User Avatar
door Bart

De Scroppino is een heerlijke Italiaanse cocktail met citroen sorbetijs, vodka en prosecco. Lees ons cocktailrecept en maak hem zelf!

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct
Deze cocktail scoort 3.85 ⭐️ (64x beoordeeld)
Beoordeel het recept
Glas Champagneglas
Smaak Fris, Zuur
Bereiding Makkelijk
Sterkte Gemiddeld
Drank Vodka
Tijd 8 minutes
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

 • Vodka 20 ml
 • Prosecco 30 ml
 • Citroensorbet ijs 2 bolletjes

benodigdheden

 • barmaatje
 • blender

bereidingswijze

 • blenden of in het glas

Instructies

 • Gebruik voor deze cocktail een blender.
 • Voeg 2 bolletjes citroenijs (per glas) toe in de blender. Hierdoor krijgt de cocktail haar herkenbare volle structuur en zachte smaak.
 • Voeg 20 ml vodka en 30 ml prosecco toe in de blender. Niet te veel prosecco want bij te veel prosecco verdwijnt de volle structuur van het ijs en gaat de prosecco overheersen. en blend ze tot een luchtig en schuimend geheel.
 • Blenden tot je een mooi vloeibaar geheel krijgt.
 • Voor het uitschenken even proeven met een rietje of de smaak en structuur van je cocktail goed is. Als het goed is heb je een wat vollere structuur van de citroensorbetijs en een licht bruisje van de prosecco. De vodka geeft wat body aan je cocktail.
 • Je schenkt de cocktail uit in gekoelde champagne- of martiniglazen. Omdat het lichtbruisend is een champagneglas mijn favoriet maar je ziet de Scroppino ook vaak in een martiniglas.
 • Als garnering maak je een elegante citroenkrul. Te veel gedoe? Garneer dan met een citroenschijfje of met framboosje of aalbesjes.

Bekijk filmpje

Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

De Scroppino is een heerlijke Italiaanse cocktail met citroen sorbetijs, vodka en prosecco.

Tip: wil je ook een sierlijke citroenkrul maken bij je Scroppino? Gebruik dan een scherpe peeler. Maak een sliert van de zest van de citroen van 5-6 cm. Krul deze om een rietje en laat deze nu opstijven in de vriezer. Na een minuut of 5 heb je een mooie sierkrul voor je Scroppino.

Scroppino: fluweelzachte Italiaanse cocktail met sorbetijs, vodka en prosecco

De Scroppino, soms ook geschreven als Sgroppino, komt oorspronkelijk uit Venetië en is afgeleid van sgroppare (opkloppen). Dit verwijst naar de oorspronkelijke bereidingswijze waarbij de Scroppino met een garde werd opgeklopt. Het is een stuk makkelijker en sneller om een blender te gebruiken. Maar maak niet meer dan 4 scroppino’s tegelijkertijd in de blender. Want bij te grote hoeveelheid prosecco gaat je blender overlopen en wordt je keuken een puinhoop. En dat wil je niet, zeker niet als je gasten hebt…

Tip: als je meerdere scroppino’s tegelijkertijd wil maken: voor twee scroppino’s gebruik je 60 ml prosecco en 30-40 ml vodka, voor 4 gebruik je 120 ml prosecco en 60-80 ml vodka

Gebruik eens yoghurt ijs ipv citroen sorbet ijs

Officieel maak je de scroppino met sorbet citroen ijs. Persoonlijk vind ik het lekkerder in combinatie met yoghurt ijs of citroen yoghurt ijs (te koop bij AH) dit geeft een fijne, luchtige structuur met een heerlijke zachte smaak.

Welke vodka kies je voor de Scroppino

Bij een fluweelzachte cocktail hoort een zachte vodka. Voor deze Scroppino hebben we Three Sixty vodka gebruikt. Een vodka met een zacht aroma. Bijzonder is dat deze graanvodka gefilterd is met diamanten. Dit zie je ook mooi terug in de vormgeving van de fles. Door zijn zachte milde smaak, uitermate geschikt voor cocktails.

Lekker feestelijke cocktail

Deze elegante Italiaanse cocktail is ideaal bij een feestelijk diner en past perfect bij bijvoorbeeld kerst of pasen. Het is een fris uitstapje dat de stevige smaken goed neutraliseert. Dien het drankje op als tussengerecht om even bij te komen van het voorgerecht en jezelf wat tijd te gunnen voor het hoofdgerecht. Of juist als afsluiting voor het kopje koffie.

Wat is het verschil tussen een Scroppino en een Spoom?

De Scroppino is in de basis vergelijkbaar met een spoom. Beide hebben als hoofdingredienten ijs en bruisende wijn. Alleen zie je dat een spoom vaak wat simpeler en daarmee sneller gemaakt wordt. Bolletje ijs en een bubbeltje in een champagneglas, even roeren en klaar. Verschil zit dus in uitstraling en bereiding.

Lekkere variaties op de Scroppino

Je kan de smaak zo aanpassen zodat deze ook goed aansluit bij je hele menu. Bijvoorbeeld de Aardbeien Scroppino of juist de Limoncello Scroppino. In beide gevallen heel populair en zeer geliefd bij je gasten! Voor de kerst hebben we zelfs een mooie winterse variant gemaakt: de Winter Scroppino. Qua ingrediënten lijkt het ook wel op de spoom. Een populair drankje met sortbetijs en prosecco dat gedronken wordt tijdens kerst.

De laatste versie die we gemaakt hebben is de Passion Scroppino met passievrucht en mango sorbetijs. Ook echt een aanrader!

Kun je de Scroppino ook alcoholvrij maken?

Heb je liever een alcoholvrije Scroppino? Dat kan ook. Ik maakte er eentje tijdens Dry January met Limonzero van Pallini. Een alcoholvrije limoncello. Dit combineerde ik met een lekkere frisse alcoholvrije bruisende van ALT. En hij smaakte prima!

Veelgemaakte fouten

Als je de Scroppino voor de eerste keer maakt dan zijn er veel dingen die fout kunnen gaan. Bezint eer ge begint, dus goed om deze veelgemaakte fouten even te lezen:

 1. Het gebruik van onjuiste ingrediënten: Een traditionele Scroppino bevat citroensorbetijs, wodka en prosecco. Het vervangen van deze ingrediënten door andere kan leiden tot een drankje dat niet langer een echte Scroppino is;
 2. Verkeerde verhoudingen: Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid van elk ingrediënt te gebruiken om de perfecte balans van smaken te bereiken. Te veel of te weinig van een ingrediënt kan het eindresultaat negatief beïnvloeden. Pas bijvoorbeeld op met te veel prosecco gebruiken, dit zorgt er voor dat de cocktail gaat schiften;
 3. Het niet direct serveren van de Scroppino: Een Scroppino moet direct na het mixen van de ingrediënten worden geserveerd, omdat het snel smelt. Als je het te lang laat staan, kan het zijn consistentie verliezen.
 4. Het niet goed mengen van de ingrediënten: De ingrediënten van een Scroppino moeten goed gemengd worden om een glad en romig drankje te krijgen. Het onvoldoende mengen van de ingrediënten kan leiden tot een drankje met klontjes of een gescheiden textuur.
 5. Het niet gebruiken van gekoelde glazen: Scroppino wordt traditioneel geserveerd in gekoelde glazen. Het serveren in een warm glas kan ervoor zorgen dat het drankje te snel smelt.
Cocktails maken is leuk, maar drink met mate