De Mojito staat bekend om zijn frisse smaak die perfect past bij warme weersomstandigheden.
De Mojito cocktail is één van de populairste cocktails in de wereld. Leer hoe je zelf de lekkerste Mojito maakt met rum, limoen en munt als smaakmakers!
Mojito recept: zo maak jij de lekkerste Mojito zelf
Ingrediënten
- Witte rum 45 ml
- Rietsuiker 2 barlepels
- Bruiswater 30 ml
- Limoenpartjes 4 stuks
- Munt 1 takje
- Angostura bitters (optioneel) 2 dashes / druppels
Benodigdheden
- muddler
- Barlepel
- Barmaatje
Bereidingswijze
- Muddle in het glas
Cocktailrecept Mojito
- Gebruik voor deze cocktail een stevig glas met stevige onderkant om in te muddlen (stampen). Je moet namelijk goed muddlen om alle smaken te mengen, belangrijk dat je hier een goed glas voor hebt. Zet ook al vast een vol glas met crushed ice klaar want je hebt veel ijs nodig.
- Begin eerst met 2 barlepels rietsuiker en de limoenpartjes in het glas te doen. En muddle dit in het glas.
- Nu pak je de muntblaadjes. Voor je deze in het glas doet sla je deze in de palm van je hand. Je ruikt meteen het aroma dat vrij komt.
- Hierna neem je 4-5 muntblaadjes die je in het glas doet. Smeer ook de rand van je glas in met munt zodat je ook hier extra muntsmaak krijgt. Let op de munt muddle je dus niet mee.
- Voeg nu naar smaak witte rum toe. Ca 30 tot 45 ml met een barmaatje.
- Vul je glas met crushed ice en nu roer je met je barlepel alles door elkaar zodat het goed mengt. Let erop dat de limoentjes en de munt mooi zweven in je glas en niet onderin blijven liggen.
- Top nu de cocktail af met bruiswater. Eventueel kun je ook nog 1 a 2 dashes (druppels) angostura bitters toevoegen.
- Glas afwerken met extra crushed ice
- Zet de kroon op het werk: garneer met een kroontje munt.
- Hij is nu klaar. Zet een lekker zomers muziekje op en geniet van je zelfgemaakte Mojito!
Bekijk filmpje
Tip: wil je extra muntbeleving in je Mojito? Gebruik dan de munt om de rand van je glas te smeren.
De populariteit van de Mojito
De Mojito cocktail is een heerlijk zomers drankje en één van de meest populaire cocktails van de laatste jaren. De Cubaanse cocktail staat bekend om zijn frisse smaak die perfect past bij warme weersomstandigheden.
De smaken van de frisheid van verse munt, de zoete smaak van de rietsuiker, het friszure van de limoen en natuurlijk de rum komen heerlijk bij elkaar in dit cocktail recept. De Mojito is zo populair omdat het qua basisingrediënten redelijk eenvoudig is en er veel verschillende variaties op bestaan. Er zijn vele manieren om dit recept te variëren, zoals het toevoegen van andere soorten fruit zoals aardbeien, kiwi, mango, passievrucht en watermeloen. Heerlijk om deze cocktail op de juiste manier zelf te maken!
Welke rum gebruik je voor een Mojito?
Het originele recept schrijft witte rum voor deze cocktail voor. In Nederland heb je keuze uit superveel rum merken. Havana Club, Bacardí, Captain Morgan, Plantation rum, Flor de Caña, Diplomatico. Witte rum is een goede combinatie met rietsuiker omdat witte rum gemaakt wordt van rietsuiker.
Rietsuiker of toch witte suiker?
Rum en rietsuiker gaan heel goed samen in cocktails omdat ze allebei gemaakt worden van suikerriet. Rietsuiker is een onbewerkte suiker gemaakt van suikerriet. Het heeft een lichtbruine kleur en is veel minder verwerkt dan witte suiker. Rietsuiker heeft een complexe, karamelachtige smaak en kan je Mojito een iets diepere, rijkere smaak geven dan witte suiker. Als je houdt van een rijke, volle smaak, dan is rietsuiker de beste optie. Houd je meer van de pure smaak dan kun je kies je juist voor witte suiker.
The Cuban way De Cubanen maken deze Cubaanse cocktail met fijne witte suiker. Het is niet alleen goedkoper, maar ook fijner en neutraler qua smaak. De witte suiker lost nog beter op in de cocktail en is minder dominant qua smaak vergeleken met rietsuiker. Zo komt de pure smaak van de rum, munt en limoen het beste tot zijn recht. Dit vertelde een Cubaanse "ronero" (rum meester) ons toen we een masterclass kregen namens Havana Club.
Waar komt de naam Mojito vandaan?
Over de herkomst bestaan verschillende verhalen. Vast staat dat het uit Cuba komt. Het meest geloofwaardig vind ik het verhaal dat het van origine een kruidig medicijnen drankje op basis van munt en limoen. Het werkte goed als medicijn tegen de koorts en als antibacterieel middel voor zeelieden tegen scheurbuik vanwege het hoge vitamine c gehalte door de limoenen. Als je kijkt naar de kenmerkende ingrediënten en smaken, dan zou dit verhaal best wel eens kunnen kloppen.
A Mojito a day keeps the doctor away
De eerste keer dat deze cocktail met de huidige receptuur is bereid is in ‘La Bodeguita del medio’ in Havana. Een wereldberoemde Cubaanse bar waar de beroemde Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway in de jaren ’30 een graag geziene gast was om zijn favoriete cocktail te drinken. Nog steeds een superleuke bar om op je lijstje te zetten als je een keer naar Cuba gaat om Mojito’s te gaan drinken. En zet dan ook maar meteen El Floridita op je lijst 😉
My mojito in La Bodeguita. My daiquiri in El Floridita (Hemingway)
Mojito missers: veelgemaakte fouten
Zelf een goede mojito maken is zo makkelijk nog niet. Door de verschillende handelingen in combinatie met het werken met verse ingrediënten is geen een mojito hetzelfde. Zo heb ik al veel “mismaakte” exemplaren gezien.
- Niet goed gemuddeld en gemixt waardoor je stukjes rietsuiker door je rietje drinkt;
- Te waterig omdat de Mojito te lang heeft gestaan;
- Te veel rum waardoor de smaak te sterk is wat ten koste gaat van de frisheid;
- Spa rood in plaats van bruiswater (de smaak is dan minder zoet);
- Glas dat niet volledig gevuld is (zorg dat het glas altijd volledig gevuld is met ijs en afgetopt is met bruiswater);
- Muntblaadjes die kapot gemuddeld zijn (muntblaadjes moet je in principe niet mee muddlen maar zachtjes kneuzen);
- De gemuddelde limoentjes en de munt die inspiratieloos onderin je glas liggen (dit voorkom je door op het einde nog even goed te stirren in je glas met een barlepel)
Lekkere variaties op de Mojito
De Strawberry Mojito
Op het origineel kun je veel variaties bedenken. De bekendste variant op de originele cocktail is de Strawberry Mojito ook wel bekend als Mojito Venezolano. Bij deze variant worden er twee aardbeien toegevoegd aan het bekende recept. Houd je van kiwi? Probeer dan eens een Kiwi Mojito. Gebruik hiervoor kiwi gold. Deze is wat zachter en zoeter dan de normale kiwi en heel geschikt om te muddlen met limoen en rietsuiker. Of maak bijvoorbeeld een pitcher met mango, limoen en munt. Een fancy variant is de Mojito Royal. Deze dronk ik een keer bij een openingsfeestje van een chique bar. Hier wordt het bruiswater vervangen door champagne.
Low calory recept
Aan het lijnen en toch zin in een Mojito? Probeer dan een low calory variant met gin en tonic. Lekker met munt en limoen – of een slice komkommer! – en je hebt geen toegevoegde suiker nodig.
Mojito als mocktail
Houd jij van mocktails en drink je liever een alcoholvrije Mojito? Dat kan ook prima. Maak dan een “Nojito“. Deze maak je hetzelfde, maar dan gebruik je alcoholvrije rum zoals Lyre’s White Cane of Loft House Rom Libre.
Moons leon zegt:
Is mojito met limoen een dikmaker ? Enkel dit
Bart zegt:
niet als je er geen suiker aan toevoegt. de limoen is de dikmaker niet 😉
Caroline zegt:
Wat is een barmaatje en waar vind ik die? Ik heb wel een maatbeker, kan ik het daardoor vervangen?
Bart zegt:
een barmaatje is zeker geen overbodige luxe. een eenvoudig barmaatje heb je zo gekocht vanaf een euro 3 a 4. Bijvoorbeeld bij de Blokker of gewoon online. succes!
Hanneke Beers zegt:
Lekkerste cocktail als het bloedje heet is! Ik heb wel zelf de suiker vervangen voor zoetstof, zo past het toch nog in mijn suikervrije dieet. Maar met échte suiker lijkt me toch het lekkerste.