bedenken dan kan het qua drankinkoop een duur geintje worden. Kijk dus eerst welke cocktails per dranksoort je leuk vindt om te maken. En kies op basis van 2 of 3 dranken je cocktails uit.

Ter inspiratie:
Bekijk al onze rum cocktails 
Bekijk al onze vodka cocktails
Bekijk al onze gin cocktails 
Bekijk al onze tequila cocktails 

3. Verse ingrediënten

Cocktails betekent ook verse ingrediënten. Koop deze bij voorkeur op dezelfde dag van je cocktailparty of de dag ervoor. Zo weet je zeker dat je fruit goed en kruiden goed zijn. Daarnaast kunnen gedroogde garneringen ook erg handig zijn. Zeker in het geval je wil variëren met verschillende gin tonics. Creëer een tafel die als garneerstation fungeert. Zet hier alle glazen en verse ingrediënten en kruiden voor garneringen op. Zo maak je écht indruk met je cocktails tijdens je party.

Verse ingredienten kun je goed gebruiken voor de garnering van je cocktails. Dit maakt je cocktails helemaal af. Denk niet alleen aan citroen, limoen, sinaasappel, munt en cocktailkersen, maar bijvoorbeeld ook aan tobasco en Prosecco (voor de Pornstar Martini liefhebbers).

Garnering voor je cocktail bij een cocktailparty

4. Cocktail glazen

De juiste cocktail drink je uit het juiste cocktailglas. Cocktails schenk je in verschillende glazen. Martini glazen, long drink glazen, tumbler glazen. Denk dus goed na welke cocktails je wil gaan aanbieden en welke glazen daarbij horen.

Wil je zeker zijn dat je genoeg glazen hebt? Zorg dan dat je dubbel zo veel glazen in huis hebt. Reken je op 25 gasten? Dan moet je dus 50 glazen hebben. Zorg dat iedereen zijn eigen glas onthoudt. Wij gebruiken hiervoor zelf leuke, plastic “glasmarkers” in verschillende kleuren die je kunt vastplakken op de buitenkant van je glas. Zo kun je ook verschillende glasmarkers gebruiken zodat ze passen bij het thema van de cocktail. Erg handig en leuk!

5. Wie gaat al die lekkere cocktails shaken tijdens je cocktailparty?

Zorg dat je meerdere cocktailshakers (min 3) in huis hebt. Anders zit iedereen op elkaar te wachten tot die ene persoon zijn perfectserve cocktail gemaakt heeft en dan duurt de avond wel erg lang!

Ben je zelf geen natuurtalent met het shaken van cocktails en wil je het leren? Dan is een cocktail workshop in huis met je beste vriend(inn)en misschien wel een leuk idee! Zo kunnen jullie voortaan zelf je cocktails shaken tijdens een party!

Beachbar - zomercocktails - cocktailparty
De lekkerste cocktail voor je party!
Bart achter de beachbar

6. IJsblokjes, superveel ijsblokjes!

Zorg dat je veel ijsblokjes in huis hebt. Wij hebben een grote Amerikaanse koelkast, maar als we een feestje geven halen we altijd extra zakken ijs in huis. Hoeveel ijs je nodig hebt? Met 5 zakken ijs van 5 kilo kom je een heel eind.

Let op: niks vervelender dan als je ijs op is. Als je ijs op is kun je geen cocktails meer maken. Zorg dus voor veel ijs. Voor een cocktailfeest voor 25 personen reken je 25 tot 30 kilo aan ijs.

7. Rietjes en roerstaafjes

Rietjes en roerstaafjes zijn erg handig, maar worden vaak vergeten. Deze zijn goed te verkrijgen bijvoorbeeld bij de Sligro of de Hanos. Je hebt heel veel varianten, zo kun je het meteen zien als versiering van je cocktail!

Gebruik a.u.b. geen milieuvervuilende plastic rietjes, maar bamboo rietjes of papieren rietjes.

8. Cocktailhapjes

Denk niet alleen aan drank, maar besteed ook aandacht aan goede hapjes. Dat kan simpel of in stijl met fingerfood. Kies je voor simpel dan zijn tortilla chips of kaasstengels een leuke aankleding. Kies je voor stijlvol, denk dan aan kleine hapjes als tapas (koud of warm), kleine wrapjes of sushi! Je kunt ook bijpassende thema hapjes maken voor bij je cocktail party.

Mango margarita met taco's op de achtergrond

9. Welkomstdrankje

Het begin van een cocktailfeestje is altijd druk en chaotisch als iedereen komt. Ik zorg vaak dat ik dan een simpel welkomstdrankje of een XL mason jar (pitcher uit een karaf kan ook) heb staan waar je makkelijk en snel de eerste cocktails mee uit kunt schenken.

Voorkom dat je cocktailfeestje een ordinair zuipfeest wordt. Tijdens een party met cocktails drink je vaak ongemerkt meer alcohol dan je denkt. Zorg voor mooie karaffen met water met munt en citroen en dat dit constant bijgevuld wordt. En denk ook aan frisdranken zoals Spa rood, cola etc.

10. Thema voor je cocktail party

Thema’s zijn altijd supergoed voor de sfeer. Leuke thema’s voor cocktails zijn: Latin, Hawaii / tiki, Masquerade, Peaky Blinders, Black Tie / Cocktail dress! Natuurlijk met bijpassende muziek en dress code! Ook kun je de versiering van je cocktail aanpassen aan het thema: leuke papieren rietjes, bijpassende garnering en glasmarkers.

Ter inspiratie:
Zomer cocktails
Champagne cocktails
Je eigen gin tonic bar

Last but not least: doe zelf ook mee met je cocktailparty!

Als je zelf ook een beetje wilt meedoen met je cocktailfeestje zorg er dan voor dat je zelf niet heel de tijd hoeft te shaken voor je gasten. Zelf vind ik het hartstikke leuk om op een avond cocktail na cocktail te shaken, maar ik vind het ook leuk om even te kunnen kletsen en aandacht te kunnen besteden aan mijn gasten.

Ben je zelf geen natuurtalent met het shaken van cocktails en wil je het leren? Dan is een cocktail workshop in huis met je beste vriend(inn)en misschien wel een leuk idee.

Meer weten of tips nodig over het maken van cocktails?

Wij krijgen geregeld vragen van mensen die thuis cocktails willen maken en vragen hebben waar ze op moeten letten of wat je nodig hebt. Dus heb je vragen of wil je meer weten? Stuur ons gerust een mailtje of een DM via Insta.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate