De Limoncello Spritz is een combinatie van zoet en bruisend. En nog makkelijk te maken ook! Lekker als aperitief
Ingrediënten
- 60 ml Limoncello
- 90 ml Prosecco
- 30 ml Bruiswater
- Garnering: citroen en munt
benodigdheden
- barlepel of mixstaafje
- IJstang
Cocktailrecept Limoncello Spritz
- Gebruik een mooi copa glas met ijs
- Voeg 40 ml Limoncello toe met een barmaatje in het glas
- Voeg 80 ml prosecco toe en een scheut bruiswater
- Even goed roeren met barlepel zodat alle smaken goed mengen in het glas
- Garneren met sinaasappel schijfje in het glas
Bekijk filmpje
Tip: combineer met bruscetta of een subtiel bakje zeezout chips op een klein terrastafeltje in je tuin. Heerlijk als appetizer zoals de Italianen hem ook drinken met elkaar.
Spritz met limoncello
De Limoncello Spritz is de op een na beroemdste Spritz na de Aperol Spritz. Houd je niet van de bittere smaak van de Aperol, maar vind je het wel lekker om een wat zoetere aperitief te drinken op het einde van de middag? Dan is de Limoncello ideaal!
De Limoncello Spritz is makkelijk om te maken en om te onthouden: 3 delen prosecco, 2 delen Limoncello en 1 deel bruiswater (1 deel staat gelijk aan 30 ml van een barmaatje)
De Spritz of Spritzer
De term spritz komt waarschijnlijk uit het Oostenrijk-Duits en stamt uit de tijd dat een deel van Noord Italië bezet werd door Oostenrijkse soldaten. Het betekent spuiten dat refereert aan het bruisende drankje. Naast Aperol Spritz heb je ook de Hugo Spritz en bijvoorbeeld Campari Spritz waarbij je dus prosecco en bruiswater toevoegt.
Lees ook onze blog waarin we verschillende Spritz varianten op een rijtje gezet hebben: De Spritz: het ideale drankje om na te genieten van je zomer
De prosecco
Het is belangrijk om een kwalitatieve Prosecco te kiezen. Kies voor een prosecco die lekker fris en bruisend is maar niet te overheersend is, zodat het qua mix de juiste smaak en textuur krijgt. Je wilt dat vooral de smaak van de Aperol naar boven komt.
Veelgemaakte fouten
Het mengen van Aperol, Prosecco en bruiswater om een Limoncello Spritz is in principe vrij basic en eenvoudig. Toch zijn er veel dingen die de smaak en presentatie van het drankje kunnen beïnvloeden.
Hier zijn enkele veelgemaakte fouten bij het maken van een Limoncello Spritz:
- Verkeerde verhoudingen: de juiste verhoudingen zijn belangrijk voor de perfecte smaak. Dus gebruik altijd een barmaatje om het af te meten. De verhouding is makkelijk te onthouden 3:2:1. Wij doen het met 90 ml Prosecco, 60 ml Limoncello en een scheut (30 ml) bruiswater;
- Geen bruiswater: niet iedereen weet dat je deze cocktail maakt met Limoncello, prosecco en (!) bruiswater. Zonder bruiswater vind ik de smaak van deze terrascocktail echt minder licht. Gebruik je Sprite of 7Up in plaats van neutraal bruiswater dan valt de bitter smaak weg uit je drankje;
- Prosecco die niet goed bruist: staat de prosecco al open en bruist deze niet meer krachtig? Dan zou ik hem niet gebruiken voor je Limoncello Spritz, want dan krijg je een flauw aftreksel. Dus giet die oude fles door de gootsteen en pop een nieuwe fles prosecco open voor een krachtige bubbel;
- Serveren zonder ijs: een Limoncello Spritz serveer je met ijs. Het ijs houdt het drankje koel en voegt ook textuur toe aan het drankje. Zorg ook dat je de prosecco en Limoncello lekker koud hebt staan in de ijskast voor je ze gaat gebruiken;
- Te sterk of te zoet: als je te veel Limoncello gebruikt is je drankje niet meer in balans;
- Verkeerde glas: deze cocktail heb ik een keer gehad in een hurricane glas gevuld met ijs en munt aan het strand. Serveer in een copa glas of mooi wijnglas met ijs.
Kun je de Limoncello Spritz ook alcoholvrij maken? Jazeker!
Drink je je Spritz liever alcoholvrij? Of krijg je bezoek van vrienden die geen alcohol drinken? Gebruik dan alcoholvrije Limoncello van Pallini in combinatie met een alcoholvrije bruisende wijn zoals ALT en bruiswater. Een smaakvol alternatief met bitter voor deze populaire aperitief.
Ook lekker Italiaans: Limoncello Tonica
De Limoncello Tonica met limoncello, tonic en basilicum is ook echt een heerlijke Italiaanse cocktail voor op het terras. We maakten hem met homemade bruscetta. In onze blog hebben we nog meer Italiaanse cocktails beschreven.
Tim zegt:
beetje raar, heb het gemaakt maar hield 20 ml limoncello en 10 ml prosecco over, heb dat maar door de gootsteen heen gegooid
Bart zegt:
kan gebeuren. maar nooit in de gootsteen gooien. had je gewoon een tweede van kunnen maken 😉