Tiki cocktails - Cocktailicious.nl
Als ik aan Tiki denk dan denk ik op de een of andere manier altijd aan kannibalen, witch doctors en imposante beelden. Dat wordt versterkt door de tiki mugs met boze afbeeldingen en doodskoppen waar cocktails uit gedronken worden. De namen van de Tiki’s zijn ook te gek. Hoe onverstaanbaarder hoe leuker vind ik zelf. Als je even googlet zul je zien dat ontzettend veel verschillende tiki cocktails zijn. En vaak verschillen de recepten ook nog eens. De Mai Tai en de Zombie zijn het bekendst. Ik zocht er nog een paar uit. Voor deze Tiki Fever blog heb ik speciaal een gaaf glas gekocht voor één van mijn nieuwe tiki cocktails.

Tiki cocktails zijn vooral bekend van eilanden in de Pacific zoals Hawaii, Tahiti en Polynesië. Maar oorspronkelijk komt het woord tiki van de andere kant van de Pacific, namelijk de Maori uit Nieuw Zeeland.

Ik ben helemaal fan van tropische tiki cocktails. In deze blog 8 nieuwe tiki cocktails.

Painkiller

Painkiller
Painkiller

Als je pijn hebt dan is dit een ideale tiki cocktail. Deze Painkiller verzacht namelijk direct de pijn. De smaak van deze tiki cocktail is dan ook zacht. Naast rum en ananassap zit er kokos in. Daarnaast heb ik er een scheutje amaretto in gedaan tegen de pijn. Garneren met gestampte amandelen en/of munt.

Zo maak je deze tiki cocktail:
Donkere rum (2 delen)
Ananassap (4 delen)
Sinaasappelsap (1 deel)
Kokosmelk (1 deel)
Eigen toevoeging: amaretto (1 deel)
Gestampte amandelen (klassieke recept wordt gegarneerd met nootmuskaat)
Munt

Muahaha

Muahaha
Muahaha

De naam voor deze cocktail heb ik zelf bedacht. Het is een onheilspellend laag geluid van een lachende reus in een grot. Het cocktailrecept is dan ook gebaseerd op de Sleeping Giant tiki cocktail. Als je een slapende reus wil, dan garneer je de cocktail met een passievrucht. Wil je een boze reus dan garneer je met een brandende passievrucht!
Door de garnering zie je kleur van deze cocktail niet, maar deze is donkergeel.

Zo maak je deze tiki cocktail:
Witte rum (1,5 deel)
Donkere rum (1,5 deel)
Ananassap (1,5 deel)
Sinaasappelsap (1,5 deel)
Limoen sap (van 2 partjes)
Suikersiroop (2 barlepels)

Hurricane

Hurricane
Hurricane

De Hurricane is ook een bekende tiki cocktail. Je maakt hem als een tropische orkaan. Cocktail met rum en passievrucht. De grenadine geeft de cocktail zijn rode kleur, maar maakt hem ook zoet.

Zo maak je deze tiki cocktail:
Donkere rum (1,5 delen)
Witte rum (1,5 delen)
Passievrucht sap (2 delen)
Sinaasappelsap (1 deel)
Limoensap (halve limoen)
Grenadine (1 a 2 barlepels)

Lapu Lapu

Lapu Lapu
Lapu Lapu

Deze tiki cocktail is ook bekend als Chief Lapu Lapu. Lapu Lapu was namelijk een stamhoofd van een Filipijns eiland. Hij versloeg de Spaanse kolonisten toen ze het eiland wilden veroveren. Om de strijdbaarheid van Lapu Lapu te benadrukken garneer je deze cocktail met een dragonfruit!

Zo maak je deze tiki cocktail:
Donkere rum (2 delen)
Sinaasappelsap (2 delen)
Limoen (sap van halve limoen)
Passievrucht siroop (2 barlepels)
Rietsuiker siroop (2 barlepels)
Dragonfruit

Scorpion

Scorpion
Scorpion

Bij een cocktail met de naam Scorpion verwacht je niet anders dan een sterke cocktail. En deze tiki cocktail maakt zijn gevaarlijke naam geheel waar. Het ziet er uit als een cocktail met sinaasappelsap. Maar naast witte rum zit er ook donkere rum, cognac en triple sec in de cocktail.

Zo maak je deze tiki cocktail:
Witte rum (0,75 deel)
Donkere rum (0,75 deel)
Cognac (0,75 deel)
Triple sec (0,5 deel)
Sinaasappelsap (1,5 deel)
Limoensap (halve limoen)

Cup ‘o Gold

Cup o Gold
Cup o Gold

Ik denk dat de naam van deze tiki cocktail is afgeleid van het recept van een candybar merk met dezelfde naam. Ook het recept met amandel en kokos komt namelijk overeen. Mooie cocktail voor tiki goudzoekers!

Zo maak je deze tiki cocktail:
Gold Rum (1 deel)
Amaretto (1 deel)
Sinaasappelsap (2 delen)
Passievrucht (1 deel)
Kokosmelk (1 deel)

Marama Rum Punch

Marama Rum Punch
Marama Rum Punch

In deze tiki gaan misschien nog wel de meeste verschillende ingrediënten. Ziet er een beetje uit als een tropische variant op de mojito. Lekkere combinatie van sterk, fris en kruidig.
Donkere rum (0,5 deel)
Witte rum (1 deel)
Triple sec (0,5 deel)
Orgeat siroop of amaretto (0,5 deel)
Limoensap (van een halve limoen)
Angostura bitter (3 druppels)
Bruiswater / 7up

Navy Grog

Navy Grog
Navy Grog

Van de Navy Grog zijn enorm veel verschillende recepten. De Navy Grog is van origine een grog voor zeelieden om niet ziek te worden. Naast rum maakten het met verse ingrediënten aan boord waaronder limoen en grapefruit. De honing zorgt dat de tiki niet te zuur wordt. Eerst ingrediënten shaken en uitschenken en aftoppen met bruiswater of 7 up.

Zo maak je deze tiki cocktail:
Witte rum (1,5 deel)
Donkere rum (1,5 deel)
Limoen (sap van een hele limoen)
Grapefruit sap (2 delen)
Honing (1 a 2 barlepels)
Bruiswater of 7 up

Tiki avondje

Tiki by Night
Tiki by Night

Een mooie zomer avond met tiki’s en goed gezelschap is erg leuk. Met hawaii slingers, pizza hawaii, limbo, muziek van de Fugees op de achtergrond brengt je helemaal in de stemming. Naarmate er meer verschillende tropische tiki cockails voorbij komen, komen ook de sterke verhalen op gang. En later op de avond zijn de tiki glazen als ze leeg zijn ook een mooie sfeermaker zoals je ziet in de afbeelding!

Lees zeker ook onze vorige tiki blog tiki cocktails met het verhaal van de 2 bekendste tiki’s; de Mai Tai en de Zombie.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate