10x feestelijke Kerstcocktails voor de feestdagen

De kerstdagen staan al weer voor de deur. Gestrest zijn we allemaal op zoek naar de lekkerste en nieuwste recepten om onze vrienden en familie te kunnen verrassen. Probeer voor de verandering eens een kerstcocktail als welkomstdrankje of dessert voor te schotelen aan je gasten van het kerstdiner. Of wat te denken van een spoom of scroppino of een Hibiscus Royal als fris tussendoortje?

Tijdens kerst besteed je niet alleen extra aandacht aan je eten, maar zeker ook aan je drankjes. Het mag allemaal net iets exclusiever, iets lekkerder, iets aangekleder en iets feestelijker. In deze kerstblog 8 suggesties voor kerstcocktails per gang voor een feestelijke kerstsfeer!

Alcoholvrij: onderin deze blog nog een aantal alcoholvrije tips hoe je de Rudolph’s Gin Tonic, de Hibuscus Royal en de Kerst Scroppino makkelijk alcoholvrij kan maken. 

Wil je zelf een 10x Kerstcocktails maken?

Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler.

Bekijk hier de Cocktail Set van BarDeluxe.

Ontvang je gasten met een feestelijke Punch of een Rudolp’s Gin Tonic als welkomstdrankje

Krijg je gasten met Kerst dan wil je natuurlijk meteen in de juiste sfeer en stemming komen. Een feestelijke Kerst Punch of een Rudolph’s Gin Tonic doet het dan meteen goed!

1. Kerst Punch

Deze Kerst Punch maak je in een mooie punchschaal. Ik heb bruisende wijn gebruikt, bruine rum, Dom Benedictine als kruidige likeur, creme de cassis voor de rode kleur en veel fruit: sinaasappelschijfjes, cranberries en frambozen. Opdienen in mooie tafelglazen met extra fruit.

Kerst Punch
Kerst Punch

2. Stoofpeertjes Martini 

Stoofpeertjes staan bij ons altijd op het kerstmenu. Daarom leek het ons leuk om ook een kerstcocktail te maken met Stoofpeertjes. Deze cocktail hebben we gemaakt met whiskey, port, stoofpeertjes, sinaasappels en kaneel en steranijs. 

Deze Stoofpeertjes Martini kun je ook prima maken als punch, voeg dan nog cava of prosecco toe om het te laten bruisen.

Stoofpeertjes Punch

3. Rudolph’s Gin Tonic

Een absolute gangmaker voor de liefhebbers van Gin Tonic is de Rudolph’s Gin Tonic. De creme de cassis geeft de cocktail een mooie rode kleur en de ijsbal met cranberries en takje rozemarijn is niet alleen leuk als kerstversiering in je glas, maar zorgt er ook nog eens voor dat je Gin Tonic lekker koud blijft tijdens het drinken.

Rudolph's GIn Tonic
Rudolph’s GIn Tonic

Kir Royal, Hybiscus Royal of Kerst Scroppino als tussengerecht

Na de eerste twee gangen is het lekker om even de smaakpapillen op te frissen met een bruisend drankje. Zoals een Kir Royal of een lekkere spoom of scroppino. 

4. Kerst Scroppino of Kerstspoom

Wie vindt de Scroppino met prosecco, vodka en citroenijs nu niet lekker? Voor Kerst hebben de Kerst Scroppino (of Kerst Spoom) een mooi rood laagje gegeven en een garnering met rode aalbesjes. Toegegeven het scheiden van de kleuren vraagt om wat layer skills met een barlepel, maar als het dan lukt ben je natuurlijk wel extra trots bij het opdienen. (oh en zeg er meteen even bij dat ze niet moeten roeren, want er is er altijd wel eentje bij die het niet kan laten).

Kerst Scroppino
Kerst Scroppino

5. Kir Royal

De elegante Kir Royal is natuurlijk een klassieker onder de feestelijke cocktails die niet mag ontbreken in dit lijstje. En hij is nog makkelijk te maken ook. Je maakt deze cocktail met crème de cassis en champagne (of gewoon prosecco of cava mag ook). Subtiel garneren met mooi rood fruit of zoas we hier gedaan hebben met kumquat.

cocktail Kir royal
Kir Royal

6. Hibiscus Royal

Wil je een keer iets anders dan een Kir Royal? Maak dan een spectaculaire Hybiscus Royal. Enige wat je hiervoor nodig hebt is hibiscus in een hibiscus siroop (verkrijgbaar bij Hanos). Je prosecco (of champagne) krijgt meteen een mooi kleurtje en zo’n hibiscus in je glas is een mooie eyecatcher om op te dienen!

Hibiscus Royal
Hibiscus Royal

After dinner cocktails: ga voor een Affogato Martini, een Creme Brulee Martini of een Chocolate Martini

Bij een kerstdiner hoort natuurlijk een spectaculair dessert. En daarom hebben we vier cocktails om uit te kiezen. De Affogato Martini en de Creme Brulee Martini zijn 1-op-1 geinspireerd op desserts. Voor chocolade liefhebbers hebben we de Chocolate Martini en de Pornstar 43 White Chocolate. Stuk voor stuk guilty pleasures om je kerstdiner in stijl af te sluiten.

7. Affogato Martini

De Affogato Martini is een heerlijke cocktail waarbij je eigenlijk een Espresso Martini maakt en deze zonder hem koud te shaken met ijs warm over 2 bolletje vanille ijs giet. De koffieboontjes en garnering met nougatine maakt dat dit een after dinner cocktail is waar al je gasten van zullen smullen.

Affogato Martini
Affogato Martini

8. Creme Brulee Martini

Creme Brulee, ook al zo een lekker dessert. Deze Creme Brulee Martini smaakt net zo. Om de sinaasappel en vanille smaak te benaderen gebruik je Triple sec (sinaasappellikeur) en een klein beetje advocaat. Daarnaast gebruik je vodka en creme brulee siroop van Monin (niet noodzakelijk). Je maakt hem helemaal af met een randje van rietsuiker en een gebrande sinaasappelschil voor de special effects voor je gasten.

Creme Brulee Martini

9. Chocolate Martini

Ooh la la. Een goede cocktail met chocola mag met kerst natuurlijk niet ontbreken. Deze Chocolate Martini hebben we gemaakt met Mozart chocolade likeur, vodka en vloeibare slagroom. De garnering van aardbei in chocoladedip maakt deze cocktail helemaal af natuurlijk.

Chocolate martini
Chocolate Martini

10. Pornstar 43 White Chocolate

Speciaal voor de liefhebbers van de Pornstar Martini hebben we ook een bijzondere variant gemaakt op de Pornstar met een hoog guilty pleasure gehalte. Want het combineert de passievrucht van de pornstar met Licor 43 én Mozart witte chocolade likeur. Maar hey, het is maar 1 keer kerst. Deze Pornstar 43 White Chocolate dien je op met passievrucht en een stukje witte chocolade op je cocktailglas.

Pornstar 43 White Chocolate

Alcoholvrije cocktailsuggesties voor Kerst

3 van deze cocktails kun je ook prima alcoholvrij maken:

  • Alcoholvrije Rudolph’s Gin Tonic: in plaats van gin gebruik je een alcoholvrije gin zoals Abstinence voor het rode kleurtje gebruik je ca 20 ml cranberrysap. 
  • Alcoholvrije Royal Hibiscus: in plaats van prosecco of cava gebruik je ALT sparkling chardonnay 
  • Alcoholvrije Kerst Scroppino: in plaats van prosecco gebruik je ALT sparkling chardonnay, bereiden zonder vodka   

Fijne kerst en no stress!

En ga je ook een van deze kerstcocktails maken? Heel veel plezier tijdens de feestdagen. No stress en veel succes!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate