klassieke mojito cocktail

De Mojito cocktail is één van de populairste cocktails. In Nederland maken we hem met rietsuiker, maar wist je dat de Cubanen hem maken met hele fijne witte suiker? Zelf een lekkere mojito maken is zo makkelijk nog niet. Leer hoe je wél een goede mojito maakt.

Mojito recept: zo maak jij de perfecte en lekkerste mojito zelf

Bart
De Mojito is een frisse, zomerse, Cubaanse cocktail met rum, limoen en munt. Lees hoe je in 10 simpele stappen zelf een uitmuntende Mojito kunt maken!
Deze cocktail scoort 4.93 ⭐️ (26x beoordeeld)
Gang cocktails
Trefwoord cocktail
Glass Longdrinkglas
Smaak Fris
Bereiding Gemiddeld
Sterkte Gemiddeld
Drank Rum
Tijd 4 min
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

 • Witte rum 45 ml
 • Rietsuiker 2 barlepels
 • Bruiswater 30 ml
 • Limoenpartjes 4 stuks
 • Munt 1 takje
 • Angostura bitters (optioneel) 2 dashes / druppels

Benodigdheden

 • Muddler
 • Barlepel
 • Barmaatje

Bereidingswijze

 • Muddle in het glas

Instructies

 • Gebruik voor deze cocktail een stevig glas met stevige onderkant om in te muddlen (stampen). Je moet namelijk goed muddlen om alle smaken te mengen, belangrijk dat je hier een goed glas voor hebt. Zet ook al vast een vol glas met crushed ice klaar want je hebt veel ijs nodig.
 • Begin eerst met 2 barlepels rietsuiker en de limoenpartjes in het glas te doen. En muddle dit in het glas.
 • Nu pak je de muntblaadjes. Voor je deze in het glas doet sla je deze in de palm van je hand. Je ruikt meteen het aroma dat vrij komt.
 • Hierna neem je 4-5 muntblaadjes die je in het glas doet. Smeer ook de rand van je glas in met munt zodat je ook hier extra muntsmaak krijgt. Let op de munt muddle je dus niet mee.
 • Voeg nu naar smaak witte rum toe. Ca 30 tot 45 ml met een barmaatje.
 • Vul je glas met crushed ice en nu roer je met je barlepel alles door elkaar zodat het goed mengt. Let erop dat de limoentjes en de munt mooi zweven in je glas en niet onderin blijven liggen.
 • Top nu de cocktail af met bruiswater. Eventueel kun je ook nog 1 a 2 dashes (druppels) angostura bitters toevoegen.
 • Glas afwerken met extra crushed ice
 • Zet de kroon op het werk: garneer met een kroontje munt.
 • Hij is nu klaar. Zet een lekker zomers muziekje op en geniet van je zelfgemaakte Mojito!

Tip: wil je extra muntbeleving in je Mojito? Gebruik dan de munt om de rand van je glas te smeren.

Snijd de uiteindes van de limoen eraf en snijd daarna in partjes
Muddle de limoenpartjes met de rietsuiker
Smeer de rand van je glas in met munt en voeg daarna de muntblaadjes in je glas.
Gebruik een barlepel om alles goed te mengen voordat je gaat garneren

Hoe maken ze een Mojito in Cuba? Het authentieke recept

De Mojito cocktail is een heerlijk zomers drankje en één van de meest populaire cocktails van de laatste jaren. De smaken van de frisheid van verse munt, het zoete van de rietsuiker, het friszure van de limoen en natuurlijk de rum komen heerlijk bij elkaar in dit cocktail recept.

Hier (in Nederland) maken we hem met rietsuiker, maar de Cubanen maken hem met hele fijne witte suiker. Dit lost nog beter op in de cocktail. Dit vertelde een Cubaanse “ronero” (rum meester) ons toen we een masterclass kregen namens Havana Club.

Welke rum gebruik je voor een Mojito?

In principe gebruik je witte rum voor deze cocktail. De bekendste merken in Nederland zijn Bacardí, Havana Club en Captain Morgan. Zelf gebruiken we ook Plantation rum en Diplomatico rum. Maar ook met Clairin of El Dorado krijg je een heerlijk eindresultaat!

Bekijk hier verschillende witte rums

Waar komt de naam Mojito vandaan?

Over de herkomst bestaan verschillende verhalen. Vast staat dat het uit Cuba komt. Het meest wordt beweerd dat het van origine een medicijnen drankje is van munt en limoen. Anderen beweren dat het afgeleid is van de Mojosaus. Een derde mogelijkheid is dat het woord afstamt van het Spaanse woord Mojado (nat).

Mojito missers

Zelf een goede mojito maken is zo makkelijk nog niet. Door de verschillende handelingen in combinatie met het werken met verse ingrediënten is geen een mojito hetzelfde. Zo heb ik al veel “mismaakte” exemplaren gezien. Dat je stukjes rietsuiker door je rietje drinkt, te waterig, te veel rum, spa rood in plaats van bruiswater, kapot gemuddelde muntblaadjes, de gemuddelde limoentjes en de munt die inspiratieloos onderin je glas liggen etc.

Lekkere variaties op de Mojito

De Strawberry Mojito

Op het origineel kun je veel variaties bedenken. De bekendste variant op de originele cocktail is de Strawberry Mojito ook wel bekend als Mojito Venezolano. Bij deze variant worden er twee aardbeien toegevoegd aan het bekende recept. Houd je van kiwi? Probeer dan eens een Kiwi Mojito. Gebruik hiervoor kiwi gold. Deze is wat zachter en zoeter dan de normale kiwi en heel geschikt om te muddlen met limoen en rietsuiker. Of maak bijvoorbeeld een pitcher met mango, limoen en munt. Een fancy variant is de Mojito Royal. Deze dronk ik een keer bij een openingsfeestje van een chique bar. Hier wordt het bruiswater vervangen door champagne.

strawberry mojito cocktail
Strawberry Mojito

Low calory recept

Aan het lijnen en toch zin in een Mojito? Probeer dan een low calory variant met gin en tonic. Lekker met munt en limoen – of een slice komkommer! – en je hebt geen toegevoegde suiker nodig.

Wil je liever een alcoholvrije Mojito maken?

Drink je liever een alcoholvrije Mojito? Dat kan ook prima. Maak dan een “Nojito“. Deze maak je hetzelfde, maar dan gebruik je alcoholvrije rum.

klassieke mojito cocktail
Alcoholvrije Nojito


Cocktails maken is leuk, maar drink met mate