Appeltaartje
User Avatar
door Bart

Als ik ooit mijn eigen cocktailbar zou beginnen zou het geen gewone bar zijn maar een Chupito bar (chupito = shotje :) ). Shotjes zijn ook een soort van mini cocktails. Je kan er net zo creatief mee omgaan als met normaal formaat cocktails. Het is zelfs misschien wel een grotere uitdaging om in zo'n shot glaasje net zo'n verrassing aan smaken te creëren als in normaal glas.

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct

Als ik ooit mijn eigen cocktailbar zou beginnen zou het geen gewone bar zijn maar een Chupito bar (chupito = shotje 🙂 ). Shotjes zijn ook een soort van mini cocktails. Je kan er misschien nog wel meer creativiteit in kwijt dan bij normale cocktails. Al is het wel een grotere uitdaging om in zo’n shot glaasje net zo’n verrassing aan smaken te creëren als in normaal glas. Shotjes zijn ook vaak van die dingen die op een gegeven moment tijdens een avond uit gewoon even moet. Je bent even naar de wc en als je terug komt zie je ze op de bar al klaar staan. Met een lichte angst loop je naar de bar met de shotjes toe, want je weet wat er gaat komen.

Cocktailicious shotjes lijst

Maar ook een proeverij thuis met shotjes is gezellig hoor. Je moet ze zeker niet alleen gaan drinken, dat is niet gezellig. Wij hebben ook vrienden uitgenodigd om eens te komen keuren welke shotjes nu eigenlijk op onze Cocktailicious shotjes lijst moeten staan. Deze zijn er tot nu toe uitgekomen. Het is al een behoorlijke lijst aan het worden ;).

Appeltaartje

Appeltaartje
Appeltaartje

Het Appeltaartje is misschien niet het bekendste shotje, maar wel het lekkerste shotje! Dat vind ik in ieder geval. Je maakt hem met apfelkorn en butterscotch en een toefje slagroom. Als je hem goed maakt, smaakt deze ook echt naar appeltaart!

Pink Poison

Pink Poison
Pink Poison

De Pink Poison is een naam die deze gekregen heeft door zijn mooie roze kleur. De roze vodka (50%) in combinatie met de silverstrike (50%) en zijn zilveren fliebertjes is wel een beetje poison. En sterke poison 🙂 .

Tequila slammer

Tequila slammer
Tequila slammer

Iedereen heeft wel eens een tequila shot of tequila slammer gedronken. En dus kent ook iedereen wel het ritueel. Zout op je hand, tequila shot en daarna citroen of limoen. Als je dit hebt gedaan en je shotglas is leeg, probeer dan de ander stoer aan te kijken.

PS: niet iedereen vindt tequila even lekker. Bart bestelde eens stiekem 2 grote tequila shots. Atte meteen zijn tequila shot, maar in die van hem zat water maar bij zijn stapmaatje natuurlijk niet. Die heeft het geweten. In plaats van water als shot te drinken, kun je natuurlijk ook gewoon een goede tequila in plaats van de vaak inferieure tequila die vaak in cafés geschonken worden.

Watermelon Shots

Watermelon Margarita Shots foto
Watermelon Margarita Shots

Leuke variant om de traditionele tequila shots mee af te wisselen zijn watermelon shots. En misschien ook wel toegankelijker. Maak een shaker met watermelon likeur (2 deel), tequila (2 deel) en wat sap van 1 limoen. Even shaken met ijs en uitgieten in shot glaasjes. Erop leg je kleine watermeloen partjes en je avond begint meteen goed!
(recept voor 4 shots)

B52 shot

B52 shot
B52 shot

De B52 shot is naast de Tequila shot één van de meest populaire shots als je op stap gaat. Niet in de laatste plaats vanwege het spectaculaire ritueel dat er aan vooraf gaat. In drie laagjes wordt het drankje opgebouwd en vervolgens aangestoken aan de bar. Het is de bedoeling dat je het drankje brandend drinkt met een rietje. Een hele beleving! Je maakt dit gelaagde shotje met kahlua, baileys en cointreau.

PS: de B52 ontleent zijn naam aan de Amerikaanse bommenwerper B-52. Deze lange afstands zware-bommenwerper wordt door de Verenigde Staten sinds de jaren 50 ingezet voor het afvuren van brandbommen.

Sangrita

Sangrita
Sangrita

Een ander shotje dat je met tequila maakt is de Sangrita (vertaald: klein shotje bloed). Je maakt dit hartig shotje met tequila, een druppeltje grenadine, sinaasappel, tomatensap, worchestershire sauce en tabasco. Behoorlijk wat moeite, dus maak er maar meteen een paar als je toch bezig bent. Garneren met komkommer of beter nog een jalapeño!

Mona toetje

Mona Toetje
Mona Toetje

Het Mona Toetje is natuurlijk een bekende. De lekkere zoetige, roze en romige shot die net als een echt mona toetje smaakt. Je maakt hem met aardbeien likeur (1/3) en yoghurt likeur (2/3) en een lichte hint van limoensap. Als finishing touc leg je er een dungesneden aardbeitje in. Leuk als shotje voor Valentijn.

Triple A

Triple A
Triple A

Deze Triple A is een shotje dat ik speciaal een keer gemaakt heb voor een werk uitje. Als tribute aan het team waar ik in zat. Team A (die had je kunnen bedenken!). Dit shotje bestaat uit AA, TequilA en een beetje tabasco. Die laatste komt wel scherp om de hoek kijkje als je dit shotje achterover gooit.

Bananasplit

Bananasplit shot
Bananasplit shot

De originele smaken en uitstraling van de Bananasplit hebben we vertaald naar een heerlijk recept waarmee je een Caribbean Bananensplit als shot maakt! Je maakt dit shotje met een blender en je gebruikt banaan, een beetje sinaasappel, donkere rum en natuurlijk slagroom en chocoladesaus.

De Hulk

Hulk
Hulk

De kleur verklapt het eigenlijk al een beetje. Dit shotje hebben we de eervolle naam De Hulk gegeven. Niet alleen omdat ‘ie sterk is. Maar ook omdat hij door de groene kleur van de Pisang Ambon mooi groen wordt. Als je dit shotje gedronken hebt dan trek je de kleren van je lijf!

Zombie Brains

Zombie Brains
Zombie Brains

De Zombie Brains is een speciale voor Halloween. Beetje eng en vies ziet deze er uit. Net als zijn kleine broertje 2 shotjes hieronder de Alien Brains. De combinatie tussen de peach schnaps en de baileys geeft het een “klonterig” effect. Dat klonterige effect proef je ook echt. Des te meer past deze dan ook bij Halloween.

Dr. Frankenstein

Dr. Frankenstein
Dr. Frankenstein

Dr. Frankenstein is een creatie – of misschien beter gezegd een ode – aan Dr. Frankenstein. Zijn groene hoofd met zwarte haren komen mooi tot uiting door de apple likeur met een laagje Jägermeister er boven op. Ik weet niet of je het lekker vindt, je moet er van houden zullen we maar zeggen. Maar goed, het is ook Halloween hè, dan mag het best een beetje freaky zijn.

Alien Brains

Alien Brains
Alien Brains

En hier dan het kleine broertje van de Zombie Brains, de Alien Brains. De Alien Brains vallen op door het kleine blauwe laagje Blue Curaçao wat er in zit. Hierdoor krijgt het wel een zoet smaakje en kan je de peach schnaps met baileys een beetje wegdenken 🙂

Pepernoot shot

Pepernoot shot
Pepernoot shot

1 keer in het jaar moeten we er aan geloven. De pepernoten liggen vanaf augustus al in de winkels en iedereen komt al in de stemming voor Sinterklaas. Wat ons betreft hoort hier ook een lekker drankje bij. En dan geen fancy cocktail, maar een shotje om de pieten wat moed in te laten drinken om door al die schoorstenen te gaan. De pepernoten shot maak je met speculaas likeur (50%) en baileys (50%).

Golddigger shot

Goud & Nieuw shot
Golddigger shot

Je laatste shot van het jaar is dit shotje die we gemaakt hebben voor oud & nieuw. Oud & Nieuw is natuurlijk hét moment dat iedereen met elkaar proost. Natuurlijk doe je dat met champagne. Maar na de champagne (of ervoor) kun je ook met een shotje proosten. Dit shotje is dus ideaal voor (G)oud & Nieuw. Je maakt hem met Smirnoff Gold vodka (50%) en appelsap (50%). Even shaken in een shaker en uitschenken in shotglaasjes. En proosten op het nieuwe jaar!

Welk shotje mis je nog?

Mis je nog een shotje op de lijst waarvan je echt zo iets hebt, die moet er zeker tussen staan. Mail dan je tip naar caroline@cocktailicious.nl.

Deel je zelfgemaakte shot via social media

Heb je één van deze shotjes gemaakt op basis van ons recept en is het goed gelukt? Maak dan een foto van je zelfgemaakte cocktail en post deze met #Cocktailicious op Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Cocktails met mate

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate