Cocktails maken is een feestje. Het is gezellig. Het brengt sfeer. Het is een leuke activiteit. En het is creatief. Want een lekkere cocktail moet er natuurlijk ook top uit zien. Om goed cocktails te maken, is het wel handig als je een aantal dingen hiervoor in huis hebt. Zoals een goede cocktailset, cocktailglazen, dranken voor cocktails, garneringen en ijs. Vind je het leuk om thuis cocktails te maken? In deze blog een aantal handige tips als je net als wij aan de slag wilt met  cocktails maken.

In deze blog:

1. Een goede cocktailset

2. Cocktailglazen

3. Dranken voor cocktails

4. Garnering

5. IJs


1. Een goede cocktailset

Lijkt het je leuk om thuis verschillende cocktails te maken en wil je hier de juiste cocktailbenodigdheden voor in huis halen? Kies dan niet meteen voor de eerste de beste cocktailshaker of set die je in de Action, Xenos of op Bol.com ziet. Denk eerst na welke cocktails je wilt maken. Afhankelijk van het soort cocktails die je wilt maken bepaal je wat voor cocktailbenodigdheden je nodig hebt. Voor Mojito’s en Caipirinha’s heb je een muddler (stamper) nodig. Voor martini achtige cocktails een shaker, voor Negroni’s, Martini en Old Fashioned’s een cocktail mixing set en voor een gin tonic heb je met name een barlepel nodig. Wil je verschillende soorten cocktails maken? Kies dan voor een universele, meerdelige cocktailset waar je al deze technieken kunt toepassen.

Let op: in universele sets zit vaak geen citroenperser en vaak ook geen muddler. Deze heb je ook in je homebar nodig voor Sours, Mojito’s en Caipirinhas.

Begin je net met cocktails en zoek je een shaker, kies dan voor een basis shaker (Cobbler shaker) in plaats van een Boston shaker. Cobbler shaker is een shaker met 3 delen inclusief ingebouwde zeef en dop. Boston shaker is een shaker met een boston glas. Handig aan een basis shaker is dat deze makkelijker shaket en een ingebouwde strainer heeft. 

2. Cocktailglazen

Bij cocktailglazen denken we snel aan martiniglazen en ja een cocktail in een martini glas is ook mooi. Maar wil je verschillende cocktails kunnen maken, dan heb je ook meerdere glazen nodig. Voor een goede basis heb je minimaal 5 verschillende glazen nodig:

  • Martiniglas: met martini glazen kun je shortdrink cocktails maken zoals de Martini, Pornstar Martini en de Cosmopolitan
  • Tumbler glas voor boozy cocktails zoals Old Fashioned, Negroni en Sours.
  • Longdrinkglas voor longdrink cocktails zoals de Cuba Libre, Blue Lagoon en de
  • Copa glas voor gin tonics
  • Tropische glazen: houd je van tropische cocktails haal dan ook een hurricane of tiki glas in huis

Vraag je je af welke cocktailglazen je het beste kunt aanschaffen? Lees dan mijn blog: Mijn favoriete cocktailglazen (foto)

Vlnr: Mai Tai glas I Martiniglas I Tumbler I Longdrink glas I Copa glas I Tiki glas

3. Dranken voor cocktails

 Dan de dranken. Je zult misschien denken dat je superveel dranken nodig hebt om alle cocktails te kunnen maken. Maar als je kijkt naar de cocktails die wij maken, dan is de basis de volgende dranken. Daarna kun je langzaam maar zeker uitbreiden (en ik kan je verzekeren, dat als je veel verschillende cocktails gaat maken, dat dat automatisch gebeurd)

De basis qua dranken:

  • Vodka
  • Rum
  • Gin
  • Tequila
  • Whiskey

Vul dit aan nog aan met suikersiroop van Monin, rietsuiker voor Mojito’s en Caipirinha en triple sec voor Margaritas en Cosmopolitans en je hebt je basisdranken voor cocktails.

Als je niet van whiskey, tequila of gin houdt en daar toch geen cocktails mee wilt maken houd het dan bij de andere dranken.

4. Garnering

Garneringen kun je vers kopen, altijd lekker. Citroen en limoen heb je bijna altijd wel nodig om een zuurtje in een cocktail te krijgen en voor exotische cocktails gebruik je lekkere exotisch fruit zoals ananas en passievrucht.

Tip: Als je altijd iets om te garneren in huis wilt hebben, dan kun je ook kiezen voor gedroogde garneringen zoals gedroogde citroenschijfjes, sinaasappel, ananas en diverse botanicals. 

5. IJs

Last but not least ijs. Want zonder ijs, geen cocktails! Ga niet met zelfgemaakte ijsblokjes werken uit je vriezer. Je hebt veel meer nodig, want in een cocktail gaat gewoon veel ijs. Ga je een avond cocktails maken dan heb je al snel een zak van 1 kilo aan ijs nodig.

Heb je geen handige ice dispenser zoals wij, dan is een ice bucket ook handig om snel cocktails met ijs te kunnen serven.

Lees ook: Welke cocktailshaker is het beste voor thuis?

Meer weten of tips nodig over het maken van cocktails?

Wij krijgen geregeld vragen van mensen die willen beginnen met cocktails maken en waar ze op moeten letten. Dus heb je vragen of wil je meer weten? Stuur ons gerust een mailtje of een DM via Insta.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate