Als je cocktails maakt zijn er verschillende bereidingswijzes. Shaken, stirren, muddlen en blenden. In deze blog lichten we de 5-delige mixing set van Leopold Vienna uit. Hier kun je niet alleen mee stirren maar ook mee muddlen omdat er ook een muddler in zit. Benieuwd wat wij van de mixing set van Leopold Vienna vinden? Scroll naar onder voor ons oordeel.

In de 5 delige set van Leopold Vienna zit:

  • Mixing glas (750 ml)
  • RVS strainer
  • RVS barlepel
  • RVS barmaatje / jigger (20 / 40 ml)
  • RVS muddler

De 5-delige cocktail mixing set is verkrijgbaar via de webshop van Leopold Vienna

Cocktail mixing set Leopold Vienna

Wanneer gebruik je een mixing glas?

Een mixing glas gebruik je voor cocktails waar sterke dranken de hoofdrol in spelen met elkaar te mixen. Het voordeel ten opzichte van shaken is dat de cocktail minder verwatert. Omdat je het ijs stirt (roert) verwatert er minder ijs in je cocktail dan als je fanatiek gaat shaken. En zo blijven de pure smaken in je cocktail dus behouden.

De wereldberoemde uitspraak “shaken not stirred” komt natuurlijk van James Bond. Hoewel het heel sophisticated klinkt, kun je de martini dus beter stirren in een mixing glas dan shaken in een shaker. Maar wie ben ik om James Bond tegen te spreken 😉

Hoe gebruik je een mixing glas?

Het gebruiken van een mixing glas is in feite vrij eenvoudig. Voeg eerst de dranken in een mixing glas met een barmaatje. Vervolgens voeg je hier voldoende ijs bij. Nu ga je stirren met een barlepel. Let hierbij op twee dingen: punt 1 is dat dat je de smaken goed mengt. Ten tweede zorg dat je cocktail goed koud wordt (afbeelding 1).

Hierna schenk je de drank met een strainer uit (zonder het ijs) in een tumbler glas of een martini cocktailglas (afbeelding 2).

Bij het stirren gebruik je een barlepel om goed te mengen en de cocktail koud te maken.
Schenk uit met een strainer in je glas. Houd met je vinger de strainer gedrukt tegen het mixing glas.

Bij een cocktail met sterke dranken erin wordt aangeraden om te stirren in een mixing glas in plaats van te shaken in een shaker. Dit heeft als voordeel dat de cocktail minder waterig wordt. Zorg wel dat je veel ijs gebruikt en langt stirt met je barlepel om de cocktail koud te krijgen.

Bekende cocktails die je maakt door te stirren in een mixingglas zijn de Negroni, Martini, Old Fashioned en de Manhattan.

Waar kun je de cocktail mixing set nog meer voor gebruiken?

Omdat er in de set van Leopold Vienna ook een muddler zit, kun je er bijvoorbeeld ook makkelijk een Mojito of een Caipirinha ermee maken zoals hieronder goed te zien is. Na het muddlen schenk je de inhoud in een cocktailglas.

Mojitos en Caipirinhas worden gemaakt in een cocktailglas met een stevige onderkant om in te muddlen, maar je kunt hier ook prima het mixing glas voor gebruiken om in te muddlen.

Bij een Caipirinha begin je met limoen en rietsuiker
Muddle in het glas tot al het sap uit de limoenen is

Ons oordeel

Ik ga niet zeggen dat iedereen een mixing set nodig heeft. De mixing set is nu eenmaal niet zo noodzakelijk als een shaker voor cocktails. Maar als je bepaalde cocktails zoals de Martini, Old Fashioned of de Negroni wilt masteren, dan is de cocktail mixing set wel een must. Wat betreft de uitstraling, het gebruik en de kwaliteit zit je helemaal goed met de mixing set van Leopold Vienna. Het mixing glas is niet alleen praktisch maar ziet er ook stylish uit. De strainer past er perfect bij. Het barmaatje ziet er ook sophisticated uit en is qua formaat makkelijk om tussen je vingers te houden bij het uitschenken. De barlepel vind ik superfijn vanwege de lengte en de bolling in de lepel. Hierdoor kun je ook makkelijk kleine hoeveelheden suikersiroop of bitters in je cocktail toevoegen. En alles is uitgevoerd in RVS dus het kan gewoon met een gerust hart je vaatwasser in als je hem gebruikt hebt.

De mixing set van Leopold Vienna is een must voor sophisticated homebartenders die zelf geregeld een Negroni of Old Fashioned in stijl willen maken in hun homebar

Winactie coming up!

In juni hebben we een winactie op social media waarbij je deze mooie cocktail mixing set van Leopold Vienna kunt winnen. Dus houdt onze social kanalen in de gaten en wie weet maak jij binnenkort cocktails in stijl zoals de Passion Caipirinha met deze mooie mixing set.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate