Als een man met een vrouw naar een cocktailbar gaat, dan is het eerder regel dan uitzondering dat er twee totaal verschillende cocktails besteld worden. Kiest een man voor een cocktail dan kiest hij zeker niet zo maar de eerste de beste cocktail van de kaart met een leuke naam. Mannen baseren hun keuze niet alleen op smaak maar ook op stijl en uitstraling. Dus geen opsmuk of fancyness of zoete cocktails met gekleurde parapluutjes. Maar gewoon een goede, stoere cocktail. Bij voorkeur ziet hij er iconisch uit zien want als man wil je in het openbaar zeker niet gezien worden nippend aan een roze Cosmopolitan in je hand. Toch 😉

En als het even kan hangt er een stoer verhaal omheen, al dan niet uit een goede film of serie. Zodat je dit zelf kunt vertellen als je quasi nonchalant van je cocktail zit te nippen. Dus een whiskey cocktail die Harvey uit Suits altijd drinkt of de Moscow Mule die Don Draper aardig wat wegdrinkt in de serie Mad Men.

In deze blog 5 stoere en stijlvolle mannen cocktails. Benieuwd welke jij het lekkerst vindt!

#1 Old Fashioned

Old fashioned cocktail

De Old Fashioned is de icoon onder de mannen cocktails. Wordt vaak gedronken in films en series zoals Suits en Mad Men. Je drinkt hem uit een stijlvol whiskey glas. En qua smaak is het een echte whiskey cocktail waar weinig aan toegevoegd wordt en zonder verdere opsmuk. Alleen een beetje angostura bitters en mooie sinaasappelgarnering waardoor je een stoere, kruidige smaak meegeeft aan de whiskey.

Hoe maak je zelf een Old Fashioned

Je begint met een suikerklontje en deze besprenkel je met angostura bitters. Stamp dit fijn. Hier overheen gaat natuurlijk je favoriete whiskey. Ook de manier waarop je hem bereid is lekker mannelijk, want je maakt hem in een classy mixing glas.

#2 Moscow Mule

Mandarine mule cocktail

De Moscow Mule is alleen al vanwege de unieke koperen mule een pure lust voor het oog. Maar ook de smaak is top. Lekker kruidig met ginger beer en de frisheid van citroen en limoen. En kies voor een goede premium vodka als je hem zelf maakt.  

Hoe maak je zelf een Moscow Mule:

Begin met een koperen mule beker. Vul deze met crushed ijs. Meet 50 ml vodka af en giet deze in de beker. Voeg sap van een halve limoen toe. Top af met ginger beer. Even stirren en voeg daarna limoen partjes en munt toe voor perfect serve.

#3 Espresso Martini

De enige cocktail in dit rijtje die je drinkt uit een martini glas. Maar dat hoeft de pret zeker niet te drukken. Dit is een hele fijne cocktail, zeker voor de liefhebbers van espresso. Deze maak je met drie ingrediënten: koffielikeur, vodka en espresso. Bij voorkeur zelfgemaakte espresso met verse bonen.

Hoe maak je zelf een Espresso Martini

Gebruik een shaker met ijs. Meet 30 ml vodka, 30 ml koffielikeur en 30 ml versgezette espresso af in een barmaatje. Even krachtig shaken. Als je dit goed doet krijg je een klein schuimlaagje bij het uitschenken. Uitschenken zonder ijs in een voorgekoeld martini glas. Perfect serve met drie koffieboontjes in het glas.

#4 Dark n Stormy

Mijn persoonlijke favoriet! Maar ik ben dan ook een rum liefhebber. De Dark n Stormy is lekker kruidig van de ginger beer in combinatie met een mooie donkere rum laag. Bij voorkeur Goslings rum of Kraken rum. Want hoe donkerder de rum hoe beter bij deze Dark n Stormy. Voor een strakke donkere rum laag moet je wel even je skills met een barlepel oefenen. Maar na 2 of 3 keer oefenen gaat je dat zeker lukken om de Dark n Stormy laagje te nailen!  

Hoe maak je zelf een Dark n Stormy

Gebruik een longdrink glas met ijs. Pers hierin het sap van een half limoentje. Vul hierna het glas met ginger beer tot ca 80%. Nu voeg je de donkere rum uit de fles toe. Als je een donker laagje wilt creeren gebruik je de platte kant van je barlepel zodat de donkere rum mooi op de ginger beer blijft liggen. Gelukt? Yes, topper!

#5 Whiskey Sour

whiskey sour cocktail

Nog een whiskey cocktail, want met whiskey zit je bijna altijd goed bij mannen. En deze whiskey sour is lekker zacht door het eiwit laagje dat er in zit. Wil je deze perfect maken, dan moet je hem dry shaken en daarna shaken met ijs. Zo krijg je een mooi stevig silky kraagje op je whiskey sour.

Hoe maak je zelf een Whiskey Sour


Gebruik een shaker zonder ijs. Voeg hier eiwit in van 1 ei. Daarna 45 ml van je favoriete whiskey en sap van een halve citroen. Voeg ook 5 mm suikersiroop toe. Dry shaken (zonder ijs) voor stevig eiwit laagje. Hierna voeg je ijs toe en shake je nog even kort om het koel te maken. Schenk het uit de shaker uit in een whiskeyglas met ijs. Opdienen met classy cocktailkersje.

BONUS: Jungle Bird

Toch 1 klein tropisch uitstapje dan op deze cocktails. Deze Jungle Bird ziet er misschien niet uit als een echte mannen cocktail, maar is dat zeker wel qua smaak. Lekker bitter en sterk want het combineert Campari met rum. En als je hem opdient in een stoer whiskey glas dan kan deze tropische cocktail er prima mee door.

Andere stoere tiki cocktails

Andere stoere tiki’s met rum: de Zombie en de Mai Tai

 

 

Zombie cocktail
Zombie

 

mai tai cocktail
Mai Tai

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate