Ben jij een liefhebber van koffie en cocktails? Dan is deze Espresso Martini jouw cocktail! Laat de espresso maar alvast pruttelen en pak je shaker er maar bij!
Ingrediënten
- De Kuyper Crème de Café 30 ml
- Vodka 30 ml
- Espresso 30 ml
- Koffieboontjes
- Optioneel: suikersiroop 5 ml
Benodigdheden
- Shaker
- Cocktail pincet
- Barmaatje
Bereidingswijze
- Shake met ijs
Cocktailrecept Espresso Martini
- Zet een kopje espresso. Deze kun je warm gebruiken in je cocktail.
- Giet hiervan met een barmaatje 1 deel (30 ml) in een shaker met ijs
- Voeg koffielikeur (30 ml) en vodka (30 ml) toe
- Even krachtig shaken tot er een frostlaagje op je shaker verschijnt
- Uitschenken zonder ijs in je martiniglas
- Garneren met 3 koffieboontjes in het glas
- Dien de cocktail op met koffieboontjes
Bekijk filmpje
Perfectserve tip: als je deze Espresso Martini krachtig shaket, dan krijg je een mooi schuimkraagje bij het uitschenken. Hierop leg je de 3 koffieboontjes als garnering.
Waar komt de Espresso Martini vandaan?
De Espresso Martini of populair gezegd de “EsMa” is één van de meest bekende en populaire cocktails van dit moment. Dit terwijl het nog een betrekkelijk jonge cocktail is die stamt uit het begin van de jaren ’80. Het is overigens geen Italiaanse cocktail zoals veel mensen vermoeden, want de cocktail komt van origine uit London. Toen een vrouw aan een Londense bar kwam en vroeg om “something that wakes me up and then fucks me up” pakte de barman wat koffiebonen maakte een verse espresso en voegde hier vervolgens nog wat vodka en wat zoets aan toe. Een betrekkelijk makkelijke cocktail qua ingrediënten, maar een topper als het gaat om smaak. En een echte oppepper! En zo werd de Espresso Martini geboren.
Something that wakes me up and then fucks me up. Het verhaal gaat dat de vrouw die met deze opmerking aan de bar ging zitten, niemand minder was dan topmodel Kate Moss.
Hoe verser de espresso, hoe lekkerder
Het klinkt bijna Cruyffiaans, maar hoe verser de espresso die je gebruikt, hoe lekkerder je Espresso Martini wordt. Bij een verse, warme espresso moet je ervoor zorgen dat je de cocktail keihard en snel shaket zodat het ijskoud is, maar niet verwatert. Dus wil je deze cocktail masteren (en ja dat wil je), maak hem dan met de beste espresso en shake hem als een bartender.
Om de volle, krachtige smaak van de espresso niet te laten verwateren, moet je deze cocktail hard en snel shaken!
Tips om je Espresso Martini een mooi schuimkraagje te geven
Veelgestelde vraag bij de Espresso Martini is hoe je nu zo een jaloersmakend schuimkraagje krijgt. Hier 4 belangrijke tips die je zeker gaan helpen!
- Het belangrijkste is krachtig shaken. Niet lang, vooral hard en snel.
- Gebruik hete espresso.
- Gebruik ca 4 ijsblokjes bij het shaken en schenk uit in een voorgekoeld glas (dit kun je met ijs doen of je kunt je glas voorkoelen in de vriezer).
- Pro tip: gebruik de schuimige creme van de espresso om extra body te geven aan je schuimkraagje
Waarom garneer je met 3 koffieboontjes?
Een andere succesfactor van de Espresso Martini zijn de subtiele koffieboontjes in het glas. En dit zijn er niet voor niets drie. Hier zit een ook weer een mooi verhaal achter. De garnering met 3 koffieboontjes heeft een symbolische betekenis. De 3 koffieboontjes staan symbool voor gezondheid, rijkdom en geluk. Dus als je proost met deze cocktail, dan weet je waar je op moet proosten!
Koffielikeur: Crème de Café van De Kuyper
Net zo belangrijk als de keuze voor de espresso is de keuze voor de koffielikeur. Voor deze Espresso Martini hebben we Crème de Café gebruikt van De Kuyper. Een donkerbruine likeur met een fijne koffiesmaak, romige tonen van vanille en een zacht bittere hint van chocolade. Een fijne smaakmaker.
Is een Espresso Martini een martini?
Nee! De klassieke Martini maak je met gin en vermouth (en een olijf). Hier zitten hele andere ingrediënten in. De reden dat er martini in de naam zit, is waarschijnlijk omdat het een short drink cocktail is die je uit een martini cocktailglas drinkt. Lees er alles over in onze blog over martini cocktails
Creatieve variaties: 3x Espresso Martini
Op de “EsMa” kun je makkelijk variëren met verschillende likeuren zoals Licor 43, Amaretto, Baileys en Frangelico. In plaats van het likeurtje bij de koffie, shake je de likeur gewoon bij je espresso en koffielikeur. Een Spaanse variant maak je met Licor 43 of een Italiaanse variant met Amaretto. Of maak een Salted Caramel Espresso Martini met Baileys Salted Caramel en Salted Caramel popcorn als garnering. Mijn favoriete variant!
Lees onze blog: 3x variaties op de Espresso Martini
Veelvoorkomende fouten
Het maken van een Espresso Martini is net als het maken van koffie’s een kunst. Er zijn veel fouten die gemaakt kunnen worden. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je Espresso Martini perfect is:
- Espresso uit een senseo of filter is niet hetzelfde als verse espresso. Gebruik altijd vers gezette espresso.
- Niet de juiste verhoudingen. Gebruik altijd 1:1:1 (vodka:koffielikeur:espresso)
- Voeg ijs toe aan je shaker voordat je ingrediënten toevoegt. Dit helpt bij het afkoelen van de drank en het mengen van alle ingrediënten.
- Waterig waardoor de smaak van de cocktail zijn krachtige espresso smaak verliest. Schud de drank stevig voor niet te lang (max 20 seconden) en stevig om alle ingrediënten goed te mengen. Als je te lang en niet stevig genoeg schudt, kan je drank waterig worden.
- Te weinig aandacht voor de presentatie. Versier je glas met koffiebonnen voor extra smaak en presentatie.
Kun je een Espresso Martini ook alcoholvrij maken? Jazeker!
Ben je op zoek naar een alcoholvrij cocktailrecept? Bekijk dan onze Virgin Espresso Martini die we gemaakt hebben met Lyre’s Coffee, een alcoholvrije cocktaillikeur. Echt goed te doen als je je cocktail zonder alcohol wilt.
Xavier Steyaert zegt:
Ik maak die met Nespresso Arpeggio zeer lekkere Italiaanse espresso. Toen ik die gebruikte in de cocktail vond ik die super lekker
Bart zegt:
wat leuk om te horen Xavier, en goede tip! cheers
Frank Tak zegt:
Super lekkere afterdinercoctail. Mijn vrouw heeft nog een tweede genomen, en dat zegt wat.
Ook leuk als je een etentje geeft.
Bewaren
Frank
Caro zegt:
Hoe kan je deze zoeter maken? Ik vind hem te sterk.
Bart zegt:
je kunt dan 5 ml suikersiroop toevoegen voor het shaken. succes!
Jacky van Boxtel zegt:
Mijn man vind Espresso Martini heerlijk Een cocktail met koffie beter kan het niet volgens hem 😀
Bart zegt:
leuk om te horen! ps: wel espresso gebruiken he 😉 cheers
Hanneke zegt:
Dit is écht mijn favoriet! Ik heb ook nog oploskoffie (is dit nu vloeken in de kerk?) met cookie dough smaak… Ik ga daar ook eens een espresso martini mee maken!
Bart zegt:
Nou heel benieuwd hoe die dan smaakt met die cookie dough. laat je me iets weten? cheers!
Raoul zegt:
LEKKER LEKKER LEKKER
Een heerlijk frisse cocktail ik dronk het ASAP uit om vlug een nieuwe te bestellen.
Zeker niet lang laten staan.
XXX
Caroline zegt:
Maak je deze met warme of koude espresso?
Bart zegt:
De espresso kun je versgezet en warm toevoegen en vervolgens flink shaken met ijs in een shaker. De temperatuur van de cocktail is koud! Benieuwd hoe je hem vindt!