Oorspronkelijk komt Gin Tonic uit Brits Indië. Voordat de Gin Tonic als hip drankje overwaaide naar Nederland was het al jaren populair in landen als Spanje, Engeland en België. Inmiddels is de gin tonic ook al jaren populair in ons eigen land. Met veel tastings en steeds meer cocktailbars en exclusieve horecagelegenheden die bijzondere varianten op de Gin Tonic op de kaart hebben staan. Het dankt haar populariteit aan de talloze smaakvariaties die er mogelijk zijn maar zeker ook aan de uitstraling. Een mooi gin tonic is vaak een eyecatcher.
Wil je weten hoe je de originele Gin Tonic maakt? Bekijk dan ons recept van de Gin Tonic
De gin tonic biedt duizend-en-één mogelijkheden
Van origine werd de gin tonic vaak gedronken uit een long drink glas. Met een citroentje of een limoentje. Maar inmiddels kom je er lang niet mee weg als je een gin tonic op deze manier presenteert. Graag besteden we er meer moeite aan. En Gin Tonic leent zich daar bij uitstek voor!
Als je kijkt naar de gin tonic en de duizend-en-één varianten die er tegenwoordig mee gemaakt worden dan is het één van de meest creatieve cocktailsoorten. Er zit zelfs een hele cultuur rondom de Gin Tonic en de meest chique restaurants schenken de meest bijzondere Gin Tonics.
Hoe maak je een gin tonic?
1. Kies een mooi gin tonic glas
2. Vul je glas met 1 of meerdere grote ice cubes (the bigger the better)
3. Voeg je favoriete gin toe met een barmaatje (30-45 ml)
4. Aftoppen met tonic
5. Garneer om de smaak van de gin te benadrukken
6. Roeren met barlepel
Inspiratie: 4 bijzondere gin tonics
Leuk aan de Gin Tonic is dat het qua smaak uitnodigt tot creativiteit en experimenteren. Let wel op dat je de garnering afstemt op de smaak van de gin zodat je de smaak benadrukt. Voor deze blog maakten we een aantal Gin Tonic creaties met 4 verschillende gins met 4 verschillende garneringen waar we extra ons best voor gedaan hebben!
Gin Tonic met Hendrick’s gin
Denk je aan Hendrick’s dan denk je aan komkommer. Hendricks’s gin en komkommer zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Met een fijnschiller rasp je een lange strook komkommer. Deze drapeer je in je glas met ijs. Vervolgens voeg je 1 deel Hendrick’s gin en 3 delen Henry Thomas tonic toe. Garneren met rode peperbolletje. Deze geven je gin tonic een lichte bite. De komkommer eet je als laatste op met de smaak van de gin tonic.
Gin Tonic met Monkey 47 gin
Sinds Bart zijn Monkey 47 trip naar Duitsland is Monkey 47 zijn favoriete gin. Monkey 47 gin smaakt naar citrus en heeft een lichte spicyness. Deze gin tonic hebben we gemaakt met 1 deel Monkey 47 gin, 3 delen Fever Tree tonic. Garneren met kumquats en lichtjes roeren met citroengras.
NB: een bijzondere combinatie is met sinaasappelzest en kardemon.
Gin Tonic met Sipsmith gin
Deze Gin Tonic hebben we gemaakt met Sipsmith. Sipsmith is een London Dry Gin die we gecombineerd hebben met Thomas Henry. Als garnering hebben we een boeket met bosvruchten gebruikt in combinatie met munt. Ook hiervoor geldt dat de smaak in de rode vruchten gaat zitten waardoor je nog even lekker kunt nagenieten van de smaak van je gin tonic.
Gin Tonic met Rutte celery gin
Deze gin tonic hebben we gemaakt met Rutte celery gin. Deze heeft een wat ziltige smaak. Hierbij hebben we Fever Tree Mediterrean tonic gebruikt. Dit kun je lekker combineren met basilicum of bijvoorbeeld rozemarijn met een citroenzest.
Welke gin en tonic gebruik je?
Sterk bepalend voor de smaak van je Gin Tonic is natuurlijk de gin die je kiest. Je hebt gins die wat neutraler zijn en smaken naar vodka (Bombay), komkommer (Hendrick’s) en meer bloemige of kruidige gins. Zo heeft iedere gin liefhebber zijn favoriete gin. Andere mooie gins zijn: Monkey 47, Sipsmith, Tanquaray, Rutte en Copperhead. Voor tonics geldt hetzelfde. Wij gebruiken Fever Tree of Thomas Henry.
Je eigen gin tonic bar
Binnenkort een feestje en houd je van gin tonics? Dan is een eigen gin tonic bar waar iedereen zijn eigen gin tonic kan bereiden. Echt heel leuk om een keer te doen. Meer daarover en waar je allemaal over na moet denken vind je in onze blog