Thuis een cocktail maken is niet moeilijk met de juiste cocktailbenodigdheden en accesoires zoals een cocktailshaker

Cocktails maken is een feestje. Het is gezellig, het brengt sfeer, het is een leuke activiteit, en het is creatief: want een lekkere cocktail moet er natuurlijk ook top uit zien! Om goed cocktails te maken, is het wel handig als je een aantal handige cocktailbenodigdheden hiervoor in huis hebt. Spullen zoals een goede cocktailset, cocktailglazen, dranken voor cocktails, garneringen en ijs zijn onmisbaar. Vind je het leuk om thuis cocktails te maken? In deze blogpost vind je een aantal tips voor handige cocktail accessoires als je net als wij thuis aan de slag wilt met cocktails maken.

1. Een goede cocktailset

Lijkt het je leuk om thuis verschillende cocktails te maken en wil je hier de juiste cocktailbenodigdheden voor in huis halen? Kies dan niet meteen voor de eerste de beste cocktailshaker of set die je in de Action, Xenos of op Bol.com ziet. Deze spullen voor cocktails zijn vaak goedkoop, maar niet altijd geschikt om cocktails mee te maken. Denk eerst na welke cocktails je wilt maken. Afhankelijk van het soort cocktails die je wilt maken bepaal je wat voor cocktailbenodigdheden je nodig hebt. Voor Mojito’s en Caipirinha’s heb je een muddler (stamper) nodig. Voor martini achtige cocktails een shaker, voor Negroni’s, Martini en Old Fashioned’s een cocktail mixing set en voor een gin tonic heb je met name een barlepel nodig. Wil je verschillende soorten cocktails maken? Kies dan voor een universele, meerdelige cocktailset waar je al deze technieken kunt toepassen. Zo voorkom je dat je onnodig te veel cocktail accessoires aanschaft.

Let op: in universele sets zit vaak geen citroenperser en vaak ook geen muddler. Deze heb je ook in je homebar nodig voor Sours, Mojito’s en Caipirinhas.

Begin je net met cocktails en zoek je een shaker, kies dan voor een basis shaker (Cobbler shaker) in plaats van een Boston shaker. Een Cobbler shaker is een shaker met 3 delen inclusief ingebouwde zeef en dop. Een Boston shaker is een shaker met een boston glas. Handig aan een basis shaker is dat deze makkelijker shaket en een ingebouwde strainer heeft. 

Verschillende cocktailshakers uit onze collectie
Lees ook: Welke cocktailshaker is het beste voor thuis?

2. De juiste cocktailglazen

Een van de belangrijkste cocktailbenodigdheden zijn misschien wel goede cocktailglazen. Bij cocktailglazen denken we snel aan martiniglazen. Een cocktail in een martini glas ziet er mooi uit, maar wil je verschillende cocktails kunnen maken, dan heb je ook meerdere glazen nodig. Voor een goede basis heb je minimaal 5 verschillende cocktailglazen nodig:

Denk ook eens na om accessoires voor je cocktail aan te schaffen, zoals mooie glazen of fijne rietjes. Of leuke glasmarkers voor tijdens je cocktailparty.

Vraag je je af welke cocktailglazen je het beste kunt aanschaffen? Lees dan mijn blog: Mijn favoriete cocktailglazen (foto)

verschillende cocktailglazen zijn belangrijke cocktailbenodigdheden. Ook zie je hier cocktail accesoires zoals rietjes.
Vlnr: Mai Tai glas I Martiniglas I Tumbler I Longdrink glas I Copa glas I Tiki glas

3. Dranken voor cocktails

Dan de dranken. Je zult misschien denken dat je superveel dranken nodig hebt om alle cocktails te kunnen maken. Maar als je kijkt naar de cocktails die wij maken, dan bestaat een cocktail meestal uit een van de vijf basisdranken. Daarna kun je langzaam maar zeker uitbreiden. En ik kan je verzekeren dat als je veel verschillende cocktails gaat maken dat dat automatisch gebeurt 😉

De basis qua dranken en ter inspiratie cocktails die je daarmee kunt maken:

Vul dit aan nog aan met suikersiroop van Monin, rietsuiker voor Mojito’s en Caipirinha, Triple Sec voor Margaritas en Cosmopolitans en je hebt je basisdranken voor cocktails.

Als je niet van whiskey, tequila of gin houdt en daar toch geen cocktails mee wilt maken, houd het dan bij de andere dranken.

4. Garnering

Garneringen kun je vers kopen, altijd lekker. Citroen en limoen heb je bijna altijd wel nodig om een zuurtje in een cocktail te krijgen en voor exotische cocktails gebruik je lekkere exotisch fruit zoals ananas en passievrucht.

Tip: Als je altijd iets om te garneren in huis wilt hebben, dan kun je ook kiezen voor gedroogde garneringen zoals gedroogde citroenschijfjes, sinaasappel, ananas en diverse botanicals. 

5. IJs, veel ijs

Last but not least ijs. Want zonder ijs, geen cocktails! Ga niet met zelfgemaakte ijsblokjes werken uit je vriezer. Je hebt veel meer nodig, want in een cocktail gaat gewoon veel ijs. Ga je een avond cocktails maken dan heb je al snel een zak van 1 kilo aan ijs nodig.

Heb je geen handige ice dispenser zoals wij, dan is een ice bucket ook handig om snel cocktails met ijs te kunnen serven.

6. Overige cocktailbenodigdheden

Naast bovenstaande spullen en accessoires die je nodig hebt voor het maken van cocktails, zijn er ook nog andere cocktailbenodigdheden die handig kunnen zijn. Denk hierbij aan rietjes, glasmarkers, cocktailprikkers, mooie onderzetters en versiering (de beroemde parapluutjes bijvoorbeeld). Zo zijn de cocktails die je thuis maakt écht compleet!

Meer weten of tips nodig over het maken van cocktails?

Wij krijgen dagelijks vragen van mensen die willen beginnen met cocktails maken en waar ze op moeten letten. Dus heb je vragen of wil je meer weten? Stuur ons gerust een mailtje of een DM via Insta.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate