In de zomer vind ik het heerlijk om tropische tiki cocktails te maken. In van die uitbundige, creatieve tiki mug glazen. En dus plande ik weer eens een fotoshoot op een mooie zonnige dag. Eerst heb ik mijn tiki barretje opgezet, veel exotisch fruit gekocht, verschillende flessen rum, fruitsappen en likeuren zoals Blue Curacao, Watermelon likeur, Pineapple Tiki Rum van Captain Morgan en zelfs Absinth. In deze blog mijn favoriete tiki’s met bekende tiki’s zoals de Mai Tai, Zombie, Painkiller, Jungle Bird en de Blue Hawaiian, maar zeker ook een paar zelfbedachte tiki’s zoals de Blue Mai Tai, Blue Kontiki en de Mango nr 5.

Voor tiki cocktails heb je tropisch zomerweer nodig. Tiki cocktails zijn tropische cocktail met rum, vaak veel rum en verschillende dranken en bonte garneringen. Je hebt er iets mee of niet. Ik heb er zeker iets mee. Als ik een tiki drink, dan waan ik me op een tropisch eiland.

Er zijn honderden tiki’s. In deze blog deel ik mijn favoriete tiki cocktails die ik zelf maakte en ga ik in op het verhaal dat er achter het ontstaan van de tiki cultuur zit.

Zombie

Zombie cocktail


De Zombie is een hele sterke cocktail. Vroeger waren tiki cocktails vanwege hun lage alcoholpercentage weinig populair bij mannen. En dus bedacht barman Jon Beach de sterk alcoholische Zombie met veel rum en absinth. Na een paar glazen voelde hij zich ook als een Zombie. En zo kreeg de tiki cocktail zijn toepasselijke naam!

Ik vind het altijd superleuk om de Zombie te maken met een brandende passievrucht als garnering.

Hier lees je mijn recept voor de Zombie.

Mai Tai

mai tai cocktail


De oorsprong van de naam van deze Polynesische tiki cocktail is eigenlijk een reactie van een gast van de bar waar Don Beach werkte. Toen hij hem zijn nieuwe creatie liet proeven zij de gast “mai tai”! Wat goed betekent in het tahitiaans. En een mooiere naam voor deze tiki cocktail kun je niet bedenken!

Hier lees je mijn recept voor de Mai Tai.

Jungle Bird

Jungle Bird

Na de Zombie mijn mooiste en creatiefste tiki die ik gemaakt heb. Ziet er vanwege zijn bonte garnering echt uit als een Jungle Bird. Deze Tiki noemen ze ook wel de Italiaanse Tiki, want naast veel rum en ananassap zit er Campari (!) in. Vandaar de licht rode kleur.

Hier lees je mijn recept voor de Jungle Bird.

Blue Hawaiian

blue hawaiian

Toen een Nederlandse distributeur van likeuren in Waikiki, Hawaii vroeg om een tropische cocktail met Blue Curacao maakte de bartender deze cocktail. De naam: Blue Hawaiian. In feite is het een tropische variant op de Pina Colada met de Blue Curacao. Opdienen met ananas en een parasolletje.

Hier lees je mijn recept voor de Blue Hawaiian.

Painkiller

Painkiller

De Painkiller is de pijnverzachter van de tiki cocktails. Lijkt op een Piña Colada, maar smaakt door de toevoegingen van sinaasappelsap en nootmuskaat heel anders.

Hier lees je mijn recept voor de Painkiller.

Blue Mai Tai

Blue Mai Tai

De Mai Tai maar dan met Blue Curacao en ananassap. Ziet er uit als een plaatje en is nog makkelijk om te maken. Leuk om te garneren met een mooi, eetbaar bloemetje.

Hier lees je mijn recept voor de Blue Mai Tai.

Tiki Pineapple Mule

Tiki Pineapple Mule foto

Een tiki variant op de Moscow Mule is deze tiki met Roasted Pineapple Soda van London Essence. Makkelijkste tiki om te maken. Gewoon een flinke scheut rum, limoen en aftoppen met pineapple soda.

Hier lees je mijn recept voor de Tiki Pineapple Mule.

Blue Kontiki

blue kontiki cocktail

Ook een eigen tiki creatie. Dit keer met blue curacao en een garnering met sterfruit (Carombola).

Hier lees je mijn recept voor de Blue Kontiki.

Mango nr 5

Deze Mango nr 5 is een tiki cocktail met mango, kokosmelk, Captain Morgan Tiki en donkere rum. Smaakt als een Piña Colada met mango.

Hier lees je mijn recept voor de Mango Nr 5.

Tiki cultuur

Godfathers van de tiki cocktails zijn Don the Beachcomber (Ernest Gantt) en Trader Vic (Victor Bergeron). Zowel de Mai Tai als de Zombie komen van hun hand. De tiki cultuur ontstond rond de jaren 30 van de 20e eeuw in de Verenigde Staten. De stijl is geïnspireerd op de Tikisnijkunst uit de Maoricultuur. In de jaren 40 en 50 werd de interesse in de Polynesische cultuur versterkt door Amerikaanse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog terugkwamen uit de Pacific en doordat Hawaï in 1959 een staat werd binnen de Verenigde Staten. Het was het begin van veel Tikibars waar tropische cocktails binnen een tropisch decor werden geschonken.

Bars waar je tiki’s kunt drinken in Nederland zijn: Vavoom Tiki Room (Rotterdam), Rum Barrel (Amsterdam), Roxy’s Tikibar (Nijmegen), Rum Club (Utrecht).

Voor Tiki’s heb je speciale tiki glazen of tiki mugs. In totaal heb ik 8 verschillende tiki glazen. Hier zie je een aantal van mijn favorieten.

Tiki inspiratie

Er zijn nog veel meer tiki cocktails. Weet jij nog een te gekke tiki cocktail met een mooi verhaal die nog ontbreekt op onze website? Mail dan de naam inclusief je recept naar cocktails@cocktailicious.nl!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate