Ik ben een fan van de zomer. Ik vind het fijn als de temperatuur buiten boven de 30 graden uitkomt, en we allemaal in ademende kleding kunnen rondlopen, en de zon pas ondergaat als ik na het eten minstens een paar drankjes heb gehad. Maar alle goede dingen komen tot een einde, en dus ook de zomer. Ik heb de regenjas al van zolder gehaald en ik vermoed dat hetzelfde voor jou geldt. Het is dus ook tijd om na te denken over welke cocktails geschikt zijn voor de herfst. Gelukkig zijn er genoeg lekkere opties, zoals de cocktails die je hieronder vindt! 

Sazerac 

Dit is een serieus drankje voor een serieuze weersverandering. De Sazerac is een drankje dat bedoeld is om te nippen, omdat je het bittere rokerige smaakprofiel kunt proeven.

Ingrediënten:

  • 1 suikerklontje
  • 75 ml rogge whisky
  • 2 streepjes Peychaud’s bitters
  • 1 scheutje Angostura bitters
  • absint
  • citroenschil

Instructies:

In een ouderwets glas, prak een suikerklontje met een paar druppels water. Voeg een paar kleine ijsblokjes toe, dan rogge whisky, Peychaud’s bitters en Angostura bitters. Roer goed. Rol een paar druppels absint rond een tweede, gekoeld ouderwets glas totdat de binnenkant helemaal bedekt is. Giet het overtollige eraf. Zeef de inhoud van het eerste glas in het tweede. Garneer met een draai citroenschil. 

Gold Rush 

Als je op zoek bent naar een snelle happy hour-cocktail die toch de klassieke smaken behoudt, dan is de Gold Rush de beste keuze. Je hebt bovendien weinig ingrediënten nodig om dit heerlijke drankje te maken, terwijl de instructies ook een fluitje van een cent izjn. 

Ingrediënten:

  • 60 ml bourbon
  • 25 ml citroensap
  • 25 ml honing

Instructies:

Doe de ingrediënten in een shaker en schud 15 seconden lang krachtig. Zeef in een rocksglas met ijs. Garneren is niet nodig.

Espresso martini 

Dit drankje ligt misschien op de lippen van elke virale TikToker, maar dat maakt het niet minder lekker. Bovendien is het perfect om te drinken op de dagen waarop je toch echt een regenjas voor dames moet dragen. Maak een espresso martini de volgende keer dat je zin hebt in een perfect schuimend, cafeïnehoudend opkikkertje.

Ingrediënten:

  • 60 ml Grey Goose-wodka
  • 15 ml Mr Black koffielikeur
  • 25 ml eenvoudige siroop
  • 45 ml verse espresso

Instructies:

Shake ingrediënten met ijs en zeef in een martiniglas. Garneer met twee of drie koffiebonen. Giet het overtollige eraf. Zeef de inhoud van het eerste glas in het tweede. Garneer met een draai citroenschil. 

Amaretto Sour

Bitter, donker en wrang, de Amaretto Sour spreekt de cocktailliefhebber aan met complexere smaken. Net als degenen die de donkere, korte herfstdagen verkiezen boven de lichtere zomerdagen. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze cocktail regelrecht perfect is voor de herfst! 

Ingrediënten:

  • 60 ml Amaretto-likeur
  • 30 ml eenvoudige siroop
  • 25 ml vers citroensap
  • 1 sinaasappelschijfje
  • 1 Luxardo-kers

Instructies:

Combineer Amaretto, eenvoudige siroop en citroensap in een shaker met ijs. Schud minstens 10 seconden. Zeef in een rocksglas met ijs en garneer met een maraschinokers en een sinaasappelschijfje. 

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate