Na een lange werkweek vol deadlines, meetings en projecten, is er niets beter dan uit kunnen kijken naar een gezellige vrijdagmiddagborrel (vrijmibo) om de week met elkaar af te sluiten en te proosten op de successen. Maar waarom zou je genoegen nemen met de standaard borrel als je de vrijdagmiddag met cocktails kunt proosten? Stel je voor: een sprankelende cocktail in de hand, lachende collega’s om je heen, en de perfecte ambiance die de werkstress als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Dat klinkt als de ideale manier om het weekend in te luiden, toch?

Met cocktails wordt je vrijmibo niet alleen leuker, maar ook memorabel. We gaan in op het plannen en de voorbereiking tot aan de uitvoering, inclusief tips voor alcoholvrije opties zodat iedereen kan genieten. Want als je een keer een vrijmibo met cocktails wilt organiseren met collega’s op je werk dan is dat natuurlijk een leuk idee, maar er komt best wel wat bij kijken!

Tip 1: Organiseer en enthousiasmeer

Inventariseer en enthousiasmeer bij je collega’s wie het leuk vindt om een vrijmibo met cocktails te doen en wie wat doet. Er moet veel geregeld en georganiseerd worden. Wie doet de inkoop? Wie doet de muziek? Wie doet de aankleding? De hapjes? Wie helpt er met opruimen? Bedenk ook wie er mee helpt met shaken. Je wilt niet dat er heel het bedrijf naar je cocktailborrel komt en dat je alles in je eentje aan het doen bent en daarna ook nog eens in je eentje alles kunt opruimen. Zorg dus voor een goed team.

Tip 2: Planning en budget

Als je weet of er animo voor is en hoeveel mensen je kunt verwachten – en vraag meteen ook even wat voor cocktail mensen willen – maak dan ook een planning en budget. Gooi er een datumprikker uit. Op het moment dat je de datum hebt staan en je weet hoeveel mensen er kopen denk dan ook na over het budget. Ingrediënten voor cocktails zijn een stuk duurder dan een vrijmibo met bier en wijn.

Tip 3: Niet te veel cocktails op het menu

Zorg dat je niet te veel cocktails op het menu zet. Veel verschillende cocktails heeft als nadeel dat je heel veel inkopen moet doen én dat de kwaliteit van de cocktails minder wordt. In dit geval geldt echt less is moren.

Tip 4: IJs veel ijs

Gebrek aan ijsklontjes is een showstopper. Immers geen ijs, geen cocktails. Zorg dat je 10-20 kilo ijs hebt. Dit kun je gewoon via internet bestellen en laten bezorgen. Check wel even in de vriezer of je al dit ijs ook gekoeld kunt bewaren.

Tip 5: Huur cocktailglazen

Cocktails drink je uit cocktailglazen. Huur martiniglazen, tumbler glazen en gin tonic glazen (afhankelijk van wat je op je menu hebt staan uiteraard). Dit geeft je vrijmibo extra cachet. Ook deze kun je via internet prima vinden en laten bezorgen. Houd qua aantal 1,5x het aantal personen aan.

Eerder schreef ik een blog met tips hoe je een cocktailparty organiseert

Tip 6: Meerdere shakers

Als er meer dan 25 collega’s op je vrijmibo komen kom je al snel handen en aandacht te kort als je achter de bar staat. Ga met 2-3 mensen shaken. Niet meer want dan loop je elkaar al snel in de weg. En maak goede afspraken over wie welke cocktails maakt, dan houdt het lekker efficiënt.

Tip 7: Alcoholvrije spirits

Zorg dat je meer dan 2 goede alcoholvrije cocktails hebt. Hier zijn inmiddels goede spirits voor te vinden. Alcoholvrije gins, alcoholvrije whiskey, alcoholvrije amaretto, alcoholvrije Aperol. Prima spirits om goede mocktails die noch qua smaak noch qua uitstraling onder doen voor de andere cocktails.

Bekijk hier onze suggesties voor lekkere alcoholvrije cocktails

Tip 8: Karaffen water

Mijn ervaring met cocktails is dat ze in een rap tempo gedronken worden en dat mensen de hoeveelheid alcohol onderschatten. Zorg dat er continu karaffen water aan de bar en de statafels staan zodat mensen tussendoor veel water drinken. Doe er wat citroen en munt in en het is net of je een alcoholvrije mojito tussendoor drinkt.

Tip 9: Maak het interactief

Zorg dat er minimaal 1 iemand is die echt kan shaken. Dat kan jijzelf of een collega zijn. Heb je niemand die dit kan, dan kun je uiteraard ook één of meerdere bartenders inhuren. Zorg dat er minimaal 5 cocktailsets zijn zodat collega’s die willen leren shaken mee kunnen doen.

Tip 10: Zorg dat iedereen veilig thuis komt

Natuurlijk wil je dat iedereen veilig thuis komt. Zorg voor voldoende water. Stimuleer dat mensen met de fiets komen en dat er een taxi service is waar gebruik gemaakt van kan worden.

Veel succes en plezier met organiseren. En heb je nog vragen, stuur me gerust een mailtje!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate