
Ingrediënten
- Whiskey 45 ml
- Citroensap sap van halve citroen
- Suikersiroop 10 ml
- Eiwit van 1 ei
- Angostura bitters (optioneel) 2-3 dashes
Benodigdheden
- Citroenperser
- shaker
- barmaatje
Bereidingswijze
- Dry shake met eiwit daarna met ijs
Instructies
- Begin met het scheiden van het eiwit. Gebruik een rauw ei en scheid het eiwit van het eigeel in een kommetje. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
- Gebruik een shaker, maar begin zonder ijs
- Voeg met een barmaatje 45 ml van je favoriete whiskey toe gevolgd door 10 ml suikersiroop.
- Knijp nu met een citrusperser een halve citroen in je shaker uit.
- Voeg ook het eiwit toe.
- Stevig shaken (dry shaken) en voeg daarna ijs toe om het nog een keer te shaken totdat er een frostlaagje op de shaker verschijnt.
- Schenk de mix uit de shaker uit in een mooi whiskey glas. Schenk ook het ijs uit.
- Als je goed geshaket hebt zie je nu een mooi wit schuimlaagje op je Whiskey Sour. Garneer deze met een mooi rood cocktailkersje

Tip: gebruik eiwit bij je Whiskey Sour. Dit geeft je sour een romige, zachte smaak.

Whiskey Sour: combinatie van zuur en zoet
Bij sour cocktails gaat het om de combinatie tussen zuur (citroen) en zoet (suikersiroop of likeur). Vaak wordt er ook eiwit aan toegevoegd bij het shaken, dit geeft een mooi schuimkraagje en een zachte smaak aan de cocktail. Met sour cocktails kun je makkelijk variëren. De favoriet van Caroline is de Amaretto Sour. Die van Bart de Drambuie Sour. Hou je van rode wijn? Maak dan ook eens een New York Sour waarbij je de Whiskey Sour aftopt met een laagje rode wijn.
Hoe kies je de juiste Whiskey?
Er zijn natuurlijk ontzettend veel whiskeys waar je uit kunt kiezen. Voor een Whiskey Sour wordt vaak een bourbon gekozen. Dit is Amerikaanse whiskey. Bekende bourbon merken zijn Bulleit, Woordford, Jack Daniels Gentleman Jack, Four Roses, Jim Beam, Maker’s Mark.
Bekijk het ruime aanbod in whiskey
Dry shake techniek
Wil je een mooi schuimlaagje op je sour cocktail? Dan gebruik je eiwit en shake je twee keer. Eerst een dry shake, waarin je de ingrediënten van de cocktail shaket zonder ijs. Daarna shake je de cocktail nog een keer maar dan met ijs en schenk je de cocktail uit in je glas.
Leuk whiskey sour weetje: de eerste Whiskey Sour die gemaakt werd met eiwit staat bekend als Boston Sour.
Whiskey of Whisky?
Is het nou Whiskey of Whisky? Dat hangt er vanaf of je het hebt over een Schotse Whisky of een Amerikaans of Ierse Whiskey. Het schijnt dat de verschillende schrijfwijzes ontstaan zijn doordat de Ieren zich met hun whiskey van het Schotse distillaat wilden distantiëren. Altijd goed om dit soort Whiskey weetjes paraat te hebben als je een goede whiskey cocktail aan het drinken bent.
Wist je trouwens dat whiskey van origine “levenswater” (van het Iers-Gaelische uisce beatha of Schots-Gaelische uisge beatha. De uitspraak is in het Nederlands ongeveer iesjkje bjahe.
Andere bekende whiskey cocktail
Een andere bekende whiskey cocktail is de Old Fashioned. Een klassieker die erg populair is bij whiskey drinkers. Bekijk nog meer whiskey cocktails.

Edward zegt:
Zoet-zuur balans kan je zelf iets meer variëren naar eigen inzicht. Maar drinkt prettig en het eiwit maakt de cocktail zacht met een prettige textuur.
Cocktailicious zegt:
helemaal waar Edward, cheers!