User Avatar
door Bart

Alsof een engeltje over je tong plast, zo lekker smaakt een goedgemaakte Scroppino. Lekkere frisse citroensmaak met de zachte smaak van het ijs. En nog makkelijk te maken ook met dit recept!

Deze cocktail scoort 4.04 ⭐️ (79x beoordeeld)
Glass Champagneglas
Smaak Fris, Zuur
Bereiding Makkelijk
Sterkte Gemiddeld
Drank Vodka
Tijd 7 minuten
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

 • Vodka 20 ml
 • Prosecco 40 ml
 • Citroensorbet ijs (of citroen yoghurt ijs) 2 bolletjes
 • Optioneel: citroensap 5 ml

Benodigdheden

Bereidingswijze

 • Blenden of roeren / kloppen met barlepel

Instructies

 • Gebruik voor deze cocktail een blender.
 • Voeg 2 bolletjes citroenijs (per glas) toe in de blender. Hierdoor krijgt de cocktail haar herkenbare volle structuur en zachte smaak.
 • Voeg 20 ml vodka en 40 ml prosecco toe in de blender. Niet te veel prosecco want bij te veel prosecco verdwijnt de volle structuur van het ijs en gaat de prosecco overheersen. en blend ze tot een luchtig en schuimend geheel.
 • Blenden tot je een mooi vloeibaar geheel krijgt.
 • Voor het uitschenken even proeven met een rietje of de smaak en structuur van je cocktail goed is. Als het goed is heb je een wat vollere structuur van de citroensorbetijs en een licht bruisje van de prosecco. De vodka geeft wat body aan je cocktail.
 • Je schenkt de cocktail uit in gekoelde champagne- of martiniglazen. Omdat het lichtbruisend is een champagneglas mijn favoriet maar je ziet de Scroppino ook vaak in een martiniglas.
 • Als garnering maak je een elegante citroenkrul. Te veel gedoe? Garneer dan met een citroenschijfje of met framboosje of aalbesjes.

De Scroppino is een heerlijke Italiaanse cocktail met citroen sorbetijs, vodka en prosecco

Tip: wil je ook een sierlijke citroenkrul maken bij je Scroppino? Gebruik dan een scherpe peeler. Maak een sliert van de zest van de citroen van 5-6 cm. Krul deze om een rietje en laat deze nu opstijven in de vriezer. Na een minuut of 5 heb je een mooie sierkrul voor je Scroppino.

Scroppino: fluweelzachte Italiaanse cocktail met sorbetijs, vodka en prosecco

De Scroppino, soms ook geschreven als Sgroppino, komt oorspronkelijk uit Venetië en is afgeleid van sgroppare (opkloppen). Dit verwijst naar de oorspronkelijke bereidingswijze waarbij de Scroppino met een garde werd opgeklopt. Het is een stuk makkelijker en sneller om een blender te gebruiken. Maar maak niet meer dan 2 scroppino’s tegelijkertijd in de blender. Want bij te grote hoeveelheid prosecco gaat je blender overlopen en wordt je keuken een puinhoop. En dat wil je niet, zeker niet als je gasten hebt…

Gebruik eens yoghurt ijs ipv citroen sorbet ijs

Officieel maak je de scroppino met sorbet citroen ijs. Persoonlijk vind ik het lekkerder in combinatie met yoghurt ijs of citroen yoghurt ijs (te koop bij AH) dit geeft een fijne, luchtige structuur met een heerlijke zachte smaak.

Welke vodka kies je voor de Scroppino

Bij een fluweelzachte cocktail hoort een zachte vodka. Voor deze Scroppino hebben we Three Sixty vodka gebruikt. Een vodka met een zacht aroma. Bijzonder is dat deze graanvodka gefilterd is met diamanten. Dit zie je ook mooi terug in de vormgeving van de fles. Door zijn zachte milde smaak, uitermate geschikt voor cocktails.

Lekker feestelijke cocktail

Deze elegante Italiaanse cocktail is ideaal bij een feestelijk diner en past perfect bij bijvoorbeeld kerst of pasen. Het is een fris uitstapje dat de stevige smaken goed neutraliseert. Dien het drankje op als tussengerecht om even bij te komen van het voorgerecht en jezelf wat tijd te gunnen voor het hoofdgerecht. Of juist als afsluiting voor het kopje koffie.

Wat is het verschil tussen een Scroppino en een Spoom?

De Scroppino is in de basis vergelijkbaar met een spoom. Beide hebben als hoofdingredienten ijs en bruisende wijn. Alleen zie je dat een spoom vaak wat simpeler en daarmee sneller gemaakt wordt. Bolletje ijs en een bubbeltje in een champagneglas, even roeren en klaar. Verschil zit dus in uitstraling en bereiding.

Lekkere variaties op de Scroppino

Je kan de smaak zo aanpassen zodat deze ook goed aansluit bij je hele menu. Bijvoorbeeld de Aardbeien Scroppino of juist de Limoncello Scroppino. In beide gevallen heel populair en zeer geliefd bij je gasten! Voor de kerst hebben we zelfs een mooie winterse variant gemaakt: de Winter Scroppino. Qua ingrediënten lijkt het ook wel op de spoom. Een populair drankje met sortbetijs en prosecco dat gedronken wordt tijdens kerst.

De laatste versie die we gemaakt hebben is de Passion Scroppino met passievrucht en mango sorbetijs. Ook echt een aanrader!

Liever alcoholvrije Scroppino: maak een Scroppino Zero

Heb je liever een alcoholvrije Scroppino? Dat kan ook. Ik maakte er eentje tijdens Dry January met Limonzero van Pallini. Een alcoholvrije limoncello. Dit combineerde ik met een lekkere frisse alcoholvrije bruisende van ALT. En hij smaakte prima!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate