User Avatar
door Bart

In deze blog lees je wat botanicals zijn, wat de verschillen zijn en krijg je suggesties welke botanicals het beste uitkomen bij welke gin.

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct

Botanicals! De Gin Tonic trend is nog steeds behoorlijk aan als je ziet hoeveel verschillende Gin Tonic serves restaurants, grand cafés en cocktailbars op de kaart hebben staan. En als je thuis Gin Tonics wilt maken, kan het geen kwaad dat je wat meer afweet van botanicals. Want wanneer gebruik je nu wat in je Gin Tonic? En welke botanical gaat nu goed samen bij welke gin? In deze blog lees je wat botanicals zijn, wat de verschillen in smaak zijn en krijg je suggesties welke botanicals het beste uitkomen bij welke gin.

Wil je gewoon meteen aan de slag met je Gin Tonic? Bekijk hier ons makkelijke recept voor een Gin Tonic met lekkere variaties of scroll naar beneden voor G&T suggesties.

Wat zijn botanicals?

Botanicals, ook wel botanicalsmaken genoemd, verwijzen naar de natuurlijke plantaardige ingrediënten die worden gebruikt bij de productie van gin. Deze kunnen een breed scala aan plantenonderdelen omvatten, zoals bladeren, bloemen, zaden, schors en wortels. De selectie en combinatie van botanicals spelen een cruciale rol bij het bepalen van het unieke smaakprofiel en de stijl van een bepaalde gin, waardoor ze essentieel zijn in het productieproces van gin. De meeste gins worden gecreëerd op basis van 10 tot 20 verschillende botanicals. Iedere botanical draagt een unieke smaak en aroma bij, waardoor iedere gin zijn unieke smaakbeleving kan creëren. Naar schatting zijn er tussen de 6.000 en 7.000 officieel gelabelde gins in de wereld te verkrijgen. (thuis geproduceerd niet meegenomen).

Waarom gebruik je botanicals in je Gin Tonic?

Botanicals en de combinatie waarin ze terug komen in gin geeft een kwalitatieve gin een unieke smaakbeleving. Het toevoegen van de juiste botanicals als garnering kan subtiel de smaak van het drankje versterken en verfijnen.

NB: je kunt botanicals vers toevoegen of gedroogd.

Welke botanicals zijn er en wat zijn de verschillen?

Populaire botanicals die gebruikt worden om een Gin Tonic op smaak te brengen zijn onder andere jeneverbessen, citrus, kruidnagel, kaneel, cardemom, verse kruiden en bloemige botanicals. Hieronder benoem ik er een aantal:

Jeneverbessen: pittig en licht bitter

De meest klassieke botanical in een Gin Tonic is de jeneverbes. Waarom? Het hoofdbestanddeel van gin is de jeneverbes. Sterker nog jenever is de voorloper van de London Dry Gins. De smaak van jeneverbessen in gin is vaak pittig, houtachtig en heeft een licht bittere toets. Het kan ook een vleugje citrusachtige frisheid bevatten, waardoor het een verfrissend en kruidig karakter aan de gin geeft.

klassieke Gin Tonic

Citrus: verfrissend en levendig

Ik gebruik graag citrus (citroen- grapefruit of sinaasappelschil) in mijn Gin Tonic. Het brengt een verfrissende en levendige citrusachtige smaak en aroma naar voren. Dit kan variëren van heldere, pittige citrustonen tot zachtere, zoetere ondertonen, afhankelijk van de specifieke citrusvrucht en de hoeveelheid die wordt gebruikt. Over het algemeen voegen citrusbotanicals een vleugje helderheid, frisheid en een subtiele zoetheid toe aan de gin, waardoor het een verkwikkend en evenwichtig karakter krijgt. Dit zorgt ervoor dat citrus goed bij andere de smaakbeleving van andere botanicals past.

Persian rose buttons: voor een subtiele bloemige smaak

Met Persian rose buttons kun je een creatieve twist geven aan je Gin Tonic. Het voegt niet alleen een visueel aantrekkelijk element toe, maar voegt een subtiele, bloemige smaak toe. De smaak van de Persian rose buttons is vaak delicaat en bloemig – die goed combineert met citrusachtige tonen – waardoor het een verfijnde en exotische toevoeging is aan de smaakbeleving van de Gin Tonic.

Tip: ben je nog op zoek naar een mooie box met botanicals? Wij gebruiken deze mooie botanical box van Botanica Spices

Kruiden zoals rozemarijn, basilicum en tijm

Kruiden als rozemarijn, tijm en basilicum vind ik fijn om vers toe te voegen in je gin. Deze kruiden geven een geheel eigen smaakbeleving aan de combinatie met Gin en Tonic:

  • Tijm voegt een aardse en kruidige toets toe aan gin, met subtiele tonen van citrus en een verfrissende afdronk.
  • Rozemarijn staat bekend om zijn pittige en houtachtige aroma, met een vleugje bitterheid en een verfijnde hint die doet denken aan dennennaalden.
  • Basilicum brengt een heerlijk fris en kruidig element in de gin, met tonen van zoetheid, peperigheid en een lichte anijsachtige smaak.
  • Munt: zelf ben ik minder fan van munt in combinatie met gin. Bij mij overheerst de smaak van de muntbeleving en vlakt het de smaken van de gin af. Maar misschien is het ook wel omdat ik gewoon denk aan Mojito’s bij munt. Lol 😉

Let op: bij uitgesproken kruiden is het heel belangrijk welke gin je dit mee combineert. Onder deze blog vind je een aantal suggesties.

Rode peperbolletjes: pittige smaaktoevoeging

Wat moet je toch met die rode peperbolletjes die bijna altijd in botanical sets zitten? Ik zie soms wel eens mensen ze doorbijten. Niet doen. Uit zich zelf geven ze een pittige, lichtzoetige smaak aan je Gin Tonic. Qua kleur vind ik het leuk om ze te gebruiken in een roze Gin & Tonic als tegenhanger van de softe kleur.

Gedroogde hibiscus blaadjes: bloemig en verfrissend

Gedroogde hibiscus voegt aan een Gin Tonic een verfrissende, bloemige en licht zurige smaak toe. Het biedt het drankje een subtiele zoetheid en een aangename complexiteit, waardoor het een unieke twist krijgt. De gedroogde hibiscus kan een vleugje fruitigheid en een prachtige dieprode kleur aan de Gin Tonic geven, waardoor het niet alleen een heerlijke smaak toevoegt maar echt een eyecatcher is.

Specerijen: kruidnagel, kaneel en kardemom

Specerijen als kruidnagel, kaneel en kardemom gebruik ik vaak in mijn Gin Tonics in combinatie met citrus. Pas wel op want ze zijn heel dominant in de smaak.

  • Kruidnagel voegt een warme, kruidige en aardse smaak toe aan je Gin Tonic. De kruidige tonen van de kruidnagel kunnen goed samengaan met de pittige elementen van de gin, terwijl het ook een interessante dimensie toevoegt aan de algehele smaakervaring. Cloves kunnen de citrusnoten in de Gin Tonic complementeren en zorgen voor een complexe en uitnodigende smaakprofiel. Je kunt de kruidnagels mooi in een citroenschijfje prikken.
  • Kaneel voegt een warme, kruidige en soms zoete smaak toe aan een Gin Tonic. Het kan het drankje een heerlijke diepte geven, met tonen van kruidigheid die goed samengaan met de verfrissende elementen van de gin en tonic. Goed te combineren met sinaasappelschijfje.
  • Kardemom is een van mijn favoriete botanicals vanwege zijn complexe smaakpatroon van kruidig en fris waardoor het uitstekend past bij Gin Tonic. De intense smaak van kardemom kan zowel verfrissend als verwarmend zijn en bevat tonen van munt en citrus. Deze combinatie van smaken draagt bij aan een uitgebalanceerde en verfijnde smaakprofiel in de Gin Tonic, waardoor het een geliefde botanical is voor liefhebbers van aromatische en kruidige tonen.

Mixing & Matching: fijne G&T suggesties met botanicals

Hieronder een aantal mooie voorbeelden van Gin Tonics die in hun smaakbeleving versterkt worden door het gebruik van de juiste botanicals.

Een paar van mijn favoriete Mix & Match combo's voor Gin Tonics:

- Ukiyo Blossom Gin met Persian Rose Button
- Monkey 47 of V2C Orange Gin met kardemom en cumquats of sinaasappel
- Bobby's Dry Gin met kruidnagels en citroen
- Rutte Gin met basilicum en citroen
- Gin Mare met citrus en rozemarijn of tijm
- Dutch Pink Gin 1689 of Bloom Pink Gin met rode peperbolletjes en frambozen 

Let op: als je wilt dat een smaak er uit springt voeg dan max 2 botanicals toe om te garneren en roer deze mee tijdens de bereiding.

Wat is jouw favoriete Gin Tonic?

Heel benieuwd wat jouw favoriete combinatie is van Gin Tonic. Heb je iets bijzonders? Laat het me zeker weten!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate