Het organiseren van een cocktailparty is een leuke vorm van entertainment. De leukste cocktailparty organiseer je bij jou thuis! Of het nu zomer of winter is, cocktails en de cocktail party zijn erg populair. Wijn en bier zijn nog steeds onomstreden nummer 1 en 2 op feestjes, maar cocktails zorgen voor een aangename afwisseling en zijn een feestelijke sfeermaker. Zeker bij lekker weer en een lekker muziekje.

In deze blog daarom 10 simpele tips voor een onvergetelijk cocktailfeestje bij je thuis.

1. Menu

Denk goed na welke cocktails je op het menu gaat zetten. Cocktails vragen namelijk om veel verschillende ingrediënten. Liever een klein aantal verschillende (3-5) cocktails goed bereiden, dan veel verschillende cocktails net niet. Denk goed na over de benodigdheden en ga daar vervolgens creatief mee om.

2. Basis: drank en verse ingrediënten

Basic dranken zijn vodka, rum, gin, tequila en whiskey. Zorg ook dat je Triple Sec in huis hebt, dan kun je ook Cosmopolitans en Margaritas maken. Daarnaast heb je als basis zeker ook limoenen, citroenen, angustura bitters en suikersiroop nodig. 

Alleen al met deze basisingrediënten kun je al met gemak meer dan 20 cocktails maken.

3. Garnering

Met garnering maak je je cocktails helemaal af. Denk niet alleen aan citroen, limoen, sinaasappel, munt en cocktailkersen, maar bijvoorbeeld ook aan tobasco en Prosecco.

4. Cocktail glazen

De juiste cocktail drink je uit het juiste cocktailglas. Cocktails schenk je in verschillende glazen. Martini glazen, long drink glazen, tumbler glazen. Denk dus goed na welke cocktails je wil gaan aanbieden en welke glazen daarbij horen.

Wil je zeker zijn dat je genoeg glazen hebt? Zorg dan dat je dubbel zo veel glazen in huis hebt. Reken je op 20 gasten? Dan moet je dus 40 glazen hebben. Zorg dat iedereen zijn eigen glas onthoudt. Wij gebruiken hiervoor zelf leuke, plastic “glasmarkers” in verschillende kleuren die je kunt vastplakken op de buitenkant van je glas. Erg handig!

5. Meerdere shakers

Zorg dat je meerdere shakers (min 3) in huis hebt. Anders zit iedereen op elkaar te wachten tot die ene persoon zijn topcreatie gemaakt heeft.

Ben je zelf geen natuurtalent met het shaken van cocktails en wil je het leren? Dan is een cocktail workshop in huis met je beste vriend(inn)en misschien wel een leuk idee!

6. Rietjes en roerstaafjes

Rietjes en roerstaafjes zijn erg handig, maar worden vaak vergeten. Deze zijn goed te verkrijgen bijvoorbeeld bij de Sligro of de Hanos.

Gebruik geen milieuvervuilende plastic rietjes, maar papieren rietjes.

7. IJsblokjes

Zorg voor veel crushed ijs in huis. Heb je niet de luxe van een grote Amerikaanse koelkast met verse ijsblokjes? Zorg dan dat je ijs in huis haalt en stop dit in wijnkoelers. Hoeveel ijs? Met 2 zakken ijs van 5 kilo kom je een heel eind.

8. Cocktailhapjes

Denk niet alleen aan drank, maar besteed ook aandacht aan goede hapjes. Dat kan simpel of in stijl met fingerfood. Kies je voor simpel dan zijn tortilla chips, zoute pepsels of kaasstengels een leuke aankleding. Kies je voor stijlvol, denk dan aan kleine hapjes als tapas (koud of warm), kleine wraps of sushi!

9. Starter

Ga voor een knallende start! Bijvoorbeeld met een mini-cocktail als starter. Met een Appeltaartje of Tequila Slammer heb je meteen goede party starter!

10. Thema

Thema’s doen het altijd goed. Bijvoorbeeld Limbo, Masquerade, Geisha, Black Tie / Cocktail dress of Hed Kandi! Natuurlijk met bijpassende muziek en dress code!

Ter inspiratie:
Zomer cocktails
Champagne cocktails
Film cocktails

Bonus: water

Cocktails drink je niet als wijn of bier. Serveer ook wat water tussendoor.

 

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate