whiskey sour cocktail
User Avatar
door Bart

De Whiskey Sour is een bekende sour met whiskey die, als je hem goed maakt, de perfecte balans heeft tussen zuur, zoet en sterk.

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct
Deze cocktail scoort 4.55 ⭐️ (42x beoordeeld)
Beoordeel het recept
Glas Tumbler
Smaak Zuur
Bereiding Moeilijk
Sterkte Sterk
Drank Whiskey
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

  • Bourbon (Amerikaanse whiskey) 45 ml
  • Citroensap sap van halve citroen
  • Suikersiroop 10 ml
  • Eiwit van 1 ei
  • Angostura bitters (optioneel) 2-3 dashes

Benodigdheden

  • Citroenperser
  • Shaker
  • Barmaatje

Bereidingswijze

  • Dry shake met eiwit daarna met ijs

Instructies

  • Begin met het scheiden van het eiwit. Gebruik een rauw ei en scheid het eiwit van het eigeel in een kommetje. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
  • Gebruik een shaker, maar begin zonder ijs
  • Voeg met een barmaatje 45 ml van je favoriete whiskey toe gevolgd door 10 ml suikersiroop.
  • Knijp nu met een citrusperser een halve citroen in je shaker uit.
  • Voeg ook het eiwit toe.
  • Stevig shaken (dry shaken) en voeg daarna ijs toe om het nog een keer te shaken totdat er een frostlaagje op de shaker verschijnt.
  • Schenk de mix uit de shaker uit in een mooi whiskey glas. Schenk ook het ijs uit.
  • Als je goed geshaket hebt zie je nu een mooi wit schuimlaagje op je Whiskey Sour. Garneer deze met een mooi rood cocktailkersje

Bekijk filmpje

Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

Tip: gebruik eiwit bij je Whiskey Sour. Dit geeft je sour een romige, zachte smaak.

Amaretto sour stap
Scheid het eiwit van het eigeel in een schaaltje

Whiskey Sour: combinatie van zuur en zoet

De Whiskey Sour is zowel stoer, rijp en complex van de whiskey als zacht van het eiwit. Daarmee combineert het mannelijkheid met vrouwelijk en wordt de cocktail zowel door mannen als vrouwen graag gedronken.

Bij sour cocktails gaat het om de combinatie tussen zuur (citroen) en zoet (suikersiroop of likeur). Vaak wordt er ook eiwit aan toegevoegd bij het shaken, dit geeft een mooi schuimkraagje en een zachte smaak aan de cocktail. Met sour cocktails kun je makkelijk variëren. De favoriet van Caroline is de Amaretto Sour. Die van Bart de Drambuie Sour. Hou je van rode wijn? Maak dan ook eens een New York Sour waarbij je de Whiskey Sour aftopt met een laagje rode wijn.

Hoe kies je de juiste Whiskey?

Er zijn natuurlijk ontzettend veel whiskeys waar je uit kunt kiezen. De Whiskey Sour is een Amerikaanse cocktail die met Bourbon gemaakt wordt. Dit is Amerikaanse whiskey. Kies altijd voor een kwalitatief merk want dit is de belangrijkste smaak van je cocktail. Goede bourbon merken zijn Bulleit, Woordford, Jack Daniels Gentleman Jack, Four Roses, Jim Beam, Maker’s Mark.

Bourbon
Bourbon is een Amerikaanse whiskey, terwijl whiskey overal ter wereld kan worden geproduceerd. De naam 'bourbon' is afkomstig van de regio Bourbon County in Kentucky, waar de drank voor het eerst werd geproduceerd.
Bourbon moet voor minimaal 51% uit maïs bestaan, terwijl whiskey geen minimale vereisten heeft voor de samenstelling van granen. Bourbon wordt vaak ook gemaakt met gerst en rogge.

Verschillen tussen Bourbon en Whiskey

  • Smaak: De smaak van bourbon en whiskey verschilt. Over het algemeen hebben bourbons een zoetere smaak door de hoge hoeveelheid maïs, terwijl whiskey’s een breder scala aan smaken kunnen hebben, afhankelijk van de gebruikte granen en rijping.
  • Rijping: Er zijn verschillende wettelijke vereisten voor de rijping van bourbon en whiskey. Bourbon moet minimaal twee jaar in nieuwe, gebrande eikenhouten vaten worden gerijpt. Whiskey hoeft niet altijd in nieuwe vaten te worden gerijpt en heeft geen minimale rijpingsperiode.
  • Regio: Terwijl bourbons uit de Verenigde Staten komen, kunnen whiskey’s uit verschillende landen afkomstig zijn, zoals Schotland, Ierland, Canada en Japan.

Bekijk het ruime aanbod in whiskey

Dry shake techniek

Wil je een mooi schuimlaagje op je sour cocktail? Dan gebruik je eiwit en shake je twee keer. Eerst een dry shake, waarin je de ingrediënten van de cocktail shaket zonder ijs. Daarna shake je de cocktail nog een keer maar dan met ijs en schenk je de cocktail uit in je glas.

Leuk whiskey sour weetje: de eerste Whiskey Sour die gemaakt werd met eiwit staat bekend als Boston Sour.

Whiskey of Whisky?

Is het nou Whiskey of Whisky? Dat hangt er vanaf of je het hebt over een Schotse Whisky of een Amerikaans of Ierse Whiskey. Het schijnt dat de verschillende schrijfwijzes ontstaan zijn doordat de Ieren zich met hun whiskey van het Schotse distillaat wilden distantiëren. Altijd goed om dit soort Whiskey weetjes paraat te hebben als je een goede whiskey cocktail aan het drinken bent.

Wist je trouwens dat whiskey van origine “levenswater” (van het Iers-Gaelische uisce beatha of Schots-Gaelische uisge beatha. De uitspraak is in het Nederlands ongeveer iesjkje bjahe.

Leuke tip: So I drank a Whiskey Sour on a Sunday

Even een kleine shout out naar de band van een collega van mij: @vaguefriday heeft hun eerste EP uitgebracht, The New Traditions EP. Extra leuk is het nummer “Whiskey on a Sunday”. Een nummer met balans tussen rock, folk en aanstekelijke melodieën. Hou je van whiskey in combinatie met goede muziek? Zet dan zeker een keer dit nummer op een zondag op om lekker te genieten van een mooie Whiskey Sour in je luie stoel.

Suggesties om mee te variëren

Op de Whiskey Sour kun je makkelijk variëren. Bekende variaties op de iconische sour met whiskey zijn:

  • New York Sour: hier voeg je rode wijn aan de Whiskey Sour toe. Bekijk ons recept van de New York Sour.
  • Godfather Sour: in deze sour cocktail combineer je whiskey met ameretto. Bekijk ook ons recept van de Godfather
  • Autumn Spiced Sour: de Whiskey Sour vind ik vooral in de herfst lekker in combinatie met allerlei kruiden. Deze Autumn Spiced Sour bedacht ik zelf en maakte ik met kaneelsiroop, steranijs en kruidnagel. Topper in de herfst!
  • Peach Whiskey Sour: whiskey en perzik gaan goed samen. Deze zomerse variant kun je makkelijk maken met Jim Beam Peach. Een unieke mix van bourbon met perzik.

Veelvoorkomende fouten

De Whiskey Sour is geen makkelijke cocktail om te maken als je hem de eerste keer maakt. Lees deze veelvoorkomende fouten want je wilt natuurlijk wel een mooie en lekkere Whiskey Sour maken:

  • Geen eiwitlaagje. Zonder eiwitlaagje is je Whiskey Sour een stuk minder zacht.
  • Verkeerde whiskey. Whiskey Sour maak je met bourbon oftwel Amerikaanse whiskey
  • Geen verse citroensap gebruikt, maar uit een flesje. Dit geeft een cosmetische smaak aan je cocktail.
  • Niet goed geshaket. Als je zeker wilt zijn van een mooi en strak eiwitlaagje gebruik dan de dry shake techniek. Eerst droog shaken (zonder ijs) en daarna nog even kort met ijs om te verkoelen.
  • Verkeerde glas. Je drinkt een Whiskey Sour uit een stoer tumbler of whiskeyglas. Een coupeglas kan eventueel ook, maar dan drink je hem zonder ijs.

Liever een alcoholvrije Whiskey Sour? Dat kan!

Drink je graag een Whiskey Sour, maar heb je hem liever alcoholvrij? Wij maakten hem voor Dry Janaury met Lyre’s American Malt en hij smaakte boven verwachting! De American Malt geeft de sour een zacht noot aroma in combinatie met vanille. Je moet m niet vergelijken met een sour met whiskey. Maar prima voor een alcoholvrije sour.

Andere iconische whiskey cocktail

Een andere iconische whiskey cocktail is de Old Fashioned. Een klassieker die erg populair is bij whiskey drinkers. Bekijk nog meer whiskey cocktails.

Old fashioned cocktail
Old Fashioned

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate