De feestelijke december maand komt er weer aan! Naast Sinterklaas en oud & nieuw, genieten we ook van Kerstmis met onze vrienden en familie. Als we aan kerstborrels en het kerstdiner denken, denken we al gauw aan wijn. Maar van ons mag een drankje best wat feestelijker zijn tijdens kerst! Je kunt echt zulke mooie en lekkere cocktails maken die perfect passen bij een borrel in de kerstsferen, het is zonde om het niet te doen! Op deze pagina vind je heerlijke kerstdrankjes voor bij het kerstdiner, welkomstdrankjes en kersthapjes voor de kerstborrel en de beste tips om je kerstcocktails nóg feestelijker te maken.

Het perfecte welkomstdrankje tijdens kerst

Je kerstdiner of kerstborrel begint, mensen druppelen langzaam binnen en jij verwelkomt ze met een feestelijk welkomstdrankje: Dat is nog eens een binnenkomer! Kerst Punch, Stoofpeertjes Martini en de Christmas Fizz zijn cocktails die perfect zijn als welkomstdrankje tijdens de kerst.

Een sprankelende kerstborrel

Kerstborrels zijn bijna altijd wel gezellig! Iedereen is feestelijk gekleed en het is vaak wat minder formeel dan een kerstdiner. Vaak worden er standaard drankjes en kersthapjes geserveerd tijdens kerstborrels.

Jij gaat dit natuurlijk anders doen: Hoe leuk is het namelijk om met een dienblad vol magische uitziende kerstdrankjes rond te gaan! De Hibiscus Royal, Kir Royal en Rudolph’s Gin Tonic zijn kerstcocktails die niet al te moeilijk zijn om te maken, dus perfect voor op de kerstborrel.

Alcoholvrije kerstdrankjes

Tijdens kerst wordt er vaak alcohol gedronken, maar dit is natuurlijk geen must! Mensen die er voor kiezen geen alcohol te drinken, hoeven ook zeker geen saaie drankjes zoals cola te drinken. Bijna alle cocktails en drankjes zijn ook zonder alcohol te maken, zo kan iedereen genieten van een lekkere borrel tijdens de kerst.

Ga bijvoorbeeld voor een feestelijke Kerst Scroppino, gemaakt met alcoholvrije limoncello en een vleugje grenadine. Of voor de chique Affogato Martini met alcoholvrije koffielikeur… En wat dacht je van Rudolph’s Gin Tonic met een alcoholvrije gin!

Kerstcocktails tijdens het kerstdiner

Tijdens een kerstdiner kun je er natuurlijk voor kiezen om wijn of bier te schenken, maar het is natuurlijk veel leuker en feestelijker om bijzondere drankjes aan je gasten voor te schotelen! Hieronder kijken we naar welke drankjes je kunt serveren tijden het kerstdiner: van een heerlijk aperitief tot aan overheerlijke desserts!

Om te beginnen: Een aperitief perfect voor kerst!

Voordat het kerstdiner begint is het heerlijk om te genieten van een aperitief. We kennen allemaal de elegante Negroni en de tijdloze Old Fashioned, maar wat dacht je van een alternatief! Zo maken we bijvoorbeeld de Old Fashioned met de “añejo” Santa Teresa rum. Met deze Santa’s Old Fashioned kom je helemaal in de kerstsferen. Niet alleen is een aperitief sfeervol en gezellig, het zou eetlustopwekkend moeten zijn… En dat is wel nodig voor een uitgebreid kerstdiner met meerdere gangen!

Drankjes voor bij het kerstdiner

Lekker lang tafelen, heerlijke gerechten en (meestal) gezellige gesprekken: het enige wat nog mist is een lekkere kerstcocktail! Ben je een kerstdiner aan het plannen, maar heb je geen idee welke drankjes je erbij moet serveren? Dan zou je kunnen gaan voor klassiekers zoals de Scroppino, Cosmopolitan, Pornstar Martini of een Espresso Martini. Deze drankjes zijn een perfecte aanvulling op de vaak grote hoeveelheid lekkernijen die tijdens een kerstdiner geserveerd worden.

Cocktails als toetjes tijdens kerst

Zonder toetje is het kerstdiner niet compleet natuurlijk! Heb je als eens overwogen om een cocktail te serveren als kerst dessert? Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar hoe vol je ook zit: er is altijd ruimte voor een toetje, vooral tijdens kerst. Zeker bij cocktails als de Crème Brulee Martini, Affogato Martini en de Kerst Scroppino op tafel komen krijgt iedereen toch zin in het toetje!

De perfecte garnering voor kerstdrankjes

Heb je een aantal lekkere kerstcocktails gevonden, maar wil je ze nóg feestelijker serveren? Dan kun je dat gemakkelijk doen met een mooie garnering in de kleuren rood, wit en groen. Denk wel goed na of de garnering bij het kerstdrankje past, aangezien het de smaak kan beïnvloeden.

Hier zijn enkele manieren waarop je deze feestelijke garneringen kunt gebruiken om je kerstcocktails nog specialer te maken:

 1. Takje Tijm of Rozemarijn: Kerstboomtakjes
  Voeg een vleugje kerstsfeer toe aan je cocktails door een takje rozemarijn of tijm als garnering te gebruiken. Deze groene takjes lijken op kleine kerstboomtakjes en voegen een verfrissende geur toe aan je drankje. Rozemarijn werkt vooral goed bij cocktails met een kruidig of citrusachtig karakter. Tijm past bijvoorbeeld goed bij de Christmas Fizz.
 2. Frambozen en cranberries
  Voor een kerstige rode kleur en een zoete twist, kun je verse frambozen en cranberries gebruiken als garnering. Voeg ze toe aan cocktails, zoals de Rudolph’s Gin Tonic, voor een feestelijke uitstraling. Deze bessen passen goed bij drankjes die een hint van bessen of citrusvruchten bevatten, en ze voegen een mooie kleurrijke toets toe.
 3. Aardbeienlikeur
  Als je op zoek bent naar een diepere rode tint, voeg dan een vleugje Creme de Cassis likeur of aardbeienlikeur toe aan je cocktails. Het zorgt niet alleen voor een mooie kleur, maar voegt ook een zoete en fruitige smaak toe. Zo kun je bijvoorbeeld een Strawberry Royal maken, als in de cassislikeur in de Kir Royal vervangt met aardbeienlikeur of maak een elegante Clover Club met frambozen likeur.
 4. Extra Speciaal met een Classy Touch: Hibiscus en Stoofpeertjes
  Wil je je cocktails echt naar een hoger niveau tillen? Voeg dan een vleugje klasse toe met garneringen zoals hibiscusbloemen en stoofpeertjes. Een hibiscusbloemen kunnen worden toegevoegd aan sprankelende wijndranken voor een chique uitstraling, zoals bij de Hibiscus Fizz. Stoofpeertjes kunnen worden gebruikt als garnering voor dranken met warme kruiden, zoals bij een Stoofpeertjes Martini.

En hoe ziet jouw kerstborrel er uit?

Hoe zie jij je ideale kerstborrel of kerstdiner voor je? Welke welkomstdrankjes ga je serveren deze kerst? Of ga je los met het toetje dit jaar? Deel tijdens de feestdagen jouw kerstcocktail op social media of mail ons, we zijn erg benieuwd!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate