Om cocktails te versieren (decoreren / garneren) zijn er verschillende manieren en technieken. Een cocktail versier je in basis het zelfde als een vrouw. Een hartje, een mooie krul, een verrassing en een bloemetje zijn hier mooie voorbeelden van!

Een cocktail zonder versiering is als een verjaardagsfeestje zonder slingers.

#1 Hartje

Net als dat je een ster kunt snijden uit fruit, kun je ook een hartje maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een wat grotere vrucht zoals een ananas, peer of meloen. Een grotere aardbei kan ook bruikbaar zijn.
Gebruik de doorsnee (het midden) van de vrucht, snij een dunne plak van max ca 1/2 cm dikte. Maar hier de vorm van een hart in. Snij aan de onderkant een inkeping in het hart en schuif het vervolgens over de rand van het glas.

Cocktailtip: Pina Colada, Singapore Sling of Bellini Rosso (met hart van een aardbei)

#2 Krul

De krul ofwel spiraal is een mooie, maar wat arbeidsintensievere manier om je cocktail te garneren. Handigst is als je deze garnering maakt, voordat je begint met je cocktail zodat je cocktail als hij klaar is meteen gegarneerd kan worden.
Gebruik een speciaal garneermesje om lange dunne repen te snijden van een sinaasappel of limoen. Bind dit om een rietje en doe dit een tweetal minuten in een bakje met ijs of even in de diepvries. In de tussentijd bereid je je cocktail. Als je cocktail klaar is, zul je zien dat je sinaasappelschil een perfect opkrullend effect heeft gekregen.

Cocktailtip: Cosmopolitan, Amaretto Sour

#3 Verrassing

Voor een straight up cocktail met een verborgen schat. Leg fruit (balletjes meloen bijvoorbeeld), nootjes, koffiebonen of snoep op de bodem van het glas.

Cocktailtip: Coupe Cantaloupei, Espresso Martini

#4 Bloemetje

Het toevoegen van een bloem is een verfijnde decoratie voor cocktails. Dit hebben we veel in Thailand en Bali gezien, waar vooral de orchidee veel gebruikt wordt. Pluk een klein bloemetje met de stengel en laat deze vallen op de bovenkant van de cocktail of verwerk het in de fruitgarnering. Zorg dat de bloem altijd goed schoon is!
Let op: dit is geen eetbare decoratie, vertel dit ook aan aan degene die je dit voorschotelt.

Cocktailtip: Perestrojka Lady Violet of White Lady Romance.

#5 Vuur

Vuur is ook een mooie manier om de beleving in je cocktail een boost te geven. Je ziet dit natuurlijk bij de B52. Ook bekend is de Zombie.

Garneren als versterking van de smaakbeleving

Een garnering is niet alleen voor de vorm en de beleving. Het dient ook in het verlengde te liggen van de smaak en beleving van de cocktail. Soms versterkt het zelfs de smaakbeleving. Denk aan het zoutrandje van de Margarita of de passievrucht en het glaasje champagne bij de Pornstar Martini.

Nog een paar mooie voorbeelden van garneringen

Deze garnering hebben we gemaakt om te benadrukken hoe tropisch de Jungle Book cocktail is.
Jungle Book garnering

De Besamé is een verleidelijk cocktail. De garnering benadrukt dit.
Besamé

Voor de Orange Ambassador heb ik extra mijn best gedaan op de garnering. Waarbij ik een lange dunne sliert sinaasappelschil gebruikt heb om een oranje tulp te maken.
Orange Ambassador foto

De Zombie maak je met een brandende passievrucht. Hier zie je een zombie by night!
Zombie by Night

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate