Blog Espresso Martini en Pornstar Martini

Je kunt geen cocktailbar of grand cafe in Nederland meer binnen lopen of de Espresso Martini (EsMa) en de Pornstar Martini (PoMa) staan te shinen op de tafels. Vaak in combinatie met jonge meiden met hun smartphone in de aanslag om er een Insta foto van te maken.

Hoe komt het dat deze 2 cocktails ineens zo ontzettend populair zijn? Daar zijn denk ik een paar redenen voor. Voor deze blog maakte ik ze allebei weer een keer met een paar foto’s van deze lekkere cocktails!

1. Populaire smaken

De smaken van de Esma en de Poma zijn heel toegankelijk voor een breed publiek. Koffie is natuurlijk al jaren superpopulair als je kijkt naar de koffiehype met barista’s en hippe koffiebarretjes die als paddenstoelen uit de grond gepopt zijn. De Espresso Martini is als een koffie kick in een cocktail. De Pornstar is een zachtzoete verleiding. Het fruitige van de passievrucht en de smaak van vanille vodka zijn twee smaken die goed combineren met elkaar.

De smaak is verfijnd en zacht en de alcohol is niet overheersend. Dit zorgt ervoor dat beide cocktails toegankelijk zijn voor een breed publiek.

2. Lust voor het oog

Naast de populaire smaak zijn beide cocktails een lust voor het oog. Althans indien gemaakt met de juiste ingrediënten en goed geshaket met mooi kraagje en opgediend in een classy martini of stijlvol coupeglas.

Beide cocktails zijn very Instagrammable. Benieuwd hoe vaak deze cocktails gedeeld worden op Instagram? Kijk maar eens op #espressomartini en #pornstarmartini

3. Overal te krijgen

Iedere cocktailbar en horecagelegenheid met cocktails op de kaart heeft ze op het menu staan. Enige uitzondering zijn de cocktailbars in het hogere segment waar je alleen hun eigen perfectserve cocktails van de kaart kunt drinken.

De Espresso Martini en de Pornstar Martini kun je ook als Ready to Drink cocktaills kopen in de supermarkt en slijter en zelfs kant en klaar bij de Hema.

4. Lekker bekkende namen

Een lekkere cocktail moet een lekker-bekkende naam hebben. Doe mij een Espresso Martini en een Pornstar Martini klinkt gewoon goed als je cocktails bestelt. Let wel op als je in een fatsoenlijk bar bent: bestel geen EsMa of PoMa tenzij je een minder lekkere cocktail wilt hebben van een geïrriteerde barman die dit voor de zoveelste keer die avond moet aanhoren.

Fun fact: beide cocktails zijn geen officiële martini’s. Een martini maak je met gin en vermouth. Beide ingrediënten worden niet in deze cocktails gebruikt. De enige reden dat ze Martini als achtervoegsel hebben is vanwege het martiniglas.

5. Makkelijk om zelf te maken

De Espresso Martini en Pornstar Martini zijn makkelijk te maken. Ze bestaan uit weinig ingrediënten en de ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen. Ze zijn bovendien leuk om te maken qua bereiding en garnering. Het enige dat je nodig hebt is een barmaatje, een shaker en ijsblokjes. Waar wacht je nog op? Maak ze lekker zelf en nodig je vrienden uit voor een gezellig cocktailavondje bij jou thuis!

Hoe maak je een Esma aka Espresso Martini
* 30 ml vodka - 30 ml espresso - 30 ml koffielikeur - optioneel 5 ml suikersiroop
* alle ingrediënten in shaker - krachtig shaken met ijs
* uitschenken in martiniglas of coupeglas met mooi kraagje
* garneren met 3 koffieboontjes in het glas

nb: liever alcoholvrij? gebruik dan Lyre's Coffee met Seedlip Garden
Hoe maak je een Poma aka Pornstar Martini
* 30-45 ml vanille vodka - 45 ml passievruchtsap - eiwit - sap van 1 limoenpartje
* alle ingredienten in shaker - dry shake zonder ijs - wet shake met ijs 
* uitschenken in martini of coupeglas met mooi schuimkraagje
* garneren met halve passievrucht in het glas

nb: liever alcoholvrij? gebruik dan Seedlip Grove en vanille siroop ipv vanille vodka

Esma en Poma niet voor niets zulke populaire cocktails

Zowel de Espresso Martini als de Pornstar Martini hebben hun eigen unieke kenmerken en smaken. Beide hebben ze een speciale plaats veroverd in de cocktailscene en blijven populair zowel in de horeca als bij homebartenders.

De Espresso Martini is een opwekkende combinatie van espresso en vodka, terwijl de Pornstar Martini verleidelijk en zoet is met een exotisch tintje. Het zijn beide drankjes die niet alleen heerlijk smaken, maar ook nog eens visueel tot de verbeelding spreken.

Dus, of je nu op zoek bent naar een cafeïne-boost in je cocktail of wilt genieten van een fruitige en feestelijke traktatie, de Espresso Martini en de Pornstar Martini zijn zeker het proberen waard!

Ook leuk om te lezen

Houd je ervan om zelf cocktails te maken? Lees dan ook deze blogs:

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate