Kleine feestjes zijn tegenwoordig gewoon lekker thuis. Maar kom op, dan wil je toch wel een beetje indruk maken. Geen lauwe wijn of fris uit een pak, maar echte cocktails. Zelfgemaakt, in je eigen keuken. Klinkt misschien als gedoe, maar dat valt dus allemaal best mee. Met een beetje creativiteit en wat slimme trucs voel je je al snel een echte bartender. Zelfs zonder handige tools. Hoe gaaf is het dat wanneer je net een nieuwe keuken bij Brugman Keukens hebt uitgezocht, je na plaatsing een cocktailavond organiseert met vrienden om de nieuwe keuken ‘in te luiden’.
Begin met een klein plan
Je hoeft echt geen draaiboek te maken, maar een beetje voorbereiding scheelt een hoop stress later. Bedenk wat je gaat maken, check of je de juiste ingrediënten in huis hebt en maak als het kan alvast wat siroop klaar. Klinkt ingewikkeld, maar het is gewoon een smaakmaker die je even op het vuur zet en later in een potje gooit. Superhandig als je straks niet alles op het laatste moment nog moet fixen.
Zorg voor een beetje ruimte
Je hebt geen professionele bar nodig, maar struikelen over lege flessen en muntbladeren is ook niet handig. Maak een hoekje vrij in de keuken, leg je tools en glazen klaar en print desnoods de recepten uit als geheugensteuntje. Zo kun je zonder gedoe aan de slag zodra je gasten binnenkomen. Is het altijd al een droom van je geweest om een mooie grote keuken te hebben om onder andere cocktails te kunnen maken en lekker te kunnen koken? Dan is het slim om eens te kijken naar uitverkoop showroom keukens, zodat je voor een veel betere prijs een mooie keuken kunt aanschaffen. De keuze mag dan misschien wel iets minder zijn, maar de concessies die je hoeft te doen vallen vaak in het niet bij wat je ervoor terug krijgt en dat is een prachtige nieuwe keuken.
Zorg voor twee shakers
Als je meerdere drankjes gaat maken, is het wel zo chill om niet steeds je shaker of maatbekertje te moeten afwassen. Heb je er twee? Lekker handig. Zo niet, regel dan iemand die het leuk vindt om een beetje te helpen met schoonmaken. Scheelt jou tijd en je staat niet steeds met natte handen alles af te drogen terwijl de rest al aan hun tweede cocktail zit.
Kwaliteit begint bij je ingrediënten
Verse ingrediënten maken echt het verschil. Munt die er verlept bij hangt is gewoon zonde. Bewaar het goed in de koelkast, bijvoorbeeld in een glas water of gewikkeld in een nat papiertje. En als je geen zin hebt om alles los te kopen of te persen, zijn er altijd likeuren die zorgen voor een lekkere, constante smaak. Werkt net zo goed en is een stuk makkelijker.
Zorg voor goed ijs
Ja, ijs. Klinkt simpel, maar dat kan je drankje maken of breken. Van die kleine, half gesmolten klontjes verpesten je hele cocktail. Dus maak zelf stevige blokken. Gewoon water in een Tupperware-doos, invriezen, en als het hard is even laten staan voor je ze in stukken snijdt. Zo smelt het minder snel en smaakt je drankje niet ineens naar water met een kleurtje.
Laat het er een beetje knap uitzien
Het oog wil ook wat. Een cocktail in een saai glas? Daar word je toch niet blij van. Investeer in mooi glaswerk of leen wat bij je buren. Doe er een vers takje munt bij, een mooi schilletje sinaasappel of wat je maar in huis hebt. Zie het als de outfit van je drankje. Je gaat toch ook niet in een oude joggingbroek naar een feestje?
Ook zonder tools kun je cocktails maken
Geen shaker? Pak een jampot. Echt waar. Ingrediënten en ijs erin, deksel erop en shaken maar. Daarna gieten en klaar. Wil je zeven? Prik wat gaatjes in het deksel of gebruik gewoon een zeefje uit de keuken. En heb je zo’n sportieve eiwitshaker? Die werkt ook top. Roeren doe je gewoon in het glas met een theelepel, en voor het afmeten kun je prima de dop van een likeurfles gebruiken, die is vaak precies 10 ml.